Rămâi conectat
MA-RA-MU

Cultură Educație

„Broderie pe fir de…ostășie”: O lansare de carte și un eveniment inedit. Autoarea prezintă întâmplări trăite de tatăl său, participant în cel de Al Doilea Război Mondial

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Broderie pe fir de…ostășie”: O lansare de carte și un eveniment inedit. Autoarea prezintă întâmplări trăite de tatăl său, participant în cel de Al Doilea Război Mondial

Batalionul 136 Geniu „Apulum'” a găzduit astăzi un eveniment inedit. Este vorba despre volumul „Broderie pe fir de…ostășie”, semnat de scriitoarea Veronica Oșorheian, în care se prezintă întâmplări trăite de tatăl autoarei, participant în cel de Al Doilea Război Mondial, dar și amintiri din cei 13 ani în care a lucrat ca personal civil în cadrul Brigăzii V Vânători de Munte „Avram Iancu” din Alba Iulia, până în 2002 când s-a pensionat.

Evenimentul a fost unul deosebit și emoționant pentru că a adunat laolaltă foști ofițeri și comandanți din acea perioadă, în aceeași cazarmă în care funcționau pe vremuri Vânătorii de Munte. Din respect pentru comandanții și foștii colegi care au plecat din această lume, la îndemnul autoarei, s-a ținut un moment de reculegere.

Înzestrată cu simțul umorului și mult optimism, Veronica Oșorheian a reușit să surprindă evocări literare despre acele vremuri, adeseori grave, serioase, uneori presărate cu umor, care stârnesc hazul și binedispun.

Despre aceste amintiri scrise, autoarea spune: „Această foaie rămâne un semn de bucurie pentru aprecierea de care m-am bucurat, în cadrul Brigăzii V Vânători de Munte „Avram Iancu”, iar „Broderia pe firul ostășiei” va fi un motiv de reflexie asupra câtorva întâmplări trăite alături de cei amintiți în poveste (și nu numai), într-o vreme de pace – din timpul unui regim totalitar, dar și din vremea schimbării acelui regim, în decembrie 1989 – eveniment pe care l-au cercetat unii și alții, vreme de vreo treizeci de ani, fără să-i deslușească cineva, în întregime, adevărul.”

Volumul cuprinde și un mănunchi de fotografii realizate în aplicații, în special, iar prezentarea lor a constituit un moment emoționant pentru toți cei prezenți, stârnind amintiri și păreri de rău pentru cei ce nu mai sunt.

În lungul șir de volume publicate, douăzeci la număr până acum, în special proză, dar și poezie, de-a lungul vremii, cinci dintre acestea au fost lansate în cadrul unor evenimente organizate și găzduite de Cercul Militar Alba Iulia.

Din respect și prețuire pentru anii lucrați în Armată, autoarea a adresat un gând în versuri Vânătorilor de Munte:

„Oricare armă își are o poveste
Și țelul suprem – să apere glia,
Dar Vânătorii de Munte ce apără creste,
Din munții semeți ce țin România,
La poalele lor, sunt o armă aleasă
De vrednici oșteni cu drag de-a lor glie
Ce ține oștirii locul de casă
Și nației noastre, de preț – bogăție.
În codru-i viață, când ea se întrece
Să fie tot una cu frunza, cu iarba
Și-a ei pregătire ce-n munți o petrece
Să fie cu rost, nu făcută degeaba.
Și stânca din munte rămâne mirată
Și mută rămâne, când este cuprinsă
De brațul puternic, să fie urcată,
Pe coarda alpină – pe stâncă întinsă.
Câți au curajul să facă o punte?
Nu punte pe care să treci peste-o apă,
Ci una acolo-ntre creste de munte,
Pe care oștean și cal – împreună s-o treacă.
De-i tabăra pusă-n poiană aleasă,
Răcoare-i dă bradul și apă izvorul,
Iar cântul de păsări, din umbra cea deasă,
De prunci și neveste, aprinde-i-or dorul.
Și tot ea scrutează, în iarnă, pădurea
De cetină verde învelită în nea,
Când, pe pârtia albă, se-ntrec – pe aiurea,
Prin munții ce-n noapte, sărută o stea.
Împliniri le doresc, în orice-anotimp,
Sănătoși ei să fie, cu grijă de glie,
De cei care vin, cinstiți – peste timp,
Prin faptele lor de bărbăție.”

Prezentarea volumului a fost asigurată de dr. Gabriela Mircea, care a prezentat în cadrul acestui eveniment și volumul „Petre Dulfu – Dumnezeu și oamenii”, semnat tot de Veronica Oșorheian, un volum considerat valoros pentru literatura românească.

La final au luat cuvântul foști comandanți ai Brigăzii V Vânători de Munte „Avram Iancu”, foști ofițeri și prieteni, iar din partea Batalionului 136 Geniu „Apulum” a vorbit domnul maior Adrian Popa. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe și alese felicitări.
Acțiunea a fost organizată de Cercul Militar Alba Iulia și Batalionul 136 Geniu „Apulum”, cu sprijinul ANCMRR – Filiala Gemina Alba Iulia.
Text: dr. Petruța Pop

Foto: Robert Ghergu, Mr. Iulian Gorun


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

VIDEO | Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proiectul educaţional „Şi eu am un vis”, la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Alba Iulia: Dezbateri și prezentări privind aspecte din viaţa cotidiană, performanţele şi realizările obţinute de persoanele cu dizabilități 3 Decembrie marchează, pe întreg mapamondul, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilități. Este ziua în care fiecare dintre noi poate deveni mai conștient […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea