Când ar putea fi ridicate restricțiile în România? Anunțul lui Raed Arafat: Ce condiții se impun pentru renunțarea la restricții
Când ar putea fi ridicate restricțiile în România? Anunțul lui Raed Arafat: Ce condiții se impun pentru renunțarea la restricții
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, vorbit joi, 10 februarie, despre condițiile care trebuie îndeplinite pentru renunțarea la restricții.
Arafat a precizat că există discuții în guvern pe această temă și a dat de înțeles că revenirea la normalitate ar putea avea loc înainte de 6 martie.
”Clar că sunt discuţii şi sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate. Acest lucru depinde de evoluţie. Dacă va continua scăderea şi dacă vedem că impactul pe secţiile de Terapie Intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv. Că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, care va fi în jur de 6 martie, asta urmează să vedem după modul în care evoluează şi decizia este la un nivel mai înalt, adică la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi bineînţeles pe baza analizelor care se fac la nivelul Ministerului Sănătăţii, INSP şi alte structuri care sunt de specialitate”, a declarat medicul.
Întrebat dacă există posibilitatea ca până de Paşte să nu mai purtăm masca în interior, şeful DSU a răspuns: ”Paştele este în aprilie, dacă nu mă înşel în 24, 25. Până atunci eu sper să fim în faza pe care o spuneţi dumneavoastră, dacă nu sunt surprize, eu sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate normalitate şi să convieţuim, în final vom convieţui cu acest virus, virusul nu va dispărea, dar vom convieţui, mai ales dacă rămâne predominantă Omicron, care este mai contagioasă, dar este cu o virulenţă mai scăzută.”
Potrivit acestuia, situația din valul 5 al pandemiei este mai bună decât cea din valul precedent.
”Avem o tendinţă de descreştere, cel puţin la rata de pozitivare putem vorbi de un platou acum, cifrele scad cu excepţia secţiilor de ATI, unde continuă o uşoară creştere. Nu putem compara sub nicio formă ce se întâmplă acolo acum cu valul trecut. Pot să vă spun că în unităţile de primiri urgenţe, chiar dacă sunt mai mulţi pacienţi care se prezintă acum, vedem 9.000 de pacienţi într-o săptămână, peste 9.000, totuşi starea celor care se prezintă e total diferită, este mai uşoară, mulţi nu necesită oxigen, îngrijiri de Terapie Intensivă, foarte puţini pacienţi rămân în aşteptarea unui loc şi asta este un lucru pozitiv. Scăderea pe secţiile de Terapie Intensivă va fi mai târziu, după ce continuă scăderea numărului total al cazurilor infectate şi se opreşte impactul cazurilor care vin din urmă, cele 40.000, cele 30 și ceva de mii de cazuri zilnice care au fost şi dintre aceste cazuri totuşi o parte pot ajunge la terapie intensivă în câteva zile”, a explicat Arafat.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]