Camera Deputaților a decis: Proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, RESPINS
Camera Deputaților a decis: Proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, RESPINS
Camera Deputaților a respins, joi, cele trei proiecte referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, inițiate de doi deputați afiliați UDMR.
Astfel, s-au înregistrat 260 de voturi pentru respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, 16 voturi contra respingerii și o abținere. Actul normativ prevedea „autonomizarea județelor Covasna, Harghita și a unei părți din județul Mureș și constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” și stabilea limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc.
De asemenea, în cazul propunerii legislative privind Statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România au fost înregistrate voturi 260 pentru respingere și 16 voturi contra și o abținere. Actul normativ prevedea constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităților naţionale autohtone, care au întreținut relații strânse cu statul român și reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.
În privința celei de a treia propuneri – „Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităților naţionale” – s-au înregistrat 255 voturi pentru respingere și 15 contra și o abținere. Proiectul prevedea constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităților naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.
Camera Deputaților este prima sesizată cu aceste proiecte. Acestea vor fi transmise la Senat, care este for decizional.
Respingerea proiectelor de autonomie a Ținutului Secuiesc a fost salutată de o parte a politicienilor români, care au considerat că acestea ar fi fost o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a României. Pe de altă parte, UDMR a criticat decizia, afirmând că aceasta este o încălcare a dreptului la autodeterminare al comunității maghiare din România.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii
Fosta șefă a Direcției Generale de Asistență Socială Sebeș, acuzată că și-a însușit peste 135.000 de lei din banii pentru ajutoare sociale, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii O fostă șefă a Direcției Generale de Asistență Socială, Medicală și Comunitară Sebeș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu Parchetul de pe lângă […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG