Bugetarii pot să cumuleze din nou pensia cu salariul
Pensionarii din sectorul bugetar se pot angaja din nou în instituţiile publice şi pot să încaseze atât pensie, cât şi salariu, potrivit unui act normativ recent intrat în vigoare. Documentul anulează dispoziţiile din 2009, care le-au interzis bugetarilor să cumuleze pensia cu salariul. Legea 134/2014, care a intrat în vigoare în 19 octombrie 2014, a abrogat articolele din Legea 329/2009, care interziceau cumulul pensiei cu salariul.
Ce spunea legea până acum
Legea 329/2009 stabilea că beneficiarii dreptului la pensie, care realizau venituri salariale sau asimilate salariilor, realizate din exercitarea unei activităţi pe bază de contract individual de muncă, raport de serviciu sau în baza actului de numire, în cadrul instituţiilor publice, puteau cumula pensia netă cu veniturile astfel realizate, doar dacă nivelul pensiei nu depăşea nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Pensionarii au fost obligaţi ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 329/2009 să îşi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei pe durata exercitării activităţii şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie, dacă nivelul pensiei nete aflate în plată depăşea nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundmentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, aprobat prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Aceste prevederi nu se mai aplică din 19 octombrie 2014, fiind abrogate prin Legea 134/2014. Prin urmare, pensionarii din sistemul bugetar pot să se angajeze din nou în instituţiile publice şi să cumuleze pensia cu salariul, fără să mai fie condiţionaţi de faptul că pensia nu trebuie să depăşească nivelul câştigului salarial mediu brut. Această limitare a fost anulată şi nu mai este valabilă în prezent.
Păreri pro şi contra
Părerile specialiştilor cu privire la noile dispoziţii aflate în vigoare din 19 octombrie, care permit din nou cumulul pensiei cu salariul în sectorul bugetar, sunt împărţite. Unii susţin că măsura nu ar fi utilă, pentru că nu va mai permite accesul persoanelor tinere în instituţiile publice. Alţii sunt de părere că măsura este una absolut normală şi nu va avea implicaţii majore din punct de vedere economic. E bine ca o persoană cu experienţă şi cu capacitate de muncă să poată fi folosită şi plătită corespunzător, mai ales în condiţiile în care o astfel de persoană îşi achită impozitele şi contribuţiile sociale. Poate ar fi utile şi măsurile de combatere a conflictului de interese, alături de cele de eliminare a promovării mediocrităţii în locul valorii. Iniţiatorii actului normativ susţin că de efectele eliminării prevederilor din Legea 329/2009 vor beneficia şi persoanele aflate sub vârsta standard de pensionare (cadrele militare disponibilizate ca urmare a reorganizării armatei, în conformitate cu angajamentele României de aderare la NATO), dar şi ceilalţi cetăţeni, fără nicio discriminare.
Cum se acordă pensia pentru limită de vârstă
Pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă trebuie să fie îndeplinite două condiţii: împlinirea vârstei standard de pensionare (care se stabileşte în funcţie de data naşterii); realizarea stagiului minim de cotizare. Conform Legii263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstei standard de pensionare. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet de cotizare este de 35 ani, pentru ambele categorii. Beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare asiguraţii care au realizat stagii de cotizare în una sau mai multe din următoarele situaţii: au lucrat în condiţii de muncă speciale (fosta grupă I); au avut activitate în condiţii de muncă deosebite (fosta grupă a II-a); au muncit în alte condiţii de muncă; au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat; nevăzătorii care au realizat cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare; beneficiarii Decretului-lege 118/ 1990 şi ai Legii 341/ 2004. Pentru a primi pensia pentru limită de vârstă, contribuabilul trebuie să depună o cerere la CJP Alba, împreună cu actele prin care dovedeşte îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă. Cererea se depune începând cu data îndeplinirii acestor condiţii şi poate fi depusă şi prin intermediul unui mandatar, dacă el este desemnat prin procură specială. Plata pensiei pentru limită de vârstă se acordă de la data înregistrării cererii de pensionare.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP
Biserica „Sfinții Arhangheli” din comuna Horea va fi restaurată și refuncționalizată. Licitația de peste 5 milioane de lei, lansată pe SEAP Parohia Ortodoxă Română Horea a lansat la data de 14 ianuarie 2025 licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice pentru execuția lucrărilor de resturare, refuncționalizare și punere în valoare a Bisericii Sfinții Arhangheli din […]