Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cazul tânărului muncitor electrocutat pe un șantierul unui bloc din Alba Iulia: Directorul DSP Alba, fostul arhitect-șef al municipiului și alte persoane, trimise în judecată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazul tânărului muncitor electrocutat pe un șantierul unui bloc din Alba Iulia: Directorul DSP Alba, fostul arhitect-șef al municipiului și alte persoane, trimise în judecată

Directorul DSP Alba, fostul arhitect-șef al municipiului și alte persoane au fost trimise în judecată în dosarul muncitorului electrocutat pe șantierul unui bloc construit în Alba Iulia.

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, a fost trimis în judecată într-un dosar cu obiect vătămarea corporală și fals intelectual în legătură cu un accident de muncă ce a avut loc în 2019 pe șantierul unui bloc construit de firma acestuia.

Chiar dacă în acte Sinea nu apărea în firma respectivă, ci doar tatăl acestuia, în final, procurorii au considerat că acesta trebuie să răspundă în fața legii. Au mai fost deferiți justiției un funcționar din Primăria Alba Iulia, persoana care a realizat proiectul blocului și un reprezentant al Electrica Distribuție Alba. În 2023, când tânărul rănit a cerut instanței să oblige Parchetul să grăbească ancheta, șeful DSP nu apărea pe lista suspecților, ci doar tatăl său, care era reprezentantul oficial al societății comerciale.

Accidentul a avut loc în 6 septembrie 2019. Tânărul muncitor (Marian Alexandru B.), în vârstă de 21 de ani la momentul respectiv, a suferit arsuri grave pe 50-60% din suprafața corpului. Viața sa a fost salvată ca urmare a unui tratament în Belgia suportat de Stratul Român.

Citește și: FOTO/VIDEO: ACCIDENT DE MUNCĂ pe un șantier din Alba Iulia. Un tânăr de 21 de ani, din Drâmbar, ELECTROCUTAT, transportat la spital cu arsuri GRAVE

Accidentul s-a produs ca urmare a apariției unui arc electric tangențial cu rețeaua de înaltă tensiune de 110 KV, care se afla foarte aproape de blocul în construcție.

Prin avizul de la Electrica Distribuție ar fi fost posibilă amplasarea construcției la 12,8 metri față de liniile de înaltă tensiune, în condițiile în care distanța trebuia să fie de minimum 18 metri. Muncitorul se afla la etajul al treilea, în momentul în care s-a produs un arc electric cu reţeaua de înaltă tensiune și a fost electrocutat.

Blocul este, în prezent, finalizat, constructorul suportând financiar îngroparea liniei electrice în zona respectivă. Tânărul rănit solicită daune morale în valoare de 2 milioane de euro. Ceilalți inculpați sunt Achim M., șef centru la Electrica Distribuție, Răzvan T. – realizatorul proiectului construcției, Mircea R. – angajat al Primăriei Alba Iulia, fost architect șef al municipiului, precum și firma directorului DSP – Oman Allure SRL.

Părți respensabile civilmente, care ar putea fi obligate la plata de despăgubiri, sunt Electrica Distribuție și firma Karilux SRL. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Alba Iulia pe data de 10 septembrie 2024. Fapta de cătămare corporală se va prescrie în septembrie 2027.

Contactat de ziarulunirea.ro, directorul DSP Alba a declarat că: ”Justiția trebuie să își facă datoria și este firesc să cerceteze orice accident de muncă, cu atât mai mult unul în care victima a avut de suferit. Consider că orice acuzație la adresa mea este nefondată și, împreună cu apărătorul ales, avocatul Mihai Ivănescu, voi demonstra acest lucru.

Relația mea cu respectiva situație este cel mult tangențială, nefiind implicat direct nici în administrarea firmei care beneficiază de lucrarea respectivă și nici în construcția propriu zisă a respectivului imobil, singura legătură fiind una de rudenie cu proprietarul și administratorul firmei. Din informațiile pe care le dețin, pot să vă spun că respectiva lucrare a beneficiat de toate avizele și autorizațiile legale, iar accidentul de muncă ce face subiectul cercetării, oricât de regretabil, nu poate fi, în opinia mea, imputat companiei care a beneficiat de respectiva lucrare, cu atât mai puțin mie, personal.

Însă, mai departe de toate acestea, cercetările efectuate de către organele statului sunt normale și fac parte din procesul firesc de desfășurare a unei anchete în astfel de situații. Am încredere că organele statului își vor face datoria și vor stabili toate părțile responsabile, precum și împrejurările și cauzele care au dus la acel regretabil accident de muncă”.

De asemenea, Alexandru Sinea a menționat că firma respectivă aparține familiei, el neavând nici o calitate de acționar sau administrator în cadrul acesteia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, s-a pensionat după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elena Brânzan, grefieră la Tribunalul Alba, s-a pensionat după mai bine de trei decenii de activitate, în cadrul instanțelor Elena Brânzan, grefieră a Tribunalului Alba, a ieșit la pensie după o activitate de mai bine de trei decenii în cadrul instanțelor de judecată. Colegii Elenei Brânzan de la Tribunalul Alba au transmis miercuri, 11 septembrie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea