Rămâi conectat

Politică Administrație

Călin Mătieș, ales președintele primei Federaţii Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Joi, 21 martie Consiliul Județean Alba a găzduit prima şedinţă de constituire a Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, o inițiativă a Asociaţiei “Alba Transilvania”.

Președintele Federației a fost ales albaiulianul Călin Mătieș, reprezentantul organizaţiei din Alba, cunoscut mai ales pentru afacerile pe care le desfășoară în domeniul panificației și segmentul HoReCa (Hoteluri, Restaurante , Catering). Funcția de director executiv a nou-înființatei Federații va fi ocupată de

Rodica Moldovan, vicepreședintele Asociației producătorilor de produse tradiționale, ecologice și de casă Alba Transilvania.

La reuniune au participat reprezentanţi ai asociațiilor de profil din judeţele Alba, Maramureş, Suceava, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea, Arad şi Iaşi, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ – Alin Cucui și administratorul public al instituției – Sorin Bumb. Consiliul Județean Alba este membru fondator al Asociaţiei “Alba Transilvania”, cotizînd anual în conturile organizației suma de 20.000 de lei.

Proiectul constituirii primei Federații în acest domeniu a fost adus și în atenţia Ministerului Agriculturii. În cadrul şedinţei de joi s-a votat statutul Federaţiei şi a fost aleasă conducerea, formată din președinte, 6 vicepreședinți și un director executiv.

În funcțiile de vicepreședinți au fost aleși următorii:

Ioan Tătăran din Maramureș – responsabil cu organizarea și promovarea târgurilor Federației în țară și în străinătate

Ioan Bacu din Suceava- responsabil cu organizarea și promovarea târgurilor Federației în țară și în străinătate

Gheorghe Budrală din Sibiu – responsabil de domeniul legislativ

Ion Pop din Satu Mare – responsabil de produsele eco și de relația cu producătorii tradiționali

Ionuț Alexandru din Vâlcea – responsabil de relația cu retaileri

Marinela Petran din Arad – responsabil de relația cu partenerii internaționali

Primăria Alba Iulia a sprijinit acest demers punând la dispoziția Federației un spațiu în care să își desfășoare activitatea. Este vorba de un apartament care aparține administrației locale, situat în blocurile din spatele fostului sediu CEC, din centrul municipiului.

Potrivit lui Călin Matieş, în urma înființării acestei federații, producătorii de produse tradiţionale şi ecologice din ţară vor avea posibilitatea să formeze un grup de lucru prin care să organizeze promovarea activităţii şi a produselor de profil, atât prin magazine specializate, cât şi prin intermediul târgurilor.

Un prim demers al membrilor federației este înaintarea către Ministerul Agriculturii a unei liste cu 20 de puncte, cu propuneri pentru modificarea Ordinului 690 din 2004 privind atestarea produselor tradiţionale. Până la 31 martie, ar urma să fie formulat un proiect de lege în acest sens. Aceştia solicită ca, pentru atestarea produselor tradiţionale, condiţiile să fie ca materia primă să provină din România, să fie neameliorată, neaditivată, cu buletine de analiză conforme, iar metodele tradiţionale să fie impuse pe tot procesul de producţie. De asemenea, produsul final să nu conţină potenţiator de arome, fum lichid sau praf de usturoi. O altă propunere este ca, pentru atestarea producătorilor de produse tradiţionale, să fie formate echipe mixte, în care să fie implicaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil.

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice “Alba Transilvania” are în prezent 21 de membri, persoane fizice sau juridice. Cotizația lunară plătită de aceștia este de 70 de lei. Asociația adminstrează și un magazin cu produse tradiționale în Alba Iulia, lângă Piața Cetate, unde însă pentru a face cumpărături ai nevoie de un portofel gras. “Alba Transilvania” organizează și participă la numeroase târguri de profil din țară și din Europa, unde promovează produsele tradiționale din Alba. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt, potrivit președintelui asociației Călin Mătieș, Pâinea de Sântimbru, cașcavalul de Loman, mierea de Apidava și mierea lui Biriș.

Celelalte asociaţii din cele opt judeţe care sunt membri fondatori ai Federaţiei au, la rândul lor, aproximativ 10 membri, fiecare.

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea