Rămâi conectat

Actualitate

Banii pentru autoturismele Dacia depuși la CEC pot fi recuperați prin BRD

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

*VEZI ce acte sunt necesare pentru constituirea dosarului de despăgubire

Cetățenii care au depus bani la CEC înainte de 1989, până în 1992 inclusiv, pentru cumpărarea unui autoturism Dacia, și pe care i-au transferat ulterior la BRD, trebuie să depună cererea pentru constituirea dosarelor de despăgubire în 30 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii de Guvern 392, au anunțat, joi, reprezentanți ai BRD, într-un comunicat transmis către AGERPRES.

HG 392/2014 privind aprobarea elementelor tehnice și modalitatea de stabilire a despăgubirilor pentru persoanele fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni C.E.C. – S.A. în vederea achiziționării de autoturisme, precum și pentru punerea în executare a hotărârilor judecătorești a fost publicată în Monitorul Oficial din 16 mai.

Potrivit comunicatului, „în vederea constituirii dosarelor de despăgubire, deponenții CEC, moștenitorii acestora sau împuterniciții desemnați se vor putea prezenta, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a HG nr. 392/ 2014, în orice agenție BRD pentru depunerea unei cereri împreună cu documentele doveditoare ale sumei depuse sau transferate, după caz: originalul cec-ului cu suma limitată și/sau originalul dovezii eliberate de bancă în momentul transferului sumelor de la CEC la BRD„.

La dosar vor fi necesare o declarație notarială pe proprie răspundere în care să se declare faptul că nu s-a încasat despăgubirea până la data declarației, să se ateste faptul că suma transferată la BRD nu a fost afectată în niciun fel până la data declarației și că persoana în cauză este de acord cu prelucrarea datelor personale și transferul acestora către Ministerul Finanțelor Publice sau orice altă autoritate sau entitate implicată, un act de identitate valabil, un act care atestă calitatea de moștenitor sau procura notarială specială care atestă calitatea de împuternicit, în original.

BRD precizează, de asemenea, că în cazul deponenților, moștenitorilor sau împuterniciților acestora care au obținut o hotărâre judecătorească executorie care prevede o sumă pe care statul Român, prin MFP, a fost obligat să o achite, aceștia trebuie să se adreseze direct Ministerului Finanțelor Publice, pentru a depune o cerere și copia legalizată de instanța judecătorească emitentă după hotărârea judecătorească executorie.

Emisiunea de titluri de stat pentru plata despăgubirilor va avea loc la data de 4 august 2014, cu scadența în data de 3 septembrie 2014. Persoanele fizice care au dreptul la despăgubire se vor putea prezenta la bancă, în vederea punerii la dispoziție a sumelor cuvenite, începând cu prima zi bancară imediat următoare datei scadenței emisiunii de titluri de stat, respectiv 4 septembrie 2014. Termenul de 30 zile de la data intrării în vigoare a HG pentru depunerea cererilor de înscriere nu este un termen de decădere din drepturi și nu afectează dreptul la despăgubire acordată de Statul Român. Deponenții vor putea depune dosare și ulterior, urmând a primi despăgubiri prin viitoare emisiuni de titluri de stat„, arată comunicatul.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea