Rămâi conectat

Curier Județean

Casa și muzeul Fanfarei din Petrești – Un proiect de suflet al Sebeșului: Sediu modern pentru activitățile fanfarei și expoziție muzeală pentru vizitatori

Bera Larisa

Publicat

în

Casa și muzeul Fanfarei din Petrești – Un proiect de suflet al Sebeșului: Sediu modern pentru activitățile fanfarei și expoziție muzeală pentru vizitatori

Acum când împlinește 145 de ani de activitate neîntreruptă, Fanfara din Petrești se mândrește cu un sediu proaspăt renovat și care, pe lângă spațiile rezervate repetițiilor și păstrării instrumentelor și a uniformelor, găzduiește o expoziție retrospectivă care îi ilustrează istoricul, precum și rolul important pe care l-a jucat, de-a lungul timpului, în viața comunității.

Citește și: 23 august– 30 septembrie 2024 | Expoziția ,,Vremuri și bani”, la Sebeș: Monede din bronz și argint, grecești, romane, medievale și moderne, descoperiri izolate, dar și tezaure, expuse la Muzeul ”Ioan Raica”

Clădirea, situată în proximitatea bisericii evanghelice, are subsol și parter și o învelitoare în două ape. A fost construită (sau refăcută radical) la începutul secolului XX, pe locul unei case mai vechi, reprezentate pe hărțile militare austriece datând din secolul al XIX-lea. A adăpostit pentru o lungă perioadă de timp grădinița romanescă din Petrești, iar după 1989 a ajuns în administrarea Școlii Gimnaziale din localitate.

Aflată în căutarea unui sediu care să ofere condiții propice desfășurării repetițiilor și în care să se poată păstra, fără riscul să fie deteriorate, instrumentele și uniformele, Asociația „Fanfara Petrești”, încă din primele luni ale anului 2013, a început demersurile pentru a obține această clădire. De altfel, în perioada imediat următoare au început lucrări de renovare a edificiului.

Acesta urma să găzduiască și un mic muzeu, iar întregul proiect trebuia finalizat până în vara anului 2014, când urma aniversarea a 135 de ani de activitate a Fanfarei din Petrești. În data de 5 mai 2014, odată cu semnarea contractului de comodat, fanfara intra în posesia noului sediu. Într-o primă fază, a beneficiat doar de două încăperi din clădirea alocată, una pe post depozit, iar cealaltă, de mai mari dimensiuni, adăpostind micul muzeu al fanfarei.

Patrimoniul acestuia, constând în uniforme, fotografii și bunuri specifice activității unei fanfare, s-a constituit în urma donațiilor făcute de membrii și de apropiații fanfarei, iar expoziția a fost vernisată în data de 16 august 2014, în cadrul activităților organizate pentru a marca 135 de ani de activitatea a Fanfarei din Petrești și 65 de ani a Fanfarei copiilor.

Din anul 2024, Casa Fanfarei este administrată de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, iar recent s-au încheiat lucrările de renovare a acesteia. Astfel, acum, la aniversarea a 145 de activitate, fanfara deține un sediu modern și încăpător, dotat corespunzător pentru activitățile pe care le desfășoară și cu o expoziție muzeală care își așteaptă vizitatorii.

Activitățile Fanfarei din Petrești sunt susținute de Primăria Municipiului Sebeș și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Doi tineri din Buceredea Grânoasă, REȚINUȚI de polițiști: Aceștia ar fi pătruns, fără drept, în locuința unui consătean și l-ar fi amenințat.

Bera Larisa

Publicat

în

Doi tineri din Buceredea Grânoasă, REȚINUȚI de polițiști: Aceștia ar fi pătruns, fără drept, în locuința unui consătean și l-ar fi amenințat. Doi tineri de 27 și 29 de ani, din comuna Burcerdea Grânoasă, au fost reținuți pentru violare de domiciliu și amenințare. Aceștia au pătruns fără drept, în locuința un tânăr de 31 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea