Rămâi conectat

Actualitate

BNR este împotriva eliminării comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă

Ziarul Unirea

Publicat

în

BNR se transformă tot mai des în avocatul băncilor chiar şi atunci când e vorba de transpunerea unor Directive europene, deși instituția ar trebui să păstreze un echilibru între nevoia de stabilitate a sistemului bancar românesc şi drepturile clienţilor persoane fizice sau juridice.

mugur-isarescu-tinta-adoptarii-euro-poate-fi-un-catalizator-pentru-actiuni-politice-coerente-si-consistente-124395-1Guvernul întârzie de aproape 4 luni să introducă în legislația națională noi măsuri cerute de Uniunea Europeană pentru protecția clienților în relația cu băncile, în cadrul contractelor de credite imobiliare.

Autoritățile române – Guvern, Parlament – nu au reușit să transpună în legislația națională măsurile cerute de Uniunea Europena pentru protecția consumatorilor de credite imobiliare. Totuși, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aflată în subordinea Ministerului Economiei, a inițiat un proiect de act normativ, încă din luna februarie 2015, devenit în ultima formă proiect de ordonanța de urgență, pentru transpunerea directivei europene.

Acum Banca Națională a României (BNR) a trimis ANPC observații în care arată că unele dintre măsuri dezavantajează băncile comerciale fără ca UE să ceară asta.

Instituția-cheie de reglementare și supraveghere în domeniul bancar românesc, Banca Națională a României, a transmis o serie de observații la proiectul de ordonanța de urgență al ANPC, în care cere eliminarea unor măsuri favorabile clienților în relația cu băncile de la care iau credit imobiliar.

Una dintre măsurile contestate de BNR este eliminarea comisionului de rabursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă, măsură pro-consumatori prevăzută deja de legislația aflată în vigoare-Ordonanța de urgență 50/2010.

Observațiile BNR se referă în principal la măsurile în care consumatorii ar urmă să primească protecție suplimentară în cazuri cum sunt creșterea cursului de schimb valutar sau majorarea de către bancă a dobânzilor la creditele cu dobândă variabilă, de exemplu.

La rândul lor, și băncile s-au plâns de unele dintre măsurile favorabile consumatorilor. Măsurile trebuia luate până pe 21 martie 2016, când a expirat termenul de transpunere a directivei europene în legislațiile naționale ale țărilor membre UE.

SURSA: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea