Rămâi conectat

Actualitate

Câți preșcolari și elevi ucrainieni sunt înscriși acum în școlile din România?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Câți preșcolari și elevi ucrainieni sunt înscriși acum în școlile din România?

Peste 830 de preșcolari și de elevi ucraineni sunt înscriși în școlile din România cu statut de elev, “beneficiind de toate drepturile de care poate beneficia orice elev român”, cu studiile făcute în Ucraina echivalate și recunoscute la noi, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației (ME), Florian Lixandru, într-o emisiune la Canal33.

Acesta a mai precizat că inspectoratele școlare județene organizează cursuri de limba română pentru refugiați și că “am încercat să venim cu un cadru legal mai flexibil pentru a începe aceste cursuri oricând este nevoie” pe parcursul unui an.

Elit - Gustul Desăvârșit

“Săptămânal, inspectoratele școlare au raportat către ministerul Educației situația cererilor primite și a cererilor rezolvate. Dacă în anul școlar trecut discutam de aproximativ 4.000 de cereri pentru statut de audient, acum numărul fluctuează: unii vin ca să rămână, alții sunt în trecere.

Cert este că, în anul școlar 2022-2023, avem 3.036 de elevi și preșcolari înscriși ca statut de audient în școlile publice și aproximativ 837 preșcolari și elevi înmatriculați cu statut de elev. O parte dintre ei și-au echivalat [studiile], beneficiază de recunoașterea studiilor efectuate în Ucraina și au fost înmatriculați cu statut de elev, beneficiind de toate drepturile de care poate beneficia orice elev român”, a spus Lixandru.

“Nu este ușor să treci printr-o traumă așa cum au trecut ei. Am modificat legislația în vigoare printr-o ordonanță de urgență, creând posibilitatea ca acești copii și tineri, pentru că vorbim și de preșcolari, studenți, să fie integrați în sistemul de învățământ românesc. Astfel, elevii și preșcolarii au putut fi înscriși ca audienți în școlile publice din România.

Conform acestei ordonanțe de urgență, la nivelul fiecărui inspectorat școlar județean (ISJ) a fost constituită o comisie care a preluat cererile primite din partea părinților, acolo unde există părinți, dar avem și situații în care (…) [copiii] sunt reprezentați de direcția generală de protecția copilului care i-au preluat și care au depus cereri pentru ca aceștia să fie înrolați ca audienți, au fost repartizați de către aceste comisii de la ISJ-uri în școlile din proximitatea locului de cazare; s-a creat cadrul legal pentru a putea fi achitate cheltuielile de cazare și masă. (…)”, a mai declarat acesta.

Admitere la liceu fără examen

“Mai mult, am creat posibilitatea admiterii la liceu fără examen. Elevii din Ucraina pot fi admiși în clasa a IX-a de liceu fără examen, fără Evaluare Națională așa cum susțin elevii din România, peste numărul maxim de elevi la clasă. Ei sunt primiți peste numărul maxim de elevi la clasă (…) acolo unde au dorit, ei au fost înmatriculați. În momentul de față avem 837 de elevi și preșcolari înscriși, cu statut de elev”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației.

Cursuri de limba română care să poată fi urmate la cerere

Întrebat de moderatoare în ce limbă învață copiii ucraineni de liceu în România, Florian Lixandru a spus că “cei înscriși în școlile publice din România învăță limba română. O parte dintre ei cunosc limba română, o parte dintre ei cunosc limba engleză și pot comunica. (…) Prezența la activități cu statut de audient a dezvoltat niște competențe minime de comunicare”.

“Avem din 2009 o metodologie care ne permite să organizăm cursuri de limba română pentru refugiați în general. Aceste cursuri se realizează pe parcursul unui an școlar și au acces atât elevi, cât și adulți care vor să învețe limba română. Pentru ucraineni, am încercat să venim cu un cadru legal mai flexibil pentru a începe aceste cursuri oricând este nevoie. Inspectoratele școlare organizează astfel de cursuri, având profesori care pot preda și care sunt plătiți prin ISJ de către Ministerul Educației”, a mai spus acesta.

“Avem 600 de elevi înscriși la activități extrașcolare. (…) Ei mai pot solicita servicii de consiliere psihopedagogică, de asistență medicală. Sunt și situații în care părinții nu vor să îi înscrie la școală, iar pentru cei care vor să rămână în legătură cu școala din Ucraina, ministerul Educației de la Kiev a pus la dispoziție o serie de platforme și de resurse”, a subliniat Lixandru.

Proiect prin care “experți ai Ministerului Educației” analizează comparativ curriculumul ucrainean și cel românesc

Secretarul de stat a menționat și despre o platformă unde școlile care au elevi refugiați ucraineni se înregistrează și completează date, pentru a putea fi sprijinite de autorități sau de UNICEF: “Avem un sprijin puternic din partea UNICEF cu care am elaborat o platformă de gestionare a acestor situații. Fiecare unitate de învățământ care școlarizează elevi ucraineni îi înregistrează nominal și pot completa în platformă despre nevoile lor: laptopuri, tablete, materiale de curățenie etc.”.

“Din 15 octombrie va fi disponibil un număr de telefon la nivel național la care pot apela cetățenii pentru a afla informații din cele 6 zone (…). Ai posibilitatea să selectezi limba, ucraineană, română sau rusă, iar după ce alegi limba poți alege domeniul de interes: educație, sănătate, persoane vulnerabile ș.a.m.d.. Vor fi două persoane la capătul firului, pentru traducere. (…) Pe probleme de educație vor fi doi inspectori de la ISMB”, a mai spus Lixandru.

Acesta a mai anunțat și un proiect al Ministerului în parteneriat cu Direcția Generală Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) și cu Banca Mondială prin care “ne propunem să realizăm o analiză comparativă a curriculumului din Ucraina cu cel din România (…) pentru a sprijini colegii din inspectorate în găsirea diferențelor” când vine vorba de situații de echivalare a studiilor. De comparație se vor ocupa “experți din Ministerul Educației”, a mai spus secretarul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Viorile Stradivarius, cele mai scumpe din lume: cât costă un exemplar

România este printre puţinele ţări din lume care deține o vioară Stradivarius. Stradivarius-ul „Elder-Voicu”, fabricat în Cremona în 1702, este asigurat pentru 1,2 milioane de euro, însă există și viori mult mai scumpe care valorează și de 500 de ori greutatea lor în aur. Iată care sunt cele mai scumpe viori din lume: Vioara românească Stradivarius a fost cumpărat de statul roman în 1956, cu sprijinul, se pare, lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și la insistențele fiicei acestuia, „prințesa roșie”, Lica Gheorghiu și i-a aparținut inițial maestrului Ion Voicu. Astăzi această vioară este încredințată celebrului violonist Alexandru Tomescu.

Marele lutier Antonio Stradivari a realizat circa 1.100 de instrumente, viori, viole și violoncele și cam jumătate dintre ele au rezistat până în zilele noastre. O parte dintre acestea se află în colecții particulare, o parte în muzee și câteva aparțin marilor filarmonici sau unor orchestre de renume din lumea întreagă. Astfel, Banca Naţională a Austriei a cumpărat pentru Filamonica din Viena patru viori miracol: „Viotti“ „Chaconne“, „Hammerle” și „“Smith-Quersin“.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai multe exemplare de Stradivarius sunt în posesia Muzeului Viorii din Cremona, Librăriei Congresului din Washington și Muzeului Muzicii din Paris și alte câteva viori purtând nume misterioase sunt deținute de Palatul Regal din Madrid, Academia Regală de Muzică din Londra şi de Metropolitanul din New York. Cele mai scumpe dintre instrumente sunt cele care au aparținut unor mari nume ale muzicii și care poartă și un al doilea nume alături de anul manufacturării lor de către nemuritorul maestru lutier cremonez.

Acestea valorează conform estimărilor marilor case de licitații chiar și de 500 de ori greutatea lor în aur. Așa sunt de pildă, cele patru „Paganini” ce aparțin Quartetului din Cremona: viorile 1727 şi 1680, viola 1731 și violoncelul 1736 care au fost donate în 1994 unei galerii de artă și care toate au aparținut chiar „violonistului diavolului”, Niccolo Paganini însuşi.

Cele mai scumpe trei viori Stradivarius din lume, sunt cele considerate „de vârf” pentru perioada de aur a lutierului cremonez (cea dintre anii 1700-1720): 1714 „Dolphin”, 1715 „Alard” şi 1716 „“Messiah”, numele celei dintâi, care a aparţinut marelui violonist Iascha Heifetz, venind de la forma și culoarea spatelui care evoca un delfin. Un alt „1716” celebru este Booth cumpărată de o englezoiacă cu acest nume pe la jumătatea anilor 1800, iar recordul faimei îl deține fără îndoială Stradivarius-ul 1710 „Composelice” numit astfel de un duce francez ce a deținut-o și cumpărată apoi, de o fundație japoneză.

Asemenea Stradivarius-ului românesc 1702 „Elder-Voicu”, la care cântă acum violonistul Alexandru Tomescu, mai există câțiva mari interpreți ai lumii care performează cu aceste instrumente aproape neprețuite. Așa este marele Itzak Perlman ce cântă la un Stradivarius „Soil”, Julian Lloyd Weber care are violoncelul „Barjanski” sau celebrul violoncelist Yo-Yo Ma care cântă la Stradivarius „Davidoff”.

sursa: libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline

Joi, 10 noiembrie, a avut loc inaugurarea primului magazin Decathlon din județul Alba. Deschiderea magazinului i-a făcut pe albaiulieni să iasă din casă la cumpărături, blocând astfel parcarea din fața centrului comercial Alba Mall.

Deși vremea nu a fost cea mai prietenoasă oamenii au stat la coadă pentru a face cumpărături la noul magazin de articole sportive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Magazinul Decathlon, situat în incinta Alba Mall are program zilnic, între orele 10-22.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE

Vremea se schimbă radical în România. În următoarele zile, frigul pune stăpânire pe țara noastră, iar la munte se anunță lapoviță și ninsori.

Joi, 10 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea va fi caldă pentru această dată, iar pe parcursul zilei şi în general frumoasă, cu cer variabil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nebulozitatea prezentă în prima parte a intervalului în regiunile nord-vestice va determina pe arii restrânse ploi slabe, apoi se va extinde şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, iar ploi se vor semnala în Transilvania, în Maramureş, în Moldova, local în Oltenia şi pe suprafeţe mai mici în Banat, Crişana şi Muntenia.

”La altitudini în general de peste 1800 m, trecător, vor fi şi precipitaţii slabe sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă, unde la rafală se vor depăşi viteze de 55-60 km/h.

Temperaturile maxime, anunță meteorologii, se vor încadra între 11 şi 20 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 11 grade Celsius. Pe alocuri, mai ales la începutul zilei, va fi ceaţă“, anunță ANM.

Vineri, 11 noiembrie, conform meteorologilor, în cea mai mare parte a ţării valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, dar se vor situa uşor peste cele normale în cea de a doua decadă a lunii noiembrie. Cerul va fi variabil, cu înnorări şi temporar ploi în Muntenia, local în Oltenia, Dobrogea, Moldova, sud-vestul Transilvaniei, la munte şi izolat, posibil şi în restul teritoriului.

”Temperaturile maxime se vor încadra în general între 9 şi 17 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între minus 1 grad în estul Transilvaniei şi 11 grade Celsius pe litoral. Mai ales dimineaţa şi noaptea, pe alocuri va fi ceaţă“, spun meteorologii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea