Rămâi conectat

Actualitate

Care va fi sfârșitul pandemiei de Covid-19. Patru SCENARII schițate de experți

Ioana Oprean

Publicat

în

Care va fi sfârșitul pandemiei de Covid-19. Patru SCENARII schițate de experți

La sfârșitul lunii iulie, revista Lancet a publicat un articol semnat de vreo 30 de oameni de știință și care analizează direcțiile pe care ar putea evolua pandemia de COVID-19 în următoarele luni, vezi ani. Dar, în loc de concluzie, autorii materialului se întreabă, la rândul lor, dacă pandemia se va termina în trei sau cinci ani. Și scriu aceiași cercetători că totul va depinde de trei factori principali:

– cât de repede se va încheia vaccinare, la nivel de țări și la scară globală;

– cât de periculoase vor fi viitoarele variante ale virusului;

– cât de strict vorm respecta – vaccinați sau nevaccinați – recomandările autorităților.

Tot la sfârșitul lunii iulie, publicația JAMA, a American Medical Society, a prezentat patru scenarii de evoluție a pandemiei.

Primul scenariu – eradicarea. Medicii vor reuși, într-un final, ucidă coronavirusul, așa cum sa întâmplat în urmă cu aproape jumătate de secol cu ​​virusul variolei. Dar numai cu o condiție: imunitatea trebuie să fie puternică și de durată, astfel încât să asigure o protecție totală împotriva reinfectării și, în același timp, să prevină transmiterea ulterioară a infecției. În cazul COVID-19, există puține speranțe în acest sens, având în vedere mutațiile care continuă să apară.

Scenariul doi – alungarea pandemiei, adică aducerea temporară a numărului de infecții dintr-o anumită țară la zero prin vaccinare în masă și un sistem de măsuri restrictive – de fapt, închiderea completă a frontierelor și izolarea față de lumea exterioară. După cum scriu autorii lucrării, această opțiune este cea mai probabilă în cazul în care epidemia va trebui ținută sub control, actualizând periodic vaccinul.

Scenariul trei – coabitarea, se bazează pe presupunerea că vaccinurile dezvoltate (sau mai degrabă modificările lor viitoare) vor continua să protejeze numai de formele grave de Covid-19 și deces. În condițiile în care există multe vaccinări, virusul va înceta să mai prezinte un pericol vital, Covid-19 transformându-se, practic, într-o răceală sezonieră.

În sfârșit, al patrulea scenariu este o conflagrație pe scară largă. Această opțiune este posibil dacă o parte semnificativă a populației lumii rămâne nevaccinată, fie din cauza unor probleme legate de accesul la vaccinuri, de contraindicații medicale sau, pur și simplu, din cauza reticenței personale. În acest caz, virusul va continua să se răspândească rapid – și, prin urmare, să sufere mutații.

Sursa: dcbussines.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Actualitate

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea