Bogdan Glăvan, despre autodistrugerea Europei: „Uitați de SUA, Europa și-a impus ei însăși taxe!”
Bogdan Glăvan, despre autodistrugerea Europei: „Uitați de SUA, Europa și-a impus ei însăși taxe!”
Profesorul Bogdan Glăvan admite că Europa este pe punctul de a se autodistruge, impunându-și ea însăși taxe, dincolo de cele anunțate de noua administrație americană. Bogdan Glăvan semnalează un articol publicat recent de „Financial Times”.
Citește și: România se apropie de stagflație: Economia a crescut cu doar 0,9% în 2024, mult sub așteptările Guvernului și a analiștilor
„Uitați de SUA – Europa și-a impus ei însăși taxe!
Barierele interne ridicate și obstacolele de reglementare sunt mult mai dăunătoare pentru creștere decât orice ar putea impune America. Săptămânile recente au oferit o reamintire clară a vulnerabilităților Europei. Zona euro abia a crescut la sfârșitul anului trecut, subliniind fragilitatea redresării interne. Și SUA au început să impună taxe vamale partenerilor săi comerciali, UE fiind următoarea în vizor. Această perspectivă generează și mai multă incertitudine asupra creșterii economice europene, având în vedere dependența economiei de cererea externă.
Doi factori majori au condus Europa în această situație dificilă, dar o pot duce în sus din nou, dacă este pregătită să sufere o schimbare radicală.
Primul este incapacitatea de lungă durată a UE de a aborda constrângerile sale de aprovizionare, în special barierele interne ridicate și obstacolele de reglementare. Acestea sunt mult mai dăunătoare pentru dezvoltare decât orice taxe vamale pe care SUA le-ar putea impune – iar efectele lor dăunătoare cresc în timp.
FMI ESTIMEAZĂ CĂ BARIERELE INTERNE ALE EUROPEI SUNT ECHIVALENTE CU O TAXĂ VAMALĂ DE 45% PENTRU PRODUCȚIE ȘI 110% PENTRU SERVICII. Acestea reduc efectiv piața în care își desfășoară activitatea companiile europene: comerțul dintre țările UE este mai puțin de jumătate din nivelul comerțului din statele americane. Și, pe măsură ce activitatea se îndreaptă mai mult către servicii, înrăutățirea lor generală asupra creșterii se înrăutățește.
În același timp, UE a permis reglementării să împovăreze cea mai inovatoare parte a serviciilor – digitale – împiedicând creșterea firmelor europene de tehnologie și împiedicând economia să deblocheze câștiguri mari de productivitate. Se estimează că costurile respectării GDPR, de exemplu, au redus profiturile micilor firme europene de tehnologie cu până la 12%.
Luate împreună, Europa a crescut efectiv tarifele în interiorul granițelor sale și a sporit reglementările pentru un sector care reprezintă aproximativ 70% din PIB-ul UE.
Acest eșec de a reduce barierele interne a contribuit, de asemenea, la deschiderea comercială neobișnuit de mare a Europei. Din 1999, comerțul ca pondere din PIB a crescut de la 31% la 55% în zona euro, în timp ce în China a crescut de la 34% la 37% și în SUA de la 23% la doar 25%. Această deschidere a fost un atu într-o lume în curs de globalizare. Dar acum a devenit o vulnerabilitate.
Paradoxul este că, în timp ce barierele interne au rămas ridicate, barierele externe au căzut odată cu accelerarea globalizării. Companiile UE au căutat în străinătate să înlocuiască lipsa creșterii interne, iar importurile au devenit relativ mai atractive”, se scrie în articolul amintit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii
380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și Autoritatea Națională pentru Calificări lansează un proiect amplu dedicat modernizării formării profesionale în România. Este vorba despre actualizarea, revizuirea și dezvoltarea de noi standarde ocupaționale și calificări […]
Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA
Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis o autorizație de construicție necesară începerii lucrărilor unui nou șantier de autostradă. Este vorba de Lotul 2 Avrig – Mârșa (DJ 105G) – […]
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!”
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!” Economistul Radu Georgescu afirmă că explicația pentru rezultatul alegerilor poate fi găsit în economie, la lecția despre inflație. „Mulți oameni sunt surprinși de rezultatul alegerilor de duminică. Eu nu sunt. Am explicat de mai multe ori că în anul 1 […]