Calendar ortodox NOIEMBRIE 2024: Sfinţii Mihail şi Gavriil, Intrarea în biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, cele mai importante sărbători ale lui Brumar
Calendar ortodox NOIEMBRIE 2024: Sfinţii Mihail şi Gavriil, Intrarea în biserică a Maicii Domnului şi Sfântul Apostol Andrei, cele mai importante sărbători ale lui Brumar
În ultima lună de toamnă sau luna lui „Brumar”, credincioșii ortodocși au parte de trei mari sărbători religioase: Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil (8 noiembrie), Intrarea în biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) şi Sfântul Apostol Andrei (30 noiembrie).
Pe lângă cele trei mari sărbători religioase, există și câteva de mai mică importanță, cărora le sunt specifice o serie de tradiţii şi superstiţii pe care mulți credincioși le respectă pentru a fi feriți de cele rele.
Astfel, pe 1 noiembrie sunt prăznuiți Sfinții doctori fără arginți Damian şi Cosma (Vracevul), pe 11 noiembrie este prăznuit Sfântul Mina (Sărbătoarea tâlharilor), iar pe 14 noiembrie sunt sărbătoriţi Filipii de toamnă, zi în care se lasă sec pentru Postul Nașterii Mântuitorului.
Citește și:
Sfinţii Mihail şi Gavriil
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil fac trecerea de la venerarea sfinților și a moaștelor la cultul îngerilor. Sfântul Arhanghel Mihail este reprezentat în iconografie purtând haine militare, iar în mână purtând o sabie de foc.
La rândul său, Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Naşterea Domnului, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Fecioarei Maria. Tot el este cel care a prăvălit piatra de la uşa mormântului Mântuitorului. El este purtătorul veștii milei dumnezeiești față de oameni.
Arhangelul Gavriil este pictat în icoane purtând veșminte preoțești şi ţinând în mână ori un crin, semnul veștii celei bune, ori o sferă cu însemnele lui Hristos, arătând că el este mesagerul mântuirii oamenilor.
Potrivit credinței populare, Arhanghelul Mihail deține cheile Raiului și apare la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască.
Ciobanii de la munte îi consideră pe cei doi arhangheli “patronii oilor”, existând credinţa că cei doi sfinţi vor avea grijă ca acestea să fie sănătoase și cu spor la mărirea turmelor. În trecut, în ajunul praznicului celor doi arhangheli, ciobanii preparau o turtă mare din făină de porumb care purta numele „turta arieților” (arieții fiind berbecii despărțiți de oi), considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se arunca în dimineața zilei de 8 noiembrie în țarcul oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor. Dacă turta cădea cu fața în sus, se credea că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu fața în jos, era mare supărare.
Conform tradiției, în sâmbăta dinaintea sărbătorii Sfinților Arhangheli, gospodinele duc la biserică bucate și colivă, pe care apoi le împart de sufletul morţilor.
Sărbătoarea tâlharilor
Pe 11 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mina, considerat ocrotitorul celor păgubiţi. În această zi, se obişnuieşte ca fetele și femeile să aprindă la biserică lumânările la celălalt capăt, pentru ca în acest fel să se întoarcă la ele lucrurile pierdute, dar și dragostea flăcăilor.
Citește și: În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
Sfântul Mina îi ocrotește pe cei păgubiți, este grabnic ajutător al celor nedreptățiți în procese și al celor ce au pierdut ceva sau au fost înșelați. De asemenea, călătorii sunt protejați de tâlhari dacă se roagă Sfântului Mina.
Filipii de toamnă
Pe 14 noiembrie sunt Filipii de toamnă şi Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului. Numele popular al acestei sărbători vine de la Sfântul Apostol Filip, cel de-al treilea Apostol chemat la misiune de către Hristos. După Înălțarea la cer a Mântuitorului, Sfântul Filip a propovăduit credința creștină pe teritoriul Asiei.
Potrivit credinței populare, Filipii ar fi fost apostoli aruncați într-o groapă cu lupi, de unde, datorită credinţei lor puternice, au scăpat nevătămați. Se zice că Filipii apără casele de foc, de lupi, șerpi și de alte primejdii. În rpeajma acestei zile, oamenii atârnă topoare de coșul casei ca să țină lupii departe sau lipesc gura sobei ca să țină închis botul lupului.
Începând din această zi şi până la Filipii de iarnă, are loc perioada de împerechere a lupilor. În luna noiembrie avem mai multe zile dedicate lupului și care poartă numele de Filipii de toamnă: ziua lupului (13 noiembrie), Gădineții (12-16 noiembrie), Filipul cel Șchiop (21 noiembrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Cea de-a doua mare sărbătoare religioasă a lunii lui Brumar este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Sărbătoarea face trimitere la momentul aducerii Fecioarei Maria la Templu de către părinții ei, Sfinții Ioachim și Ana. Fecioara Maria a stat în Templu timp de 12 ani.
În popor, această sărbătoare mai poartă numele de Ovidenie. Se crede că, în această zi, se deschid cerurile iar animalele capătă darul vorbirii.
