Rămâi conectat

Actualitate

Carburanții s-au scumpit din nou: Un plin costă acum mai mult cu 23 de lei, în medie, față de începutul anului

Ziarul Unirea

Publicat

în

În septembrie, carburanții s-au scumpit din nou, cel mai mult crescând prețul motorinei standard. Reprezentanții companiilor petroliere pun scumpirile de la pompă pe seama evoluției barilului de țiței, dar și a cererii mai mari de motorină pentru lucrările agricole din toamnă și pentru încălzire. De altfel, un plin de carburant costă acum mai mult în medie cu 23 de lei față de începutul anului.

Cel mai mult s-a scumpit motorina, de la începutul lui septembrie. Un litru costă acum cu 12 bani mai mult, iar unul de benzină cu 4 bani, arată statisticile oficiale.

În București, prețul motorinei standard se apropie de pragul de 6 lei pe litru.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „Monitorul carburanților, aplicație a Consiliului Concurenței cu ajutorul căreia găsim cele mai mici prețuri în benzinării, arată că, în București, cel mai ieftin litru de motorină costă 5 lei și 75 de bani, iar cel mai scump 5 lei și 93 de bani”.

Reprezentanții companiilor petroliere pun creșterile pe seama scumpirii barilului de petrol. Prețul țițeiului a urcat la mijlocul lui septembrie la aproape 70 de dolari, după pagubele suferite de rafinăriile din Arabia Saudită în urma atacului cu drone.

Claudiu Cazacu, analist financiar: „Vedem ce se întâmplă acum la pompă ca un răspuns la mișcările din piața internațională de acum o săptămână jumătate, două. (…) Am avut o creștere atunci absolut impresionantă (…) am avut 10 dolari pe baril, ceea ce a însemnat aproape de 15 procente”.

În ultimele zile, cotația barilului de petrol a scăzut și se apropie de pragul de 60 de dolari. Analiștii estimează o stabilizare a prețului, dar totul depinde de evenimentele din cele mai mari țări producătoare de petrol.

Producția de țiței a României mai asigură doar 40% din capacitățile de rafinare, iar diferența este asigurată din import.

Sursa: stiritvr.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea în SEPTEMBRIE 2024: Val nou de căldură la început de toamnă, cu maxime de peste 35 de grade Celsius. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea în SEPTEMBRIE 2024: Val nou de căldură la început de toamnă, cu maxime de peste 35 de grade Celsius. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni Temperaturile vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toată ţara, în următoarele patru săptămâni, conform prognozei emise de duminică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea