Cârnații de Pleșcoi și caltaboșul, în topul celor mai buni cârnați din lume. Pe ce loc se află România
Cârnații de Pleșcoi și caltaboșul, în topul celor mai buni cârnați din lume. Pe ce loc se află România
Cârnații sunt printre cele mai iubite preparate din lume și sunt întâlniți în gastronomia multor popoare. Iată care sunt cei mai buni din lume.
Babic, cabanos, ghiudem, trandafir: toate aceste sortimente de cârnați sunt populare în România. Așa cum chorizo, salsiccia și bratwurst sunt considerați unii dintre cei mai savuroși cârnați la nivel mondial și nu sunt consumați doar în țara lor de origine.
Site-ul tastatlas.com a publicat topul celor mai buni cârnați din lume, iar în acest clasament au intrat două produse din România: cârnații de Pleșcoi și caltaboșul. Cârnații de Pleșcoi se află pe locul 27, iar caltaboșul pe poziția 37.
Cel mai bun cârnat din lume este considerat Chistorra, un cârnat tradițional din Spania (Țara Bascilor). Este un produs din carne de porc, e asemănător cu chorizo și este condimentat cu usturoi, sare și boia de ardei, ceea ce îi conferă culoarea roșu aprins.
În top 10 au fost incluse următoarele sortimente: Morcilla de Grnada (Spania, locul 2), Regensburger wurst (Germania, locul 3), Alheira de Vinhais (Portugalia, locul 4), Chorizo (Spania, locul 5), Salsiccia (Italia, locul 6), Sucuk (Turcia, locul 7), Loukaniko (Grecia, locul 8), Bratwurst (Germania, locul 9), Alheira (Portugalia, locul 10).
Cei mai buni cârnați din România
Caltaboșul este descris pe tasteatlas.com drept un cârnat de porc pe bază de ficat, care este preparat și consumat în mod tradițional în perioada sărbătorilor de iarnă. Deoarece e o specialitate făcută casă, nu există o singură rețetă pentru el, dar mai conține carne și alte organe. Ingredientele sunt fierte cu mirodenii, tocate, amestecate cu ceapă și orez (opțional). Spre deosebire de alte tipuri de cârnați românești, caltaboșii sunt fierți, nu prăjiți.
Cârnaţii de Pleşcoi sunt un produs românesc recunoscut și protejat în Uniunea Europeană și beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP). Cârnaţii de Pleşcoi sunt făcuți dintr-un amestec de carne de oaie şi vită (minimum 55% carne de oaie) și sunt condimentaţi cu ardei iute și usturoi. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie conferă cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata!
Profesorul de economie Cristian Păun: După alegeri, pregătiți-vă să scoateți mai mulți bani din buzunare! Modelul de guvernanță nu trece de nivelul rudimentar al unor copiii de bani gata! Profesorul de economie Cristian Păun, originar din județul Alba, explică într-o postare recentă în mediul online cum funcționează părinții cu copii de bani gata și cum […]
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta
Drumurile din România pe care vor fi montate 400 de radare fixe: Vor fi folosite de Poliţia Română și vor surprinde atât numărul de înmatriculare cât şi figura şoferului şi a pasagerului din dreapta România intră în rândul ţărilor Din Uniunea Europeană în care amenzile pentru viteză vor fi trimise acasă, prin curier. Compania Naţională […]
Vouchere de vacanță 2025: Ghid de informare referitor la acordarea voucherelor pe card Federația Patronatelor din Industria Ospitalității din România (FPIOR) a transmis un ghid de informare referitor la acordarea voucherelor de vacanță pe card, după adoptarea de către Guvern a mecanismului de decontare a voucherelor de vacanță în 2025. Astfel, un angajat poate primi […]
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor
PENSII 2025: Vești excelente. Au fost expediate primele decizii de recalculare a pensiilor Casa de Pensii a trimis către beneficiari primele decizii de recalculare a pensiilor. Este vorba de decizii de recalculare a pensiilor agricultorilor. Citește și: PENSII 2025: Majorări semnificative ale pensiilor după recalculare. Anunțul șefului Casei Naționale de Pensii De exemplu, un pensionar […]