Rămâi conectat

Actualitate

Bunăstarea pisicilor și câinilor a fost reglementată de Uniunea Europeană. Microciparea devine obligatorie. Ce interdicții au proprietarii de animale

Unirea Ziarul

Publicat

în

Bunăstarea pisicilor și câinilor a fost reglementată de Uniunea Europeană. Microciparea devine obligatorie. Ce interdicții au proprietarii de animale

Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană (COREPER) au dat mandat Consiliului European pentru inițierea unei legi de îmbunătățire a bunăstării animalelor de companie.

Demersul vizează bunăstarea pisicilor și a câinilor care sunt deținute de crescători, unități de vânzare și adăposturi. Se are în vedere o mai bună protecție a consumatorilor, o concurență loială și combaterea comerțului ilegal.

Propunerea nu afectează proprietarii de animale de companie, dar orice persoană care dorește să introducă o pisică sau un câine pe piața UE va trebui să se asigure că acesta este microcipat, în scopuri de trasabilitate. Reglementarea din domeniu este necesară, în condițiile în care cetățenii UE dețin peste 72 de milioane de câini și peste 83 de milioane de pisici.

Valoarea estimată a vânzărilor de pisici și câini este de 1,3 miliarde euro anual. Sunt menținute principalele principii de bunăstare propuse anterior de Comisia Europeană: reproducerea este reglementată, cu limite de frecvență și vârstă minimă și maximă anumite practici de reproducere sunt interzise, cum ar fi consangvinizarea (reproducerea între părinți și descendenți, între frați și frați vitregi și între bunici și nepoți).

Citește și: Pisici otrăvite cu antigel, în cartierul Lipoveni, din Alba Iulia: ”Într-o lună ne-au murit două animale”

Consangvinizarea poate fi totuși utilizată pentru conservarea raselor locale cu un număr limitat de gene mutilările dureroase, cum ar fi tăierea urechilor, tăierea cozii sau îndepărtarea ghearelor sunt interzise, cu excepția cazului în care răspund la o indicație medicală trebuie să se asigure suficientă apă curată şi proaspătă, hrană suficientă şi condiţii adecvate de locuit câinii trebuie să aibă acces zilnic la o zonă în aer liber sau trebuie să fie plimbați zilnic, iar acest lucru se aplică animalelor cu vârsta mai mare de 12 săptămâni.

Toate pisicile și toți câinii trebuie să aibă microcip și trebuie înregistrate într-o bază de date națională înainte de a fi vândute sau donate.

Toate bazele de date vor fi interoperabile cu bazele de date din alte țări ale UE și vor fi accesibile online. Este interzisă reproducerea hibrizilor (rezultatul încrucișării cu o specie sălbatică). Femelele care au avut două operații de cezariană nu vor mai fi folosite pentru reproducere, pentru a le proteja sănătatea și bunăstarea.

Pisicile și câinii cu trăsături extreme ar trebui excluși de la reproducere, pentru a împiedica transmiterea acestor trăsături generațiilor viitoare, dacă există un risc ridicat de efecte dăunătoare asupra bunăstării lor sau asupra bunăstării descendenților lor.

Animalele de companie cu trăsături extreme de conformitate sau mutilări vor fi excluse de la participarea la concursuri, spectacole sau expoziții. Regulamentul se va aplica inclusiv ONG-urilor care dispun de adăposturi de animale. Unitățile care produc mai mult de cinci pui pe an sau care păstrează mai mult de cinci pisici sau câini de sex feminin vor fi autorizate doar după o inspecție efectuată de medici veterinari. Importurile vor fi supuse acelorași standarde sau unor standarde echivalente.

Acest lucru va spori protecția consumatorilor și va asigura trasabilitatea pisicilor și a câinilor. Animalul de companie va trebui să fie înregistrat într-o bază de date a UE la cinci zile lucrătoare după intrarea în UE. Consiliul European propune crearea unei baze de date a călătorilor de animale de companie.

Acest lucru va permite statelor membre să aibă o imagine de ansamblu asupra importurilor necomerciale în UE și, astfel, să poată detecta mișcările suspecte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în 28 iulie 2024, în Transilvania și la munte: Când scad temperaturile și unde sunt anunțate ploi. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în 28 iulie 2024, în Transilvania și la munte: Când scad temperaturile și unde sunt anunțate ploi. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele 2 săptămâni ANM a emis luni prognoza meteo pe regiuni pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 15 – 28 iulie 2024.  Potrivit meteorologilor, valul de căldură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea