Care este distanța de siguranță față de mașina din fața ta? Regula celor 2 secunde pentru evitarea accidetului
Care este distanța de siguranță față de mașina din fața ta? Regula celor 2 secunde pentru evitarea accidetului
Una din cauzele principale ale accidentelor e faptul că nu se păstrează distanța de sigurață, astfel în momentul în care mașina din față frânează brusc, cel aflat în spate e luat prin surprindere.
Titi Aur a abordat acest subiect în cadrul emisiunii DC Conducem, difuzată săptămânal de DC News și moderată de Florin Răvdan.
Expertul în condus preventiv a explicat și teoria celor două secunde în tot acest context.
„Auzim mereu în România recomandări să păstrăm distanța de siguranță. Dar de fapt întrebarea e care e această distanță? Nu am inventat-o eu, ci alții care se ocupă de această treabă și au băgat-o și în lege în state precum Germania, Belgia, Suedia etc. Legea spune că trebuie să fii la jumătatea în metri a vitezei pe care o ai. Adică la 100 de kilometri pe oră nu pot fi mai aproape de 50 de metri de mașina din față. La noi nu e specificat. (…) Legea nu prevede în România o anumită distanță, sper să se stabilească acest lucru”, precizează Titi Aur.
De ce jumătatea vitezei? Titi aur explică regula celor 2 secunde
„De ce jumătatea în metri a vitezei? Ajungem la regula celor două secunde care spune astfel: Când mașina din față trece pe lângă un punct fix, cel din spate trebuie să numere două secunde și nu trebuie să treacă mai rapid prin acel punct fix. Se traduce foarte simplu: La 100 de kilometri pe oră se fac 27 de metri pe secundă. Astfel, la două secunde se fac 54. Așadar, la 100 de km pe oră se ajunge la aproximativ cei 50 de metri.
De ce două secunde? Un om normal, care nu obosit, nu e băut și e atent, are capacitatea de a acționa de aproximativ o secundă și jumătate care e împărțită în doi timpi. Potrivit datelor medicale, timpul de percepere și până când creierul transmite că se întâmplă ceva în față trec cam 0.75 secunde. De când se primește comanda și până se pune piciorul pe frână ori se trage de volan pentru evitarea impactului mai trec 0.75 secunde”, a explicat Titi Aur.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii