Rămâi conectat

Actualitate

Când este bine să văruiești pomii: Cu ce și cum se face operațiunea în livezi. Momentul ideal pentru o recoltă bogată

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Când este bine să văruiești pomii: Cu ce și cum se face operațiunea în livezi. Momentul ideal pentru o recoltă bogată

Văruirea pomilor este un pas esențial în menținerea sănătății arborilor fructiferi. Practica aceasta protejează copacii de insectele dăunătoare care își pot depune ouăle în scoarță și împiedică dezvoltarea mușchilor și lichenilor, contribuind la o creștere sănătoasă în sezonul cald.

Văruitul pomilor, primăvara devreme, a devenit o tradiție în ritualul anual de curățare a livezii, în principal datorită rolului estetic. Practicată de bunicii noștri, de sute de ani în diverse colțuri ale lumii, această operațiune are mai multe beneficii.

De ce se văruiesc pomii?

Din rațiuni pur estetice. Primăvara livada curățată și văruită parcă e în haine de sărbătoare. Pomii înfloriți cu trunchiul vopsit în alb arată foarte îngrijit și contrastează plăcut cu verdele ierbii.

Datorită protecției împotriva diverșilor paraziți și insecte care-și depun ouăle în crăpăturile scoarței. Prin văruirea trunchiului, în timp, coaja devine fină, fără crăpături în care să se adăpostească dăunătorii sau să-și depună ouăle.

Procedura de văruire e un pas esențial în lucrările de igienizare a livezii, mai ales dacă adoptați o practică biologică de tratare a livezii fără substanțe chimice de stropit. În soluția de var se pot adăuga diverse ceaiuri de plante care întăresc țeșutul pomului și-l protejează de infecțiile fungice.

Citește și: Cu ce stropim pomii fructiferi în luna ianuarie ca să-i ferim de boli și dăunători: Sfaturi pentru o recoltă bogată

E o metodă tradițională, accesibilă, de combatere a dăunătorilor, ce poate înlocui lucrările fitosanitare costisitoare și neprietenoase cu mediul și sănătatea noastră.În general, văruirea contribuie la igienizarea și sănătatea pomului, care e ajutat să se apere de boli și dăunători.Se micșorează atacul iepurilor iarna.

Se distrug mușchii și lichenii care se pot forma pe partea umbrită a pomului.Pe timpul verii apără scoarța de insolație.Pe timpul iernii,văruitul previne arsura cojii de pe trunchi în zilele însorite.Iarna, oscilația între ger și soare, duce la crăpături în coajă, ce treptat atrag alte probleme ce duc la declinul pomului.

Albul varului reflectă razele solare, împiedicând încălzirea și dilatarea trunchiului ce conduce la formarea crăpăturilor. Cel mai bun remediu pentru aceste crăpături e văruitul.Primăvara se amână cu câteva zile ieșirea pomilor din repausul de iarnă. Culoarea albă prin reflectarea radiației solare duce la menținerea unei temperaturi relativ constante la nivelul scoarței, ceea ce ajută la încetinirea ritmului de încălzire a tulpinii.

Acest fapt întârzie întrare in vegetație, fapt ce în unele zone poate fi extrem de important, întrucât se poate evita efectul dezastruos al brumelor târzii.

Contraindicații pentru văruitul pomilor

Nu se văruiesc pomii tineri, recent plantați, care nu și-au dezvoltat bine rădăcinile. Varul poate încetini creșterea tulpinii și a ramurilor, întrucât e încetinit schimbul între interior și mediul exterior al pomului.

În plus, pomul nou plantat are nevoie de soare pe coaja lui, care-l ajută să crească mai repede.Folosirea la văruit a vopselelor lavabile pe bază de apă, utilizate în general în amenajările de interior, pot bloca porii de pe scoarța pomului, și pot încetini ritmul acestuia de creștere.

În plus, vopseaua lavabilă conține diverse adaosuri de substanțe care pot să nu fie benefice pomilor din livadă. Cea mai bună variantă e folosirea varului simplu, testat generații la rând.Pentru livezile mari, văruitul pomilor poate fi o operațiune costisitoare financiar, dar și din punct de vedere al timpului necesar.

Când se văruiesc pomii?

Pomii pot fi văruiți toamna, după ce o mare parte din frunze au început să cadă sau primăvara devreme, după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune.

Văruirea este recomandată în luna martie, înainte de înflorirea pomilor, pentru a evita afectarea proceselor de polenizare. După curățare, se sugerează o zi de pauză înainte de aplicare. Varul se aplică în două straturi pentru o protecție uniformă.

Cu ce se văruiesc pomii?

Există mai multe opțiuni. Alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine.cu var stins cu apăcu var stins cu apă de ploaiecu var stins cu apă + puțin aracet (50 g la 10l apă cu var) pentru o aderență mai bunăcu var stins cu apă de ploaie, combinat cu balegă proaspătă de vacă (amestec eficient în special toamna; protejează scoarța și de rozătoare și ajută la vindecarea rănilor de pe trunchi).cu var stins cu ceai concentrat de coada calului (asigură aportul de acid silicic ce întărește pereții celulari și apără pomul de diverse ciuperci)cu o pastă obținută din caolin (argilă albă, fină, bogată în acid silicic), balegă proaspătă de vacă și apă de ploaie. Această „văruire” ține mai mulți ani (se repetă la 3-4 ani).

Pentru durabilitate mai mare se poate adăuga și silicat de sodiu (apă de sticlă, un compus anorganic obținut din nisip și sodă caustică, folosit din vechime pentru a crește rezistența lemnului la putrezire, atacul insectelor, gândacilor, a cariilor foarte rezistente). Se folosesc 2 l silicat de sodiu la 100 l pastă.

Pe parcursul anilor, siliciul din caolin și balega de vacă hrănesc pomul. Această pastă se poate folosi și la acoperirea rănilor rămase în urma tăierilor.În ultimă instanță, cu vopsea lavabilă pe bază de apă (alegeți o vopsea albă de interior, cu ioni de argint, anti-mucegai, folosită la bucătării și băi).

SFAT: Lavabila din comerț închide porii, așa că varul simplu e o alternativă de preferat, întrucât permite respirația scoarței. Scopul văruirii e crearea unui trunchi fin, care să nu ofere adăpost dăunătorilor, și nu închiderea completă a schimbului de aer și substanțe a pomului cu mediul exterior. Din acest motiv, evitați văruirea pomilor recent plantați.

Ingrediente pentru o soluție eficientă de văruit:

-50 g de aracet
-2-3 kg de var stins
-250 g de sulfat de cupru
-10 kg de apă

Mod de preparare: Amestecă aracetul cu varul stins și sulfatul de cupru, apoi adaugă apa pentru a obține o soluție eficientă. În lipsa sulfatului de cupru, poate fi folosită sare de mare.

Această soluție protejează pomii de razele solare din timpul verii, de înghețul iernii și de insectele dăunătoare, contribuind la sănătatea și frumusețea grădinii tale.

Cum se văruiesc pomii?

Prepararea varului pas cu pas.Înainte de a vărui, trunchiul pomului se curăță bine cu o perie aspră pentru a îndepărta eventualele ouă de insecte sau dăunători ce se ascund prin crăpături.

Dacă scoarța pomului arată foarte rău, e foarte crăpată, dacă e afectat trunchiul, e bine ca înainte de văruire să se trateze cu o soluție concentrată pe bază de cupru, pentru dezinfecție fungică (sulfat de cupru – 300 g la 10 l apă).

Aceasta se aplică prin pulverizare sau cu o pensulă.Soluția de văruit se pregătește astfel: într-o găleată se toarnă peste varul praf (oxid de calciu) apă, puțin câte puțin. Se lucrează cu grijă pentru că în procesul de stingere a varului se crează o reacție efervescentă.

Se amestecă bine să se omogenizeze. Se adaugă apă până când compoziția are consistența unei smântâni subțiri.Cu o pensulă sau bidinea se aplică varul pe trunchiul pomului cu mișcări de sus în jos.

Se văruiește doar trunchiul sau se poate vărui și mai sus, în funcție de criterii estetice, sau de cât de afectată și bolnavă e coaja pomului.Operațiunea se face pe vreme frumoasă, fără vânt.

Se folosesc ochelari de protecție și mănuși, fiindcă varul stins este caustic și trebuie evitat contactul cu pielea. Dacă din greșeală vă ajunge în ochi, clătiți rapid cu apă rece din abundență.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii diaspora 2025: Formula de calcul pentru pensia comunitară

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii diaspora 2025: Formula de calcul pentru pensia comunitară • Noutăți pentru românii din străinătate Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, creând schimbări semnificative în cazul a milioane de pensionari din România. Pe lângă recalcularea pensiilor, care a avut ca efect o creștere medie de 520 de lei, există […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea