Beny Steinmetz, miliardar din spatele afacerii Roșia Montană, şi Tal Silberstein, reţinuţi în Israel
Trimişi în judecată în România, omul de afaceri Beny Steinmetz, unul dintre miliardarii evrei din spatele afacerii Roșia Montană, şi consultantul politic Tal Zilberstein au fost reţinuţi luni dimineaţă, în Israel, sub suspiciunea de fals, uz de fals, spălare de bani şi obstrucţionarea justiţiei.
Instanţa a confirmat un mandat de arestare pentru 4 zile. Dosarul are ample ramnificații internaţionale, iar arestarea lor intervine la capătul unei anchete în care s-au implicat şi FBI, şi poliţia elveţiană. Acuzaţii sunt implicaţi în dosare de corupţie şi în ţară noastră. Ambii sunt trimişi în judecată în dosarul retrocedării unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care este implicat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
Luni după amiază, omul de afaceri Beny Steinmetz și consultantul politic Tal Siberstein au fost aduşi în faţă judecătorului, care a confirmat mandatul de arestare. În atmosfera agitată creată de uriaşul interes media pentru caz, fețele celor doi trădează şocul de a fi ajuns în această postura.
Steinmetz, Silberstein şi trei oameni de afaceri au fost dusi la audieri cu noaptea-n cap, fiind suspectaţi că au folosit contracte false pentru a transfera şi spăla bani. Politistii le-au perchezitionat birourile şi locuinţele.
Acuzaţiile par să aibă legătură cu arestarea lui Steinmetz din decembrie anul trecut, într-un dosar în care este acuzat de spălare de bani şi dare de mită unor oficiali din Guinea, pentru a obţine drept de minerit în exploatarea unui uriaş zăcământ feros. Afacerea are o miză de 20 de miliarde de dolari. Steinmetz a achitat atunci o cauţiune de 25 de milioane de dolari.
In Romania, Steinmetz şi Silberstein sunt trimişi în judecată, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prințul Paul, si alte 19 persoane, în dosarul retrocedarii ilegale a fermei Băneasa, și a 47 de hectare, din Pădurea Snagov. Și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, dupa declarațiile date ca martor, în același dosar. Prejudiciul a fost estimat la 145 de milioane de euro.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii români, Beny Steinmetz ar fi organizat petreceri private în Israel sau la Monaco, cu parlamentari sau membri ai Guvernului român, pentru a-şi dovedi influenţă faţă de Paul al României, cât şi faţă de funcţionarii publici cu atribuţii în retrocedarea bunurilor revendicate de acesta.
Cu o avere estimată de Forbes între unu şi 3 miliarde şi jumătate de dolari, Steinmetz deţine o firma care se ocupă cu vânzarea de diamante şi o altă care are că obiect de activitate exploatarea resurselor naturale.
Sursa StirileProtv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii