Case de marcat conectate la ANAF. Cheltuieli mai mari pentru comercianţi şi profituri de zeci de milioane de euro pentru distribuitorii dispozitivelor
Proiectul care prevede conectarea caselor de marcat la serverul ANAF va aduce cheltuieli mai mari pentru comercianţi şi profituri de zeci de milioane de euro pentru distribuitorii dispozitivelor. Statul însă este convins că va reduce în acest fel evaziunea.
Zeci de mii de firme vor fi nevoite să investească în case de marcat cu jurnal electronic. Implementarea va începe anul viitor cu marile lanţuri de magazine. Un milion de case de marcat vor transmite date către ANAF până la jumătatea anului 2019. Distribuitorii susţin însă că implementarea va fi dificilă.
„În alte ţări din jurul României în care s-a implementat un sistem similar au apărut probleme. Aşa cum am avut şi noi la sistemul cardurilor de sănătate, unde au existat întreruperi, ne e teamă să nu apară situaţii similare şi în cazul caselor de marcat”, spune Alexandru Lembrau, acţionar firmă de case de marcat.
Bulgaria este exemplul pozitiv. Acolo sistemul de monitorizare al Fiscului se aplică din 2011, iar baza de impozitare a crescut cu două miliarde de euro în câteva luni. Şi ANAF speră să crească încasările la bugetul de stat prin această măsură.
„Casele de marcat conectate la serverele ANAF vor furniza informaţii despre numele comerciantului, locul în care se află şi datele de identificare ale aparatului. Pe lângă acestea oferă date privind operaţiunile comerciale zilnice. De mai bine de 10 ani se discută despre implementarea acestui sistem de supraveghere în România”, spune Gabriel Bălaşu, reporter Digi24.
„Autoritatea fiscală are mai multe interese decât cetăţenii obişnuiţi şi probabil vor să vadă şi fluxurile de numerar, se ajunge la o globalizare a veniturilor şi se pune întrebarea, dar de unde ai avut tu bani să plăteşti acele bunuri pe care le-ai cumpărat”, afirmă Adrian Benţa, consultant fiscal.
ANAF a amânat implementarea acestor măsuri din cauza fondurilor insuficiente pentru investiţii în sistemul informaţional. Pe de altă parte, costurile pentru comercianţi vor creşte cu cel puțin 20%. Însă afacerea este una extrem de profitabilă pentru firmele care au autorizaţie să comercializeze case de marcat cu jurnal electronic.
„Poate să fie şi un anumit lobby al celor care distribuie case de marcat fiscale pentru că presupune, pe de o parte, fie să se promoveze anumite tipuri de case de marcat fiscale în detrimentul altora”, spune Adrian Benţa, consultant fiscal.
Preţul unei case de marcat cu jurnal electornic ajunge la 300 de euro, la care se adaugă cel puţin 250 de euro pentru imprimanta fiscală. În România, la finalul anului trecut erau înregistrate 60 de firme autorizate să distribuie case de marcat.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin Curtea Constituţională a validat, vineri, 9 mai 2025, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca neîntemeiată a cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie. Citește și: […]
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025 ANM a emis vineri dimineața o informare meteo vreme deosebit de rece, brumă, precipitații mixte la munte, valabilă în intervalul 10-15 mai 2025. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până la începutul […]
FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate
A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate În noaptea de joi, 8 mai 2025 spre vineri, 9 mai 2025 a nins din nou pe Transfăgărășan. Citește și: VIDEO | Stânci periculoase îndepărtate de pe Transfăgărășan: Operațiune spectaculoasă. Pregătiri pentru redeschidere Un nou strat de zăpadă, de aproximativ 10 centimetri, s-a așternut […]