Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată
Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată
Prunele
Se poate obține o țuică aromată cu un conținut de alcool ridicat, cuprins între 24% și 50%, din diferite soiuri de prune sau populații locale de prune. Țuica rezultată are gust plăcut de prună, o aromă specifică, dar și o culoare galbenă pai, imediat după ce țuica stă o perioadă la maturare în vase corespunzătoare, scrie scvmurfatlar.ro. Cea mai cunoscută țuică este țuica de Zalău, de Bistrița, țuica Prahova, țuica București, de Horezu, de Turț.
Perele
Țuica sau pălinca de cea mai bună calitate este obținută din perele Williams. Produsul finit rezultat în urma fermentării, dar și a distilării, se caracterizează printr-o finețe aparte, dar și printr-o aromă deosebită.
Merele
Țuica și pălinca de mere câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, în special în acele județe care au producție proprie de mere sau livezi întregi cu plantații. Țuica sau rachiul de mere are o concentrație de alcool de până la 50%, tăria în cazul acestora reprezentând calitatea pe care băutura alcoolică rezultată o are.
Cireșele
Cel mai des este întâlnită țuica și pălinca de cireșe în județe precum Iași, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Dolj, Ilfov și Argeș. Cel mai bun rachiu de cireșe se obține din cireșele culese din cireșii sălbatici sau cei nealtoiți. Rezultatul este unul plăcut la gust, iar aroma este una profundă.
Vișinele
Cea mai bună țuică sau rachiu de vișine este acela preparat din vișinele culese la maturitate sau la supramaturitate. De altfel, printre fructele cele mai potrivite obținerii băuturilor alcoolice se numără și cireșele, deoarece acestea sunt bogate în zahăr, dar sunt și puternic aromate.
Secrete pentru cea mai bună țuică
Fructul trebuie să fie foarte copt, astfel ca pulpa să se desprindă uşor de pe sâmbure. Atunci veţi şti sigur că pruna este suficient de dulce şi zemoasă pentru a obţine borhot cu calităţi superioare, scrie adevarul.ro. Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Eliminaţi codiţele şi frunzele înainte să depozitaţi fructele în recipient. În multe zone din ţară, în special în Ardeal, sâmburele este îndepărtat în momentul în care borhotul este dus la distilare. Prunele se depozitează în butoaie din lemn din brad şi se lasă la fermentat între două şi trei luni.
Borhotul trebuie supravegheat. Măcar o dată pe săptămână trebuie văzut ce se întâmplă la suprafaţă. O ţuică de calitate nu se mai poate obţine dacă ”podul” cade. Este vorba despre o pojghiţă care se formează deasupra borhotului şi care trebui să rămână intactă până în ziua în care începe distilarea. Pentru a evita prăbuşirea ”podului”, unii producători aşază deasupra prunelor puse la fermentat crenguţe mici de prun.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Peste 50.000 de oameni concediați dacă se va majora TVA în HoReCa: 30% din firmele din industria ospitalității riscă să se închidă. Măsurile Guvernului, efecte dramatice în România
Peste 50.000 de oameni concediați dacă se va majora TVA în HoReCa: 30% din firmele din industria ospitalității riscă să se închidă. Măsurile Guvernului, efecte dramatice în România Peste 50.000 de oameni vor fi concediați dacă se va majora TVA în HoReCa și 30% din firme riscă să se închidă, avertizează industria ospitalității, argumentând că […]
Schimbări controversate în Sănătate: Reducere masivă a paturilor de spitalizare, medici plătiți după performanță, CASS pentru toate concediile medicale, printre măsuri
Schimbări controversate în Sănătate: Reducere masivă a paturilor de spitalizare, medici plătiți după performanță, CASS pentru toate concediile medicale, printre măsuri Noul Guvern plănuiește schimbări controversate în sistemul de sănătate, cu reducerea cu peste 20% a paturilor de spitalizare continuă până în 2030 și introducerea plății pe performanță pentru medici. Conform planului de reforme, spitalele […]
Nou val de scumpiri pentru români, de la 1 iulie 2025: Pentru ce vom plăti mai mult și câți bani vom scoate în plus din buzunar?
Nou val de scumpiri pentru români, de la 1 iulie 2025: Pentru ce vom plăti mai mult și câți bani vom scoate în plus din buzunar? Românii se vor confrunta, în câteva zile, cu un nou val de scumpiri. De la 1 iulie 2025 expiră toate plafonările de prețuri. Asta înseamnă că vom plăti mai […]