Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Camera Deputaților a decis: Proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, RESPINS

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Camera Deputaților a decis: Proiectul de autonomie al Ținutului Secuiesc, RESPINS

Camera Deputaților a respins, joi, cele trei proiecte referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, inițiate de doi deputați afiliați UDMR.

Astfel, s-au înregistrat 260 de voturi pentru respingerea propunerii legislative privind Statutul de autonomie al Ținutului Secuiesc, 16 voturi contra respingerii și o abținere. Actul normativ prevedea „autonomizarea județelor Covasna, Harghita și a unei părți din județul Mureș și constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român” și stabilea limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

De asemenea, în cazul propunerii legislative privind Statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România au fost înregistrate voturi 260 pentru respingere și 16 voturi contra și o abținere. Actul normativ prevedea constituirea unui cadru juridic pentru structurile organizate ale minorităților naţionale autohtone, care au întreținut relații strânse cu statul român și reglementează condiţiile de înfiinţare, pe plan local şi naţional, a structurilor acestei autorităţi, organele de conducere, sursele financiare şi patrimoniale, precum şi competenţele şi atribuţiile de drept public ale statului, necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în interesul comunităţilor naţionale.

Citește și: România în Schengen, pe cale aeriană și maritimă din martie: Negocieri în curs pentru integrarea frontierelor terestre

În privința celei de a treia propuneri – „Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităților naţionale” – s-au înregistrat 255 voturi pentru respingere și 15 contra și o abținere. Proiectul prevedea constituirea bazei juridice a autonomiei culturale a comunităților naţionale, respectiv înfiinţarea unor instituţii specializate pentru gestionarea problemelor unei minorităţi naţionale care ţin de păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.

Camera Deputaților este prima sesizată cu aceste proiecte. Acestea vor fi transmise la Senat, care este for decizional.

Respingerea proiectelor de autonomie a Ținutului Secuiesc a fost salutată de o parte a politicienilor români, care au considerat că acestea ar fi fost o amenințare la adresa suveranității și integrității teritoriale a României. Pe de altă parte, UDMR a criticat decizia, afirmând că aceasta este o încălcare a dreptului la autodeterminare al comunității maghiare din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Apel umanitar pentru o familie originară din Apuseni, rămasă fără casă în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Doncea, originară din Apuseni. Oamenii au rămas fără un acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu violent. Citește și: FOTO Ce mai aruncă oamenii din Alba, în Săptămâna Mare: Trei pui de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea