Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată
Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată
Prunele
Se poate obține o țuică aromată cu un conținut de alcool ridicat, cuprins între 24% și 50%, din diferite soiuri de prune sau populații locale de prune. Țuica rezultată are gust plăcut de prună, o aromă specifică, dar și o culoare galbenă pai, imediat după ce țuica stă o perioadă la maturare în vase corespunzătoare, scrie scvmurfatlar.ro. Cea mai cunoscută țuică este țuica de Zalău, de Bistrița, țuica Prahova, țuica București, de Horezu, de Turț.
Perele
Țuica sau pălinca de cea mai bună calitate este obținută din perele Williams. Produsul finit rezultat în urma fermentării, dar și a distilării, se caracterizează printr-o finețe aparte, dar și printr-o aromă deosebită.
Merele
Țuica și pălinca de mere câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, în special în acele județe care au producție proprie de mere sau livezi întregi cu plantații. Țuica sau rachiul de mere are o concentrație de alcool de până la 50%, tăria în cazul acestora reprezentând calitatea pe care băutura alcoolică rezultată o are.
Cireșele
Cel mai des este întâlnită țuica și pălinca de cireșe în județe precum Iași, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Dolj, Ilfov și Argeș. Cel mai bun rachiu de cireșe se obține din cireșele culese din cireșii sălbatici sau cei nealtoiți. Rezultatul este unul plăcut la gust, iar aroma este una profundă.
Vișinele
Cea mai bună țuică sau rachiu de vișine este acela preparat din vișinele culese la maturitate sau la supramaturitate. De altfel, printre fructele cele mai potrivite obținerii băuturilor alcoolice se numără și cireșele, deoarece acestea sunt bogate în zahăr, dar sunt și puternic aromate.
Secrete pentru cea mai bună țuică
Fructul trebuie să fie foarte copt, astfel ca pulpa să se desprindă uşor de pe sâmbure. Atunci veţi şti sigur că pruna este suficient de dulce şi zemoasă pentru a obţine borhot cu calităţi superioare, scrie adevarul.ro. Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Eliminaţi codiţele şi frunzele înainte să depozitaţi fructele în recipient. În multe zone din ţară, în special în Ardeal, sâmburele este îndepărtat în momentul în care borhotul este dus la distilare. Prunele se depozitează în butoaie din lemn din brad şi se lasă la fermentat între două şi trei luni.
Borhotul trebuie supravegheat. Măcar o dată pe săptămână trebuie văzut ce se întâmplă la suprafaţă. O ţuică de calitate nu se mai poate obţine dacă ”podul” cade. Este vorba despre o pojghiţă care se formează deasupra borhotului şi care trebui să rămână intactă până în ziua în care începe distilarea. Pentru a evita prăbuşirea ”podului”, unii producători aşază deasupra prunelor puse la fermentat crenguţe mici de prun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației
21 de directori „zburați” din funcții în cadrul DGAF: Schimbări majore pentru combaterea birocrației Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a anunțat marți o nouă rundă de schimbări importante în cadrul Direcției Generale Antifraudă (DGAF), vizând structura de conducere de la nivel central. Astfel, 21 dintre cele 33 de persoane aflate în funcții de conducere au fost […]
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională
Profesorii, obligați să predea mai mult pe același salariu: CCR a declarat legea constituțională Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că majorarea normei didactice de la 18 la 20 de ore pe săptămână, fără plată suplimentară, nu încalcă legea fundamentală. Judecătorii au explicat că schimbarea nu presupune mai multă muncă efectivă, ci doar o redistribuire […]