Cartoful, proprietăţi – aliment şi leac magic. Reţete bazate pe cartofi
Cartoful proprietăţi • Reţete de post bazate pe cartofi: Cartofi ţărăneşti şi Salată orientală de post (salată de cartofi)
Consumul cartofilor este considerat un „păcat” de unele persoane. În realitate, cartofii au o valoare nutritivă excelentă, atât de mare încât pot fi folosiţi până şi într-o dietă. Este o informaţie şoc pentru cei care trăiau cu senzaţia că umilul cartof îngraşă? Citeşte în continuare care sunt beneficiile cartofilor.
Să începem cu istoria acestei legume. Se presupune că aceştia au fost cultivaţi pentru prima oară în America Centrală şi de Sud. Sunt tuberculi care cresc sub pământ şi reprezintă a patra cea mai mare cultură din lume. În lume există peste 5.000 de tipuri de cartofi.
Citeşte şi: CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
Cartofii reprezintă o sursă importantă de vitamina C, care îi face foarte importanţi pentru sistemul imunitar, inimă şi piele. Bolile precum scorbutul, cauzat de deficitul de vitamina C, pot fi evitate dacă incluzi în dieta ta cartofii.
Vitamina B6, folosită în vindecarea a peste o sută de boli, este, de asemenea, prezentă în cartofi. Printre multe alte beneficii, vitamina B6 previne bolile de inimă, pietrele la rinichi şi depresia. Prezenţa vitaminei B6 în cartofi face din acesta un ingredient perfect pentru sportivi. Alergiile şi reducerea puterii sistemului imunitar pot fi evitate prin consumul acestor tuberculi.
Un singur cartof conţine 1,627 grame de potasiu. Cea mai mare concentraţie de potasiu se găseşte în coajă. Potasiul este foarte important pentru organism. Chiar şi un mic deficit de potasiu în organism poate duce la hipertensiune arterială şi provoacă sensibilitate la sare.
De asemenea, cartofii conţin fier si cupru. Fierul este foarte important pentru menţinerea hemoglobinei în organism. Lipsa fierului duce la ameţeli, lipsa energiei, dureri de cap şi anemie. Cuprul şi fierul din organism sunt importante pentru formarea celulelor roşii.
Vitamina A nu este prezentă în toţi cartofii, ci doar în cei dulci. Această vitamină este foarte importantă pentru ochi, piele şi în vindecarea rănilor.
Cartofii reprezintă o mâncare hrănitoare şi săţioasă după ce îi consumi nu îţi va mai fi foame pentru câteva ore. Mai mult, cartofii conţin şi hidraţi de carbon, care sunt o bună sursă de energie.
Citeşte şi: Muşeţelul – întrebuinţări şi proprietăţi, un medicament universal
Reţete de post
Cartofi ţărăneşti
O reţetă de cartofi ţărăneşti uşor de preparat şi excelentă pentru garnitură sau pentru a se mânca în perioada Postului Crăciunului.
Ingrediente
1 kg cartofi
2 cepe
3 morcovi
2 linguri de ulei
o jumătate de ţelină
2 linguri de pastă de tomate
frunze de ţelină
o linguriţă de vegeta
pătrunjel
sare
Mod de preparare
Ceapa se taie foarte mic, morcovii se curăţă şi se taie în bucăţi mai mari. Ţelina se dă prin răzătoare şi împreună cu ceapa şi morcovii se pun la călit în ulei şi apă. După ce se călesc se pune apa, cartofii şi se lasă să fiarbă timp de 15-20 de minute. Când aproape au fiert se pune şi pasta de tomate şi se mai lasă 2-3 clocote. Când se servesc se pune pe deasupra verdeaţă tocată mărunt. Poftă bună!
Salată orientală de post (salată de cartofi)
Descrierea reţetei:
Aceasta este reţeta de salată orientală de post (fără ouă şi fără peşte). Este gustoasă şi foarte simplu de preparat.
Ingrediente
700 g cartofi
1 -2 cepe româneşti
4 -6 linguri ulei
2 -3 linguri oţet de mere sau 1 lingură oţet de struguri (este mai tare)
cca. 100 g măsline
sare
piper
Modul de preparare a reţetei:
Se spală cartofii şi se pun la fiert, cu tot cu coajă, în apă cât să-i acopere, cu 1 linguriţă de sare. Se ţin la foc mic, cu oala parţial acoperită, până când sunt fierţi (se încearcă utilizând o furculiţă: dacă aceasta intră uşor în ei înseamnă că sunt fierţi). Se scurge apa şi se lasă să se răcească pânâ când cartofii pot fi ţinuţi în mână, pentru a fi curăţaţi. Cartofii se lasă să se răcească în oala acoperită, astfel încât să rămână umezi, dacă se usucă se vor curăţa foarte greu. Între timp se curăţă ceapa, se taie rondele şi se pune în vasul în care vom prepara salata orientală. Peste ceapă se pune oţetul, sarea şi uleiul, se râşneşte piper, după gust. Se amestecă şi se lasă ceapa să se marineze în acest amestec în timp ce curăţăm cartofii. Ceapa îşi va pierde iuţeala iar salata orientală va fi mai gustoasă astfel. Se curăţă de coajă cartofii pentru salata orientală. Cartofii trebuie curăţaţi cât sunt încă fierbinţi. Se taie apoi cartofii rondele cu grosimea de aproximativ 0,5 cm şi se adaugă, calzi, peste amestecul de ceapă, ulei şi oţet. Este important să punem cartofii calzi, pentru că marinata să îi pătrundă şi salata orientală să fie gustoasă. La salata de cartofi se adaugă măslinele curăţate de sâmburi sau rondele de măsline.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 9 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui