Călin Mătieș, scrisoare deschisă adresată lui Iohannis și Orban: ”piețele unde se află producătorii români se închid în timp ce, marile magazine unde sunt vândute cu preponderență produse străine rămân deschise”
Scrisoare deschisă
Excelenței sale, Klaus Werner Iohannis, Președintele României
Domnului Ludovic Orban, Prim-Ministrul României
Domnule Președinte,
Domnule Prim-Ministru,
Ne aflăm într-un moment extrem de dificil, cauzat de evoluția situației epidemiologice care se degradează rapid, pe fondul creșterii ratei de incidenţă a cazurilor de COVID-19. În acest context, adoptarea de către autorități a unor măsuri imediate menite să oprească răspândirea virusului este mai mult decât urgentă și necesară. Măsurile sunt de o importanță vitală pentru protejarea populației, a personalului medical și a tuturor celor angajați direct în eforturile de stopare a epidemiei.
Suntem conștienți de importanța respectării restricțiilor anunțate de guvern și sperăm că acestea vor duce la scăderea numărului de îmbolnăviri, astfel încât să se revină la o situație socială și economică normală.
Există însă, printre restricțiile amintite și un demers ce va afecta extrem de puternic tot lanțul producției agroalimentare din România. Este vorba de închiderea piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte. Astfel, conceptul intitulat chiar de noua Politică Agricolă Comună „de la fermă la furculiță”, va fi în România fragmentat, până la dispariția cauzată de imposibilitatea comercializării produselor autohtone pe o perioadă îndelungată.
Nu înțelegem de ce, dacă gravitatea situației o impune, această măsură nu se aplică și supermarketurilor care, în multe momente de la declanșarea epidemiei, au fost aglomerate până la refuz. Marile rețele de retail își desfășoară activitatea tot în spații închise, având un potențial foarte ridicat de răspândire a infecțiilor prin faptul că ambalajele produselor precum și toate spațiile comune pot fi atinse de persoane bolnave, rezultând o amplificare exponențială a transmiterii comunitare a virusului.
În piețele agroalimentare sunt prezenți producători români care integrează în procesul de producție toate verigile economice ale agriculturii românești – începând cu materia primă și terminând cu obținerea unor produse alimentare gustoase și mai ales sănătoase. Este paradoxal faptul că piețele unde se află producătorii români se închid în timp ce, marile magazine unde sunt vândute cu preponderență produse străine rămân deschise.
De asemenea, târgurile sunt activități în aer liber în cadrul cărora micii fermieri comercializează toamna animale sau produse pentru a-și putea asigura un trai minimal pe timpul iernii. Prin comparație, spre exemplu, magazinele de bricolaj sau cele destinate vânzării materialelor de construcții, care au în majoritate capital străin, sunt de asemenea pline, fapt ce constituie un vector important de diseminare a particulelor virale infectante de la o gazdă la alta, pe cale aeriană.
Constrângerile dictate de măsurile anunțate astăzi – cu referire directă la închiderea piețelor agroalimentare din spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte, vor afecta produsul românesc în ansamblul său, condamnat la o dispariție lentă. Producătorii români, greu încercați și până în prezent, nu vor rezista și de data aceasta vor fi afectați iremediabil. Dacă nu vor putea comercializa rodul muncii lor, nu vor putea plăti furnizori, chirii, utilități, materie primă, rate la bănci etc. Toate acestea se vor răsfrânge asupra tuturor antreprenorilor ce determină circulația capitalului românesc din domeniul agroalimentar și nu numai.
În concluzie, reiterând faptul că o parte din măsurile de protecție a populației trebuie respectate cu strictețe pentru revenirea la o viață normală, vă rugăm să reconsiderați și să nu puneți în aplicare măsura de închiderea piețelor agroalimentare care funcționează în spații închise, a târgurilor și a piețelor mixte.
Astfel, va putea fi evitat dezastrul economic ce planează oricum asupra agricultorilor și producătorilor români și populația va putea consuma în continuare produse sănătoase.
Cu stimă și considerație,
Președinte F.N.P.P.T.R, Călin Mătieș
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția
Primăria Alba Iulia achiziționează 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice. Unde vor fi amplasate și ce valoare are investiția Administrația municipiului Alba Iulia, a lansat în data de 27 noiembrie 2024, licitația pe SEAP, care prevede achiziționarea a 15 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice inclusiv serviciu de elaboarare proiect tehnic și detalii de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum 6 ore
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Politică Administrațieacum 5 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!