Buni de plată: Șoferii vor putea plăti amenzile de circulație pe loc, cu cardul bancar, direct agentului de poliție
Buni de plată: Șoferii vor putea plăti amenzile de circulație pe loc, cu cardul bancar, direct agentului de poliție
Polițiștii de la Rutieră nu vor mai scrie amenzile date în trafic cu pixul, ci vor folosi o aplicaţie pe telefonul mobil care permite completarea datelor mult mai uşor.
Agenţii vor trece datele direct în aplicaţie şi, tot cu ajutorul ei, vor putea să-i şi verifice pe şoferi.
Aplicația îi va ajuta pe polițiști să nu mai piardă timpul să scrie procesele verbale, iar controalele rutiere să fie mai facile.
Mai exact, cu ajutorul aplicației, agenții vor putea scana atât documentele șoferilor, cât și cele ale mașinii.
Pot verifica dacă cei de la volan au avut abateri de la lege în trecut, dar și dacă mașina are ITP-ul sau asigurarea valabile.
Mai mult decât atât, în cazul unei amenzi, șoferii o vor putea plăti pe loc, pentru că aplicația va avea și o funcție de POS.
Cei de la Europol spun că au făcut această aplicație în mod gratuit pentru Poliția Română și că, de luna viitoare s-ar putea să-i vedem pe agenți în trafic cu tableta în loc de pix.
Tot ce trebuie să ştie conducătorii auto despre amenzi
Codul Rutier actual prevede că punctul de amendă are o valoare de 10% din salariul minim brut pe economie.
Potrivit OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1186 din 9 decembrie 2022, punctul de amendă a fost îngheţat la nivelul de 145 de lei.
Valoarea punctului de amendă de 145 de lei este valabilă până la data de 31 decembrie 2023 în lipsa altor modificări exprese.
Valoarea de 145 de lei este valabilă de la începutului anului 2017, când salariul minim brut pe economie se situa la 1.450 de lei.
În țara noastră există cinci clase de amendă, primele patru li se aplică persoanelor fizice, în timp ce a cincea se aplică doar persoanelor juridice, potrivit Observator.ro.
Astfel, amenda maximă pentru persoane fizice (20 de puncte de penalizare) este de la 2.900 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice amenda maximă (100 de puncta de penalizare) este de 14.500 de lei.
Clasele de sancţiuni sunt:
clasa I: 2/3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4/5 puncte-amendă;
clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: 9- 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: 21- 100 de puncte-amendă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ATAC CIBERNETIC în ziua alegerilor prezidentiale 2025 din România: Atac DDOS, revendicat în numele lui George Simion de o grupare de hackeri pro-ruși. Țintele vizate
ATAC CIBERNETIC în ziua alegerilor prezidentiale 2025 din România: Atac DDOS, revendicat în numele lui George Simion de o grupare de hackeri pro-ruși. Țintele vizate Gruparea de hackeri pro-ruși NoName057 a revendicat, într-un mesaj publicat duminică pe Telegram, atacul cibernetic din România din ziua alegerilor prezidențiale 2025, turul I. Aceștia revendică atacul în favoarea candidatului […]
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 ALBA – TURUL I | Prezența la vot la ora 15:00: 28,51% în județ și 32,46 % la nivel național
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2025 ALBA – TURUL I | Prezența la vot la ora 15:00: 28,51% în județ și 32,46 % la nivel național Până la ora 15.00, în țară, au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale 2025 aproape 5.9 milioane de persoane, echivalentul a 32,46 % dintre românii înscriși pe listele electorale, potrivit datelor […]
Cum va fi VREMEA în vara 2025, pe litoralul românesc: Prognoza meteo pentru vârful sezonului estival, în stațiunile de la malul Mării Negre
Cum va fi VREMEA în vara 2025, pe litoralul românesc: Prognoza meteo pentru vârful sezonului estival, în stațiunile de la malul Mării Negre Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza pentru vara anului 2025. Specialiștii în meteorologie au menționat valorile termice care se vor înregistra în luna iulie 2025, în stațiunile aflate pe litoralul românesc, la […]