Bogdan Glăvan, despre o nouă criză economică, România la marginea falimentului: „Patrihoții cu grade au băgat România în groapă. Au băgat-o în criză economică (…) și au împins-o la buza crizei financiare”
Bogdan Glăvan, despre o nouă criză economică, România la marginea falimentului: „Patrihoții cu grade au băgat România în groapă. Au băgat-o în criză economică (…) și au împins-o la buza crizei financiare”
România se află într-un punct critic al evoluției sale economice, cu o creștere inevitabilă a taxelor și o stagnare a performanțelor fiscale, după trei ani consecutivi de majorări. Într-un context economic deja tensionat, planul fiscal pe șapte ani, convenit cu Uniunea Europeană, este în pericol, iar PNL riscă insolvabilitatea, așa cum susține profesorul Bogdan Glăvan.
Citește și: Bogdan Glăvan, despre vouchere pentru alimente și pensii: ”Când ajutoarele se vor termina, ceea ce este inevitabil, puterea de cumpărare va reveni brusc la nivelul anterior, adică șoc total pentru oamenii cu venituri mici
Conform Planului Bugetar-Structural pe Termen Mediu 2025-2031, guvernul intenționează să crească taxele colectate pe muncă și alte venituri (dividende, chirii etc.) de la 2,8% din PIB la 4% din PIB, adică cu aproape 50%. Aceasta înseamnă că toți salariații din România ar plăti cu 50% mai mult impozit statului. Bogdan Glăvan atrage atenția asupra acestei măsuri, subliniind că „este ca și cum toți salariații din România ar plăti cu 50% mai mult impozit statului”.
Economistul subliniază că PNL riscă insolvabilitatea, având în vedere gestionarea deficitară a resurselor și creșterea datoriilor. „Să primești zeci de milioane de euro de la buget și să rămâi dator vândut e ceva de noaptea minții”, afirmă economistul. El critică guvernarea anterioară, menționând că „Ciucă, Bode și junta militară care au reușit această ‘performanță’ au deținut și ministerul de finanțe al României și exact aceeași moștenire o lasă la nivel național”.
Glăvan avertizează că România se îndreaptă spre o criză economică similară celei din Grecia din 2012, având în vedere creșterea datoriilor și lipsa reformelor structurale. „România este o țară în colaps financiar, ai cărei guvernanți continuă să construiască bugete fictive și să vină cu reforme în timp ce situația se agravează continuu”, afirmă economistul.
Pentru a evita o criză financiară severă, Glăvan subliniază necesitatea reducerii risipei în sectorul public și implementarea unui audit riguros al agențiilor, instituțiilor și companiilor de stat. „Reducerea risipei din sectorul public este singura salvare”, afirmă el, subliniind importanța unui „DOGE” în România pentru a asigura transparența și eficiența cheltuielilor publice.
România se confruntă cu provocări economice semnificative, inclusiv creșterea taxelor, riscul insolvabilității PNL și o posibilă recesiune. Pentru a depăși aceste obstacole, este esențială implementarea unor reforme structurale, reducerea risipei în sectorul public și asigurarea unei gestionări financiare responsabile.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Facturi la energie 2025 | Europarlamentarul Dan Nica, după ce a constatat că românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE: Nimeni nu trebuie lăsat în urmă!
Facturi la energie 2025 | Europarlamentarul Dan Nica, după ce a constatat că românii plătesc de două ori mai mult pentru energie decât alte state UE: Nimeni nu trebuie lăsat în urmă! Europarlamentarul PSD Dan Nica afirmă, într-o postare în mediul online, că românii nu pot plăti mai mult pe energie decât alte state ale […]
Victor Ponta, critici dure la adresa Guvernului Bolojan: Nu poți spune că nu te atingi de „pisicile grase” numite politic
Victor Ponta, critici dure la adresa Guvernului Bolojan: Nu poți spune că nu te atingi de „pisicile grase” numite politic Victor Ponta a formulat critici dure la adresa Guvernului Bolojan. Fostul premier spune că tăierile ar fi trebuit să fie făcute în primul rând de la cei din agenții, companii și regii care au salarii fabuloase. […]
Sondaj CURS: 70% dintre români susțin că România se îndreaptă într-o direcție greșită Românii susțin că țara se îndreaptă într-o direcție greșită în proporție de aproape 70%, după ce la cercetarea anterioară, din luna mai 2025, imediat după alegerile prezidențiale, doar 59% susțineau că direcția ar fi una greșită, arată datele unui sondaj CURS. Citește […]