Citește și: 21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
De sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului se fac pomeni pentru morți, iar celor care au murit fără lumânare li se aprinde una acum. În această noapte se fac farmece și descântece şi se află ursita.
În trecut, deoarece se credea că, în această noapte, strigoii umblă liberi prin lume, gospodinele ungeau cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile ușilor, vatra și cuptorul care comunicau, prin horn, cu exteriorul. De la Ovidenie până la Sângiorz, femeilor le era interzis să mai spele rufele la râu.
Sfântul Apostol Andrei
Luna noiembrie se încheie cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel care a creștinat românii, devenind, astfel, ocrotitorul României.
Nopții Sfântului Andrei îi sunt specifice multe obiceiuri și superstiții menite să protejeze oamenii și gospodăriile acestora.
Se crede că, în această noapte, strigoii umblă să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Împotriva acestora, înainte vreme oamenii foloseau agheasmă, leuștean, smirnă, tămâie și mai ales usturoi. Credincioșii își ungeau casele, grajdurile, cotețele, ușile și ferestrele cu usturoi, despre care se crede că are puterea să alunge duhurile rele.
Citește și: Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
În noaptea Sfântului Andrei fetele nemăritate își pot afla ursitul. Pentru asta, trebuie să se așeze la miezul nopții în fața unei oglinzi, având în stânga şi în dreapta lor câte o lumânare. Stau aşa până ce zăresc chipul viitorului bărbat. În acelaşi scop, pun busuioc sub pernă înainte să se culce sperând ca viitorul soţ să le apară în somn.
Calendar ortodox noiembrie 2024
1 V Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian
2 S Sfantul Gavriil cel nebun pentru Hristos; Sfintii Mucenici Achindin, Pigasie, Aftonie, Elpidifor si Agapie (Post)
3 D Sfintii Mucenici Achepsima, Iosif si Aitala
4 L Sfantul Cuvios Ioanichie cel Mare (Post)
5 M Sfintii Mucenici Galaction si Epistimi; Mosii de toamna
6 M Sfantul Pavel Marturisitorul, patriarhul Constantinopolului
7 J Sfintii 33 de Mucenici din Melitina
8 V † Soborul Sfintilor Mihail si Gavriil
9 S Sfantul Nectarie Taumaturgul, vindecatorul de cancer (Post)
10 D Sfintii Apostoli Rodion, Olimp, Erast, Sosipatru si Cuart
11 L † Sfantul Mina (Post)
12 M † Sfantul Atanasie Todoran
13 M † Sfantul Ioan Gura de Aur
14 J Lasatul secului pentru Postul Nasterii Domnului; Sfantul Apostol Filip; Sfantul Grigorie Palama
15 V † Inceputul Postului Nasterii Domnului; Sfantul Paisie de la Neamt (Dezlegare la ulei si vin)
16 S Sfantul Apostol si Evanghelist Matei (Post)
17 D Sfantul Grigorie Taumaturgul, Sfantul Cuvios Lazar Zugravul si Zaharia (Dezlegare la ulei si vin)
18 L Sfantul Mucenic Platon (Post)
19 M Sfantul Proroc Avdie
20 M † Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul
21 J † Intrarea in Biserica a Maicii Domnului (Dezlegare la peste)
22 V Sfintii Apostoli Filimon, Onisim si Arhip (Dezlegare la ulei si vin)
23 S † Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea (Post)
24 D Sfantul Mucenic Clement, episcopul Romei (Dezlegare la ulei si vin)
25 L † Sfanta Mucenita Ecaterina (Post)
26 M Sfantul Stelian (Dezlegare la peste)
27 M Sfantul Mucenic Iacob Persul
28 J Sfantul Stefan cel Nou; Sfantul Mucenic Irinarh (Post)
29 V Sfintii Mucenici Paramon, Filumen si Valerian (Dezlegare la ulei si vin)
30 S † Sfantul Apostol Andrei; Sfantul Andrei Saguna, Mitropolitul Transilvaniei
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Halloween, celebrat în noaptea de 31 octombrie. Legende și obiceiuri de sărbătoarea cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, filme de groază şi dovleci
Halloween, celebrat în noaptea de 31 octombrie. Legende și obiceiuri de sărbătoarea cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, filme de groază şi dovleci De origine celtică, Halloween s-a transformat sub influenţa culturii americane într-o sărbătoare comercială preluată de multe ţări, cu petreceri costumate cu vrăjitoare, fantome şi vampiri, tururi Dracula în Transilvania, maratoane de filme de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Halloween – Data când se sărbătorește și ce semnificație are
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Ziarul „Unirea” din Alba Iulia angajează REDACTORI pentru ediția online. Cerințe și responsabilități
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de HALLOWEEN 2024. SMS-uri, felicitări, statusuri, mesaje amuzante, înfricoșătoare și mesaje în limba engleză de HALLOWEEN
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
VIDEO| Minunile județului Alba: Poiana Dragostei, în formă de inimă, un adevărat loc de poveste creat de natură
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
27 octombrie 1687: Semnarea Tratatului de la Blaj. Imperiul Habsburgic obliga 12 orașe transilvane să primească la iernat trupele imperiale