Rămâi conectat

Actualitate

Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care sunt cele mai bune fructe pentru țuică și palincă. Vei obține o băutură de calitate, foarte parfumată

Prunele

Se poate obține o țuică aromată cu un conținut de alcool ridicat, cuprins între 24% și 50%, din diferite soiuri de prune sau populații locale de prune. Țuica rezultată are gust plăcut de prună, o aromă specifică, dar și o culoare galbenă pai, imediat după ce țuica stă o perioadă la maturare în vase corespunzătoare, scrie scvmurfatlar.ro. Cea mai cunoscută țuică este țuica de Zalău, de Bistrița, țuica Prahova, țuica București, de Horezu, de Turț.

Perele

Țuica sau pălinca de cea mai bună calitate este obținută din perele Williams. Produsul finit rezultat în urma fermentării, dar și a distilării, se caracterizează printr-o finețe aparte, dar și printr-o aromă deosebită.

Merele

Țuica și pălinca de mere câștigă tot mai mult teren în ultimul timp, în special în acele județe care au producție proprie de mere sau livezi întregi cu plantații. Țuica sau rachiul de mere are o concentrație de alcool de până la 50%, tăria în cazul acestora reprezentând calitatea pe care băutura alcoolică rezultată o are.

Cireșele

Cel mai des este întâlnită țuica și pălinca de cireșe în județe precum Iași, Bistrița-Năsăud, Sibiu, Dolj, Ilfov și Argeș. Cel mai bun rachiu de cireșe se obține din cireșele culese din cireșii sălbatici sau cei nealtoiți. Rezultatul este unul plăcut la gust, iar aroma este una profundă.

Vișinele

Cea mai bună țuică sau rachiu de vișine este acela preparat din vișinele culese la maturitate sau la supramaturitate. De altfel, printre fructele cele mai potrivite obținerii băuturilor alcoolice se numără și cireșele, deoarece acestea sunt bogate în zahăr, dar sunt și puternic aromate.

Secrete pentru cea mai bună țuică

Fructul trebuie să fie foarte copt, astfel ca pulpa să se desprindă uşor de pe sâmbure. Atunci veţi şti sigur că pruna este suficient de dulce şi zemoasă pentru a obţine borhot cu calităţi superioare, scrie adevarul.ro. Prunele culese nu se spală, iar sâmburele este păstrat. Eliminaţi codiţele şi frunzele înainte să depozitaţi fructele în recipient. În multe zone din ţară, în special în Ardeal, sâmburele este îndepărtat în momentul în care borhotul este dus la distilare. Prunele se depozitează în butoaie din lemn din brad şi se lasă la fermentat între două şi trei luni.

Borhotul trebuie supravegheat. Măcar o dată pe săptămână trebuie văzut ce se întâmplă la suprafaţă. O ţuică de calitate nu se mai poate obţine dacă ”podul” cade. Este vorba despre o pojghiţă care se formează deasupra borhotului şi care trebui să rămână intactă până în ziua în care începe distilarea. Pentru a evita prăbuşirea ”podului”, unii producători aşază deasupra prunelor puse la fermentat crenguţe mici de prun.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea