Bani pentru încălzirea locuinței în iarna 2024-2025. Cum se acordă și cine sunt beneficarii
Bani pentru încălzirea locuinței în iarna 2024-2025. Cum se acordă și cine sunt beneficarii
Guvernul României a anunțat că va continua acțiunea de sprijinire a persoanelor vulnerabile și în iarna 2024-2025. Cardurile de energie vor fi acordate și în acest an pentru acoperirea costurilor la energia termică, gaze naturale, energia electrică, combustibil solizi sau petrolieri.
Sprijinul pentru plata facturilor la energie, în valoare de 700 de lei, va fi acordat de două ori pe an. Cardurile de energie, necesare pentru încasarea acestor ajutoare, au fost emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română. Listele cu beneficiarii au fost întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii şi Solidarității Sociale, Ministerul Finanțelor – ANAF, Ministerul Afacerilor Interme şi Serviciul de Telecomunicatii Speciale, notează dcbusiness.ro
Premierul explica recent că pensionarii ale căror venituri au crescut în urma recalculării pensiilor nu vor fi afectati de aceste modificări şi vor continua să primească ajutorul pentru încălzire.”Venim cu o decizie importantă şi în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare,” a declarat premierul.
Detalii despre utilizarea cardurilor de energie
Beneficiarii pot utiliza cardurile de energie pentru a plăti facturi curente sau restante, însă doar pentru locul de consum de la domiciliul lor. Un singur card poate fi folosit pentru a efectua mai multe plăți către diverși furnizori, până la epuizarea sumei disponibile.
Citește și: Sprijin pentru plata facturilor la energie electrică, în 2025: Care sunt noile criterii pentru acordarea facilităților
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat că ajutorul pentru încălzirea locuintei si suplimentul pentru energie vor continua să fie acordate tuturor persoanelor eligibile, conform ordonanţei de urgență adoptate de Guvern. Pentru a obține aceste drepturi, pensionarii vor prezenta ultimul talon de pensie emis înainte de recalcularea acestei pensii. Măsura se va aplica în perioada 1 septembrie 2024-15 octombrie 2025,” a precizat Constantin.
Plățile efectuate cu cardurile de energie se fac prin mandat postal, iar beneficiarii au posibilitatea de a efectua gratuit până la opt plăți pe durata programului de sprijin. De la a noua plată în sus, se va percepe o taxă de 2,5 lei.
Beneficiarii eligibili şi criteriile de acordare
Ajutorul nu este considerat venit şi nu afectează venitul minim garantat, alocația pentru susţinerea familiei sau statutul de consumator vulnerabil de energie. Printre beneficiarii eligibili se numără:
-Pensionarii sistemului public de pensii şi cei aflati în evidenţa caselor de pensii sectoriale, cu vârsta de cel putin 60 de ani şi venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum şi pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă.
-Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.
-Familiile care beneficiază de alocație de sustinere a familiei, conform Legii nr. 277/2010.
Vouchere lemne 2024: Continuarea sprijinului
Ministerul Muncii a anunţat că, în 2024, cardurile de energie vor fi alimentate din nou, incluzând şi ajutorul pentru lemne de foc. Această măsură vine în sprijinul celor afectați de majorarea cu 13,8% a punctului de pensie, aplicată de la începutul anului.
Cardurile de energie 2024 vor fi distribuite de Posta Română, direct la domiciliul beneficiarilor, până la 15 aprilie 2024.
Citește și: Prețul lemnelor de foc în toamna lui 2024: Cât costă un metru cub anul acesta. Alternativa mai ieftină, cărbunele
Cine beneficiază de ajutorul pentru încălzire?
Ajutorul pentru încălzirea locuinței este destinat familiilor sau persoanelor singure cu venituri medii nete lunare de până la 1.386 lei pe persoană în cazul familiilor şi pănă la 2.053 lei în cazul persoanelor singure., Nivelul ajutorului variază în funcție de venitul mediu lunar pe membru de familie sau pe persoană singură:
-Mai mic de 200 lei: 100%
-Între 200,1 lei şi 320 lei: 90%
-Între 320,1 lei şi 440 lei: 80%
-Între 440,1 lei si 560 lei: 70%
-Între 560,1 lei şi 680,1 lei: 60%
-Între 680,1 lei si 920 lei: 50%
-Între 920,1 lei şi 1.040 lei: 40%
-Între 1.040,1 lei şi 1.160 ler: 30%
între 1.160,1 lei şi 1.280 lei: 20%
Între 1.280,1 lei si 1.386 lei (pe membru de familie): 10%
Între 1.280,1 lei si 2.053 lei (pentru persoană singură): 10%
Ajutorul pentru încălzire se acordă pe baza unei dispoziţii emise de primar, lar beneficiarii trebuie să furnizeze corect toate informaţiile referitoare la componența familiei, veniturile membrilor si bunurile deţinute.
Măsurile guvernamentale pentru sprijinirea populaţiei vulnerabile în iarna 2024-2025 includ continuarea acordării ajutorului pentru încălzire şi reînnoirea cardurilor de energie. Aceste măsuri sunt esenţiale pentru a asigura protecția financiară a celor mai vulnerabile categorii, în contextul creşterii preturilor la energie şi a majorărilor recente ale pensiilor.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918