Cazul afaceristului care a dat mită pentru deszăpezirea Transalpinei, rejudecat: De ce se reia dosarul de la zero
Cazul afaceristului care a dat mită pentru deszăpezirea Transalpinei, rejudecat: De ce se reia dosarul de la zero
Deoarece în faza camerei preliminare, la Tribunalul Alba, a fost apărat de un avocat stagiar, afaceristul trimis în judecată de DNA Alba Iulia pentru dare de mită beneficiază de rejudecarea dosarului.
E. N. a fost trimis în judecată în iulie 2021, fiind acuzat că a oferit 8.000 de lei mită unui şef de la Secţia de Drumuri Naţionale Alba pentru deszăpezirea unei porţiuni din DN 67C (Transalpina) pentru ca afaceristul să poată exploata lemnul contractat în Munţii Sebeşului.
Prima hotărâre a fost pronunţată de Tribunalul Alba pe data de 12 mai 2022. Magistratul l-a condamnat pe afacerist la 3 ani de închisoare şi a anulat suspendarea unei pedepse din 2018, tot de 3 ani, dispunând, în final, executarea de către inculpat a 6 ani în regim de detenţie.
La Curtea de Apel, s-a constat că acesta a fost apărat în faza camerei preliminare de un avocat stagiar, care nu avea dreptul să depună concluzii la tribunal, ci doar la nivel de judecătorie.
Dreptul la apărare – „iluzoriu”
„Avocatul stagiar și-a asumat în procedura camerei preliminare, prin opțiunea de a nu formula cereri și excepții, prerogative ce-i depășeau competențele, cu consecințe directe asupra dreptului la apărare al inculpatului. În situația particulară de față, având în vedere pregătirea profesională specifică unui avocat stagiar și care nu se ridică la standardele cerute pentru a putea reprezenta un client în fața unor jurisdicții superioare judecătoriei, curtea arată că dreptul la apărare al inculpatului a fost unul iluzoriu, formal și nu unul efectiv, aspect reliefat și de maniera în care s-au derulat procedurile”, se precizează în hotărârea Curții de Apel Alba Iulia, din 13 ianuarie 2023.
Instanța a mai precizat că „nu se poate stabili cu certitudine dacă inculpatul, consiliat și reprezentat de către un avocat definitiv, ar fi adoptat aceiași poziție însă, atâta timp cât prerogativele avocatului competent să compară în fața tribunalului au fost exercitate de către un avocat stagiar, situația creată poate fi asimilată unei nulități absolute”. Prin urmare, magistrații au hotărât ca dosarul să fie rejudecat integral, de la nivelul camerei preliminare. Reluarea întregului proces ar urma să dureze cel puțin 2 ani, dar nu pune în pericol prescrierea faptei.
Acuzațiile DNA
Potrivit rechizitoriului, în 27 martie şi 2 aprilie 2020, „inculpatul în vârstă de 60 de ani, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a remis, prin intermediul unei terţe persoane, suma totală de 8.000 lei coinculpatului pentru ca acesta din urmă să-şi îndeplinească o atribuţie de serviciu, în calitatea sa de şef district în cadrul Secţiei Drumuri Naţionale Alba, respectiv pentru a dispune deszăpezirea unui sector al DN 67 C, situat la limita judeţelor Alba şi Vâlcea, sector de drum ce era închis circulaţiei publice”.
Administratorul firmei nu a recunoscut că ar fi dat şpagă, însă funcţionarul public a declarat că „a primit banii în semn de mulţumire, respectiv să cinstească oamenii pentru treaba bine făcută şi că în acest mod inculpatul îşi poate începe exploatarea mai repede, acreditând ideea că acei bani au fost remişi după îndeplinirea activităţii de deszăpezire”.
În aprilie 2021, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a fost încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul funcţionar public (Adrian Jinar), fiind stabilită pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate2 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG