Castanele – combat durerile reumatice
Castanele sălbatice
Aparent, banalele castane, pe care le găsim la vremea aceasta prin mai toate parcurile oraşelor, ascund sub coaja lor maronie substanţe vindecătoare foarte puternice. Ele reduc durerea şi inflamaţia, protejează vasele de sânge, opresc hemoragiile, stimulează circulaţia sanguină. Mai mult, în ultimii ani, ele au devenit o preţioasă materie primă pentru industria de cosmetice şi unguente, deoarece, folosite extern, au efecte benefice asupra pielii şi a circulaţiei periferice. Recoltarea se face foarte uşor, prin simpla lor culegere de pe jos. Se usucă în strat gros (10-15 cm), în locuri călduţe şi bine aerisite, vreme de trei săptămâni, după care pot fi puse la păstrare în săculeţi de pânză ori de hârtie sau pot fi preparate imediat.
Faină de castane: castanele uscate se pisează cu tot cu coaja în piua, până se mărunţesc suficient pentru a fi măcinate în maşină electrică de cafea, după care se cern cât mai fin. Praful alb-gălbui care rezultă, adică faină de castane, va fi folosit apoi intern şi extern pentru următoarele afecţiuni:
l Hemoroizi, hemoroizi sângerânzi – se iau zilnic, pe stomacul gol, 3-4 linguriţe de faină de castane. Planta se ţine sub limbă vreme de 5-10 minute, după care se înghite cu apă. O cură durează 2-6 săptămâni, în funcţie de gravitatea afecţiunii, şi are un efect extraordinar şi asupra venelor, vindecând o serie întreagă de boli pentru care farmacia modernă încă nu a descoperit medicamente.
l Varice, flebită, afecţiuni ale venelor în general – se face tratamentul intern de la hemoroizi şi, în plus, se aplică o cataplasmă cu faină de castane preparată astfel: la patru linguri de faină de castane se adăugă iaurt proaspăt, amestecându-se încontinuu, aşa încât să se formeze o pasta groasă. Aceasta pastă se aplică cu un tifon pe locul afectat, după care se acoperă cu o folie de nylon şi se leagă (dar fără a strânge deloc). Se ţine 1-2 ore. Tratamentul se repetă zilnic sau o dată la două zile, vreme de o lună.
l Tromboflebită, tromboze – se pun într-un borcan patruzeci de castane proaspăt culese şi bine zdrobite (cu tot cu coajă), peste care se adăugă alcool alimentar de 80 de grade cât să le acopere şi să rămână deasupra o peliculă de lichid de 2-3 degete. Se închide borcanul şi se lasă conţinutul să se macereze vreme de 20 de zile, după care se filtrează. Se administrează o linguriţă din această tinctura de patru ori pe zi, vreme de o lună.
lProstatită, adenom de prostată – se administrează tinctura obţinută după metoda de mai sus, câte 4 linguriţe pe zi, în cure de 2-3 luni. Coaja şi miezul castanelor au principii active antiinflamatoare puternice, care acţionează asupra prostatei.
lReumatism – se fac spălături cu zeama obţinută după fierberea a 5 mâini de castane în 5 litri de apă, până lichidul scade la jumătate. Băile vor fi cât mai fierbinţi posibil. Procedura se repetă o dată la două zile. O credinţă populară spune că cei care poartă în buzunare castane sunt feriţi de dureri reumatice, de dureri de şale (lombosciatică) şi de înţepeneli (nevralgii, întinderi de muşchi). Mulţi oameni care au încercat acest procedeu, mai degrabă magic decât medical, au declarat că au obţinut rezultate excelente.
Castanele comestibile
Au fost aduse pe teritoriul ţării noastre odată cu primele legiuni romane care au ocupat Dacia, iar de atunci, castanul comestibil a fost aclimatizat şi cultivat mai ales în zona de vest a ţării. Mai târziu, prin secolul al XIV-lea, castanii comestibili au fost intens plantaţi în jurul mănăstirilor din Oltenia şi Moldova, iar cu ocazia aceasta, fructele lor au intrat în reţetele vestitelor leacurile monahale, ocupând printre acestea un loc de cinste. Cu ele se tratau reumatismul şi degerăturile, problemele digestive şi intestinale, diferitele boli ale bătrâneţii. Nu în ultimul rând, castanele au fost folosite ca hrană uşoară şi extrem de hrănitoare pentru convalescenţi, bogăţia lor de minerale şi de vitamine (greu degradabile în procesul preparării) fiind un excelent sprijin pentru o vindecare rapidă.
Culegerea castanelor comestibile se face de la sfârşitul lui septembrie şi până la începutul lui noiembrie. Pentru uz intern, se folosesc fructele proaspete. Pentru utilizări externe, sunt foarte eficiente şi castanele uscate (uscarea se face la fel ca la castanele sălbatice).
Pireul de castane: este unul dintre puţinele produse prelucrate termic care păstrează, în mare parte, vitaminele fructului proaspăt. Reţeta: se spală bine castanele cu tot cu coajă, după care se pun în apă clocotită, unde se lăsă să fiarbă la foc mediu, vreme de 45 de minute (nu mai mult, pentru a nu ieşi taninurile din coajă, care dau un gust neplăcut). Se scot castanele din apă clocotită şi se cojesc cât sunt calde, după care se pisează cu o furculiţă sau se zdrobesc cu un bătător din lemn. Iată în continuare câteva indicaţii terapeutice pentru acest remediu:
lHemoroizi, varice, tromboflebită – se consuma câte o farfurie de piure de castane, îndulcit cu miere şi aromatizat cu coajă de lămâie rasă, înainte de micul dejun şi de cină. Se face o cură de câteva săptămâni. Acest preparat stimulează tranzitul intestinal, are efecte antiinflamatoare şi tonice vasculare.
lBoli cronice de rinichi – vitaminele din miezul castanelor, precum şi anumite principii din coajă au efecte stimulente asupra activităţii renale şi împiedică formarea calculilor. Se consumă câte o farfurie de pireu de castane înainte de fiecare masă, în cure de minimum două săptămâni.
lIndigestie, diaree – trezeci de castane comestibile (proaspete sau uscate) se pisează şi se pun să fiarbă la foc mic în trei căni de apă, până când scad la o treime. Zeamă foarte concentrată rezultată se bea într-o doză unică.
lConvalescenţă, perioada de creştere la copii – se consumă o combinaţie de pireu de castane şi brânză de vaci (în proporţii egale), îndulcite cu miere. Este o hrană uşor digerabilă şi foarte energizantă.
lDegerături, dureri reumatice care se agravează la frig – cinci mâini de castane se fierb cu trei litri de apă până când scad la jumătate. Se filtrează decoctul rezultat, cu care se fac spălături cât mai calde posibil pe locurile afectate. Aplicaţia durează 10-15 minute şi se repetă zilnic, până la completa vindecare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară
Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată