Rămâi conectat

Actualitate

Calendarul examenelor naţionale 2025: Bacalaureatul începe în ianuarie, iar Evaluarea Națională se dă tot pe caniculă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendarul examenelor naţionale 2025: Bacalaureatul începe în ianuarie, iar Evaluarea Națională se dă tot pe caniculă

Ministerul Educației a publicat zilele trecute calendarul examenelor naționale pentru următorul an școlar. Bacalaureatul se va da mai devreme, nu însă și Evaluarea Națională.

Comisia de Dialog Social a fost avizat calendarul examenelor naţionale pentru anul şcolar 2024-2025. Evaluarea Naţională va avea loc în 23 şi 27 iunie. Probele scrise ale examenului de Bacalaureat se vor desfăşura între 10 şi 16 iunie, în cazul sesiunii de vară, dar competențele se vor susține în iarnă.

Pe 3 iulie de vor afişa rezultatele iniţiale, în 4-5 iulie se vor depune contestaţiile, iar rezultatele finale vor fi afişate pe 10 iulie.

Citește și: Examenele Naționale 2025: Când vor da elevii simulările la Evaluarea Națională și Bacalaureat

Noutăți în cadrul examenelor naționale din 2025

Mai mult, la Bacalaureat, candidații vor beneficia de asemenea de o zi liberă după primele două probe. O altă noutate se referă la posibilitatea ca lucrările să fie consultate după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de depunerea contestațiilor. „Am introdus opțiunea ca lucrările să poată fi vizualizate după afișarea rezultatelor inițiale, tot ca urmare a feedbackului primit”, a adăugat aceasta.

„Au fost discutate și datele privind admiterea la liceu. Important: Anul viitor, admiterea la liceu se va desfășura ca până acum. Repartizarea computerizată a absolvenților de clasa a VIII-a va avea loc pe 23 iulie 2025, iar opțiunile pentru admiterea la liceu se vor completa între 14 și 21 iulie”, a completat ministrul Educației.

Printre principalele modificări se numără introducerea unei zile libere între probele scrise ale evaluării naționale. „Am ținut cont de propunerile primite și între fiecare dintre probele scrise ale evaluării naționale copiii vor avea o zi liberă”, a declarat Ligia Deca, pe Facebook.

Bacalaureat 2025

Sesiunea de vară a Bacalaureatului va avea loc între 10 şi 16 iunie. Pe 10 iunie va avea loc proba de Limba şi literatura română, pe 11 iunie se va desfăşura proba scrisă obligatorie a profilului (Matematică/Istorie), pe 13 iunie va avea loc proba la alegere a profilului, pe 16 iunie vor da examen elevii care susţin proba la Limba şi literatura maternă. Rezultatele vor fi afişate pe 20 iunie, perioada de depunere a contestaţiilor este în zilele de 23 şi 24 iunie, iar rezultatele finale se cor afişa pe 30 iunie.

Înainte de aceste probe, în perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, în 29-31 ianuarie 2025 se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, între 3 şi 5 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, iar între 5 şi 7 februarie se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale.

Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat se va desfăşura începând cu 4 august, dată la care vor debuta evaluările, din 11 august se vor organiza probele scrise iar rezultatele finale se vor afişa pe 26 august.

Când se vor susține simulările

Simulările pentru Bacalaureat se vor susține între 24 şi 27 martie, iar pentru Evaluarea Națională în zilele de 17, 18 şi 19 martie.

„Am ţinut cont de propunerile primite şi între fiecare dintre probele scrise ale evaluării naţionale copiii vor avea o zi liberă. De asemenea, la bacalaureat candidaţii vor avea o zi liberă după primele două probe. Am introdus opţiunea ca lucrările să poată fi vizualizate după afişarea rezultatelor iniţiale şi înainte de depunerea contestaţiilor, tot ca urmare a feedbackului primit”, a precizat, joi ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Calendar Evaluare Naţională 2025

23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
27 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
3 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
4-5 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
6-9 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
10 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale

Calendar Simulare Evaluare Naţională 2025
17 martie 2025 – Limba și literatură română – proba scrisă;
18 martie 2025 – Matematica – proba scrisă;
19 martie 2025 – Limba și literature maternă – proba scrisă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Două orașe din Alba, pe lista localităților din România care ar putea să dispară, fiind transformate în simple comune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Două orașe din Alba, pe lista localităților din România care ar putea să dispară, fiind transformate în simple comune Două orașe din Alba se află pe lista localităților din România care ar putea să dispară, fiind transformate în simple comune din cauza „exodului” tinerilor spre marile orașe. Depopularea orașelor din România a devenit o preocupare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea