FOTO/VIDEO Căsătorie pe „Dâmbul lui Gâf”, în prima zi a Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni
Azi, în jurul orei 16.00, au debutat manifestările din cadrul celei de-a XVII-a ediţie a Târgului lemnarilor din Munţii Apuseni, cu primirea invitaţilor la Centrul Cultural „Horea, Cloşca şi Crişan” din centrul comunei Horea, de către primarul Marin Nicola, deputatul Cornel Olar, secretarul Ioan Mateş, viceprimarul Ioan Trif, precum şi consilierii locali ai comunei. Începând cu ora 17.00, pe sunete de taragoate, atât invitaţii şi oficialităţile locale, cât şi numeroşi tineri au pornit într-un alai de nuntă, însoţind o pereche de tineri îndrăgostiţi din satul Mătişeşti (Sturza Călin şi Trif Alina) pe „Drumul dragostei” până pe „Dâmbul lui Gâf”, zis şi „Dâmbul îndrăgostiţilor”, care se află pe o colină, la 2 kilometri distanţă de centrul comunei.
Ajunşi în acest „rai al îndrăgostiţilor”, aşa după cum spune legenda locului, după ce tot alaiul a intrat pe poarta „Mândruţul şi Mândruţa” şi au urcat „Scările speranţei”, a avut loc ceremonia de cununie a perechii de îndrăgostiţi. Oficierea căsătoriei, respectiv a cununiei civile, a fost oficiată de către primarul Marin Nicola, în prezenţa rudelor apropiate ale acestora, a naşilor (Ciprian Olar Pleşa şi Alina; Cosmin Sicoe şi Oana) şi a sute de tineri care i-au aplaudat şi încurajat pe aceştia, urându-le „Casă de piatră” şi să aibă copii frumoşi şi sănătoşi, aşa cum mulţi dintre cei rezultaţi din „rodul” dragostei pe „Gâf de-a lungul timpului au fost şi sunt.
După încheierea oficierii cununiei, toţi cei prezenţi au fost serviţi cu câte un pahar de ţuică moţească, precum şi cu gustoasele „plăcinte ale inimii”, preparate chiar la faţa locului în „Cuptorul fermecat”. În continuare, taraful „Moţul” al Centrului Cultural local şi Gligor Miclea din Ampoiţa au desfătat asistenţa cu mai multe cântece şi melodii moţeşti, ce i-au adus în memoria localnicilor pe celebrii rapsozi populari Goga şi Romanicu, care, pe vremuri dădeau aici adevărate recitaluri la taragot şi la vioară. Între timp, mulţi dintre tinerii veniţi din altă localitate, îndeosebi perechi de îndrăgostiţi, au parcurs tot „Itinerariul fericirii” de pe „Dâmbul îndrăgostiţilor”: au intrat pe poarta „Mândruţul şi Mândruţa”, au urcat apoi pe „Scările speranţei”, au trecut pe la „Cuptorul fermecat”, unde gazde bune şi pricepute le-au oferit „plăcinte ale inimii” calde şi foarte gustoase, pe care le-au servit la masa „Tinereţe fără bătrâneţe”. Apoi şi-au continuat plimbarea astâmpărându-şi setea la „Fântâna inimii”, au trecut pe la ţârăul „Lacrima iubirii” şi şi-au pus câte o dorinţă la „Moara norocului”. Destul de mulţi au coborât şi s-au minunat de locul numit „Joampa fericirii”, o mică poieniţă într-un desiş de brazi, unde legenda spune că foarte multe perechi de tineri s-au iubit cu foc de-a lungul timpului. Doar s-au minunat mai mult, căci de iubit nu prea a putut fi vorba, deoarece… era prea multă lume prin preajmă! Unii dintre ei, ne-au declarat însă că nu vor rata ocazia în viitorul apropiat, pentru a vedea şi simţi şi ei … cum este să faci dragoste pe „Gâf”.
O atracţie aparte a reprezentat-o şi „noul aparat” de exerciţiu al moaţelor la bară (rudă), dotare mai recentă a locului făcută de organizatorii locali pentru atracţie îndeosebi a turiştilor mai „modernişti” în zonă, precum şi un telefon montat pe un copac, de unde se poate suna pe „Linia fierbinte” în toată lumea. Ei bine, de această dată a fost mai mult admirat decât… folosit „aparatul”.
Manifestarea de pe „Dâmbul lui Gâf” s-a încheiat cu o întrecere inedită, la care au luat parte trei perechi de îndrăgostiţi. Cei mai buni s-au dovedit a fi Giurgiu Ovidiu şi Oneţiu Ana Maria, care au fost premiaţi de către deputatul Cornel Olar, cu un premiu în bani, în valoare de 300 de lei. Deputatul Postolache Florin din Braşov, prezent şi el la eveniment, a înmânat premiul locului secund – Neag Dorin şi Mateş Cristina (suma de 200 de lei) iar Nicola Marin, primarul comunei Horea, ocupanţilor celui de-al treilea loc – Mateş Sergiu Ionuţ şi Jurj Ioana (suma de 100 de lei).
În cursul serii, pe terenul de sport din centrul comunei s-au desfăşurat patru meciuri din sferturile de finală ale Campionatului „Munţii Apuseni” la fotbal.<Categoria Copii: Ciuruleasa – Sălciua (3-2); Horea – Poşaga (3-0); Categoria Seniori: Lupşa – Ciuruleasa (4-3); Sălciua Bucium (7-2)>. De pe la orele 22.00 a început discoteca „Noapte Albă” la Horea care va ţine, din câte ne-au spus organizatorii până pe la orele dimineţii. De asemenea, la ora 23.00, va fi oferit celor prezenţi un frumos foc de artificii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Oameni şi locuri
9 octombrie | 60 de ani de la tragicul accident aviatic de la Cugir: 31 de persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit în zona Dealului Cetate
9 octombrie | 60 de ani de la tragicul accident aviatic de la Cugir: 31 de persoane au murit după ce un avion s-a prăbușit în zona Dealului Cetate Din păcate anul 1964 a reprezentat un an negru pentru aviația românească. La 9 octombrie, un Iliusin IL – 18B a căzut în Munţii Lotrului, accident în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan