Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

Ziarul Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Cât de potrivit este acum momentul pentru a cumpăra o casă. Analiștii economici spun că prețurile vor scădea

USR - Alegeri Parlamentare 2024

Toate prețurile cresc, dar ale apartamentelor și caselor încep să dea înapoi. Dobânzile la credite sunt din ce în ce mai mari, așa că și vânzările de locuințe au de suferit.

Nu e cel mai potrivit moment pentru a cumpăra o locuință, spun analiștii economici, și sunt mai multe argumente.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

În primul rând, deja vorbim despre o cerere în scădere, românii stau mai mult pe gânduri, arată datele. În ultimele luni vânzările de locuințe au scăzut ușor față de aceeași perioadă a anului trecut. Iar prețurile încep și ele să bată pasul pe loc sau chiar să scadă în anumite orașe.

Vedem scădere față de luna anterioară, în Constanța de peste 3%, ceva mai mici în Iași și Brașov, iar în București o stagnare. Însă față de luna septembrie a anului trecut, sunt prețuri mai mari, chiar și cu 20% în Cluj-Napoca, dacă vorbim de prețurile cerute de vânzători, conform imobiliare.ro.

Întrebarea este însă ce se va întâmpla în perioada următoare. Fondul Monetar Internațional estimează că din cauza creșterii dobânzilor și a situației economice, pentru că ne așteptăm la o criză economică, prețurile locuințelor vor scădea cu până la 25% în anumite țări. Dacă vorbim de România, am putea vorbi de scăderi de prețuri între 10 și 30% în anii următori, spune Dragoș Cabat, analist economic, CFA România.

Dragoș Cabat, analist economic, CFA România: „Foarte probabil dacă este o criză economică la orizont, prețul imobiliarelor, atât cele rezidențiale cât si cele comerciale, va scădea și poate să scăda undeva între 10 si 30%. Aceasta este ordinea, piața imobiliară scade cand începe criza, este printre primele sectoare economice afectate puternic de o criză economică. Așadar este un moment în care mai degrabă să aștepți decât să cumperi o locuință.”

Este un moment în care mai degrabă să aștepți, în special dacă e nevoie de un credit pentru a achita locuința. Dobânzile cresc în această perioadă și majorări care par mici, de 1,2 procente înseamnă destul de mult la rată.

De la 1 octombrie, IRCC, adică indicele în funcție de care sunt calculate creditele, a ajuns la 4%. Pentru un credit de 250.000 de lei, rata este aproximativ 1.500 de lei. Deja știm că de la 1 ianuarie indicele se va apropia de 6%, asta înseamnă un plus de aproape 300 de lei la rată.

Dacă vor mai fi majorări de dobânzi, și ne putem aștepta, iar IRCC ajunge la 8%, vorbim deja de aproape 700 de lei în plus la rată.

Așadar, dacă decideți să vă cumpărați totuși o locuință în perioada asta, indicat este să faceți un astfel de calcul, chiar dată banca nu îl face, și să vedeți dacă vă puteți permite o rată mai mare. Puteți folosi calculatoare de rate online, trebuie doar să treceți dobânda totală și suma împrumutată.

Analiștii spun că este bine să așteptați și dacă nu aveți nevoie de un împrumut, dacă aveți banii deja, ori dacă vrei să vindeți o casă pe care o aveți deja și să luați una nouă, pentru că și perioada de vânzare este din ce în ce mai mare.

Oricum, oricare ar fi momentul în care luați această decizie, să cumpărați o locuință nouă, este bine să țineți cont de câteva lucruri.

Ce calcule să faci înainte să iei un credit de la bancă
În primul rând, se spune că e bine să nu te întinzi mai mult decât ți-e plapuma. Există și o formulă: casa ar trebui să coste cam cât venitul familiei pe 4 ani. Cu alte cuvinte, dacă salariile sunt în total de 5.000 de lei pe lună, adică o mie de euro, înmulțim cu 48 de luni și vedem că valoarea casei ar trebui să fie aproximativ 48.000 de euro. Dacă veniturile sunt mai mari, de 10.000 de lei pe lună, de pildă, atunci și locuința ar putea ajunge la 100.000 de euro.

Dacă e vorba de un credit, rata nu ar trebui să depășească un sfert din venitul lunar, pentru a fi în siguranță, avansul e bine să fie cât mai mare, și suma împrumutată cât mai mică, ȘI este bine să vadă clădirea și contractul de vânzare și specialiști în domeniu, înainte de semnare.

Însă o decizie de genul acesta, așa cum am spus, ar trebui cântărită de două ori în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea