Calendar ortodox luna IANUARIE 2025: Sfântul Vasile, Boboteaza și Sfântul Ioan, principalele sărbători religioase ale lunii
Calendar ortodox luna IANUARIE 2025: Sfântul Vasile, Boboteaza și Sfântul Ioan, principalele sărbători religioase ale lunii
În luna ianuarie 2025 avem patru sărbători religioase cu cruce roşie, toate extrem de importante. Ianuarie este prima lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele șapte luni gregoriene cu o durată de 31 de zile.
Citește și: 6 ianuarie: Boboteaza sau Botezul Domnului
Luna Ianuarie a fost introdusă în calendarul roman în jurul anului 700 î.Hr. Până atunci anul avea doar zece luni (304 zile). Grecii numeau luna ianuarie Camelion. În România, luna ianuarie, popular, se numește Gerar. Sărbătorile din luna ianuarie cuprind obiceiuri și practici specifice începutului de an prin care oamenii speră să obțină, prin diferite practici magice, prosperitate, sănătate, liniște și pace.
Sărbători cu cruce roșie în ianuarie 2025
Luna ianuarie este bogată în sărbători importante pentru creștinii ortodocși din România. Cele mai importante dintre acestea, marcate cu cruce roșie în calendarul ortodox, sunt Sfântul Vasile cel Mare (1 ianuarie), Boboteaza (6 ianuarie), Sfântul Ioan Botezătorul (7 ianuarie) și Sfinții Trei Ierarhi (30 ianuarie).
Citește și: 7 ianuarie: Creştinii îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ziua în care este sărbătorit cel care l-a botezat pe Isus Hristos în apa Iordanului
Sfântul Vasile cel Mare (330–379 d.Hr.) a fost cel care s-a făcut remarcat prin apărarea dogmei dumnezeirii Sfântului Duh și a luptat împotriva celor care o negau. Bazându-se pe Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție, Sfântul Vasile a demonstrat că Duhul Sfânt este de aceeași ființă cu Tatăl și cu Fiul, a elaborat reguli monahale și a susținut importanța familiei și a căsătoriei.
În plus, Sfântul Vasile a întemeiat la marginea Cezareei un complex filantropic denumit Vasiliada, unde erau adăpostiți și hrăniți cei sărmani și abandonați. A trecut la Domnul la vârsta de 49 de ani. În Biserica Ortodoxă, Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de zece ori pe an: în primele cinci duminici ale Postului Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și Bobotezei și pe 1 ianuarie, ziua prăznuirii sale.
Pe 6 și 7 ianuarie creștinii ortodocși sărbătoresc Boboteaza și Sfântul Ioan Botezătorul, care marchează încheierea celor 12 zile de Sărbători de iarnă, începând din Ajunul Crăciunului. De Bobotează este celebrat botezul Mântuitorului în apele râului Iordan de Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiția spune că în dimineața Sfântului Ioan oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă pentru a fi feriți de boli.
Totodată, conform obiceiurilor populare, se spune că după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească. În funcție de regiune, în aceste zile se colindă, iar fetele pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul, în timp ce de Bobotează bărbații se întrec înot pentru a recupera o cruce aruncată în apă de un preot.
Citește și: 1 ianuarie, Sfântul Vasile sărbătorit de creștinii ortodocși: Ce trebuie să faci pentru a avea noroc tot anul
Pe 30 ianuarie sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Considerați mari învățători ai creștinătății și „Protectori ai învățământului teologic”, aceștia sunt celebrați și separat.
Calendar Ortodox Ianuarie 2025
1 M (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia (Tedeum – Anul Nou) (Nu se fac nunți)
2 J Înainte-prăznuirea Botezului Domnului; Sf. Ier. Silvestru, ep. Romei; Sf. Cuv. Serafim de Sarov; (Nu se fac nunți)
3 V Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mc. Gordie (Harți. Nu se fac nunți)
4 S Soborul Sf. 70 de Apostoli; Sf. Cuv. Teoctist din Siciliei; Sf. Cuv. Apolinaria (Nu se fac nunți)
5 D Sf. Mc. Teopempt și Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Ajunul Botezului Domnului). Duminica dinaintea Botezului Domnului (Post negru. Nu se fac nunți)
6 L (†) Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare) (Nu se fac nunți)
7 M (†) Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului
8 M Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica (Post)
9 J Sf. Mc. Polieuct; Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei (Post)
10 V Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei; †) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești; Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei; (Post. Nu se fac nunți)
11 S(†) Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie
12 D Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia. Duminica după Botezul Domnului (Post. Nu se fac nunți)
13 L Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe (Sâmbăta după Botezul Domnului)
14 M Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mc. din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei
15 M Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul (Post)
16 J Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citețul
17 V (†) Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria (Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)
18 S(†) Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei
19 D Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul;Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului; Sf. Mc. Eufrasia. Duminica a XXIX-a după Rusalii (a celor 10 leproși) (Post. Nu se fac nunți)
20 L (†) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu, In, Pin și Rim;
21 M Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma.
22 M Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul (Post)
23 J Sf. Sfințit Mc. Clement, ep. Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sf. Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic
24 V Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Sankt Petersburg (Tedeum – Ziua Unirii Principatelor Române) (Post. Nu se fac nunți)
25 S(†) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului; † Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului
26 D (†) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan. Duminica a XXXII-a după Rusalii (a lui Zaheu) (Post. Nu se fac nunți)
27 L (†) Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana, împ.
28 M Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul.
29 M Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei (Post)
30 J (†) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei
31 V Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan (Post. Nu se fac nunți)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni
FOTO | ACCIDENT rutier pe Calea Moților din Alba Iulia: Două autoturisme au intrat în coliziune, în zona unei treceri de pietoni Un accident rutier a avut loc joi, 2 ianuarie 2025, în jurul orei 18:00, pe Calea Moților din municipiul Alba Iulia. Potrivit primelor informații de la fața locului incidentul s-a soldat cu pagube […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE DE ANUL NOU 2025. Idei de SMS-uri, urări şi felicitări pe care le puteţi trimite celor dragi de Revelion
-
Actualitateacum o zi
Model de FELICITARE de ANUL NOU. Mesaje și URĂRI care pot fi transmise prin SMS de Revelion
-
Actualitateacum 5 zile
La ce distanță față de terenul vecinilor poți planta un copac: Când și ce poți planta pe limita proprietătii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Obiceiuri şi tradiţii de Anul Nou: Pluguşorul, Capra, umblatul cu Ursul, Sorcova. Cele mai frumoase obiceiuri din ţara noastră
-
Actualitateacum 3 zile
MESAJE SMS de Anul Nou haioase. Urări și Felicitări amuzante pe care le puteți transmite la trecerea dintre ani
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Mesaje de Sfântul Vasile 2025. SMS-uri, URĂRI și FELICITĂRI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc ziua numelui