Bani de la stat pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic: Finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor, inclusiv privaţi
Ministrul Dezvoltării a vorbit, miercuri, despre consolidarea clădirilor cu risc seismic precizând că, prin noua legislaţie în vigoare, statul acordă o finanţare nerambursabilă tuturor proprietarilor, inclusiv privaţi.
„Două sunt palierele pe care Ministerul Dezvoltării le-a avut în vedere în actualul mandat legat de problematica consolidării de risc seismic a clădirilor. Prima parte, partea legislativă, unde actualul guvern a promovat și parlamentul a aprobat Legea 212/2022, care a schimbat complet filosofia de abordare legat de această problematică. Am avut înainte o lege în vigoare din 1994. Experiența acelei legislații ne-a determinat să venim cu schimbări importante atât cu privire la procedura de evaluare și expertizare a acestor clădiri susceptibile de risc seismic, cât și legat de finanțarea și derularea programelor de investiții din bugetul de stat.
Acest program de investiții din bugetul de stat are câteva noutăți importante. În primul rând, statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor, indiferent de forma de proprietate. Și, în cazul blocurilor de locuințe cu proprietari privați, susținerea statului pentru consolidarea de risc seismic este nerambursabilă, pentru că principalul nostru mesaj și obiectivul este acela de a salva și de a ocroti viața persoanelor.”, a transmis ministrul în cadrul ședinței de Guvern.
Oficialul a precizat că, în al doilea rând, au fost introduse în finanțare, în acest program, pe lângă blocurile de locuințe, și clădirile publice.
„Avem aici, evident, și infrastructura critică a statului. În al treilea rând, este vorba de introducerea la finanțare și a clădirilor expertizate cu risc seismic 2. În anteriorul program erau doar cele din risc seismic 1.”, a subliniat Cseke Attila.
168 de contracte pentru consolidarea a 238 de clădiri
„În ceea ce privește derularea acestor programe, sunt trei paliere, din nou, la Ministerul Dezvoltării. Primul palier pe care l-aș menționa este cel referitor la finanțare din PNRR, unde, pe lucrări de consolidare și de eficientizare energetică, ele sunt lucrări integrate, avem o finanțare disponibilă de 550 de milioane de euro inclusiv TVA, din care, contractat la zi cu beneficiarii, sunt 441 de milioane de euro. Cele mai vechi contracte s-au încheiat în anul trecut, în iunie 2022. Sunt în total 168 de contracte încheiate pentru consolidarea a 238 de clădiri în întreaga zonă expusă riscului seismic din România. Aș specifica că, la aceste contracte semnate în principal cu autoritățile locale, până în momentul de astăzi nu avem solicitare de decontare de sume.”, a declarat ministrul Dezvoltării.
Acesta a mai adăugat că, în ceea ce privește programul pe bugetul de stat, el este în derulare ca și apel de proiecte și se va închide în 20 februarie.
„Avem în platformă 290 de solicitări de consolidări de clădiri publice, respectiv blocuri de locuințe. La 1 martie, cel târziu, ordinul de ministru va fi aprobat pentru introducerea solicitărilor conforme eligibile în acest program.”, a anunțat Attila. „Nu în ultimul rând, palierul care se desfășoară prin Compania Națională de Investiții, unde sunt 57 de lucrări care sunt în curs de execuție, cu contract de execuție semnate și care valorează trei miliarde de lei, finanțare deja asigurată, lucrările sunt în curs.”, a completat ministrul.
„În ceea ce privește măsurile pe care le propunem, ele sunt, iarăși, pe mai multe domenii. În ceea ce privește implementarea acestor proiecte, pentru că finanțarea totală a acestor trei programe este de peste 6 miliarde de lei, este o propunere de monitorizare a acestor investiții, pentru a putea impulsiona și, dacă este cazul, de a ajuta autoritățile locale, care sunt beneficiare a acestor investiții, inclusiv prin discutarea acestor proiecte în colegiile prefecturale, cel puțin lunar o dată primăriile să vină să prezinte stadiul în care se află cu aceste lucrări. Acolo sunt toate instituțiile statului care pot să ajute și lucrurile să fie împinse.”, a anunțat oficialul.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată”
Marius Bațu, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice: „Un artist deosebit, o voce minunată” Zi neagră în lumea muzicală din România. Marius Bațu, un artist deosebit cu o voce minunată, fost membru al legendarei Pasărea Colibrii, a trecut la cele veșnice. Anunțul decesului a fost făcut de Nicu Alifantis. Citește […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Sportacum 3 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum o zi
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918