Bacalaureat | O nouă materie se va introduce în lista materiilor pentru BAC. De când va fi aplicată măsura?
Bacalaureat | O nouă materie se va introduce în lista materiilor pentru BAC. De când va fi aplicată măsura?
Structura Bacalaureatului se va schimba în câțiva ani. Liceenii care vor susține examenul în următorii ani, vor avea de învățat o materie în plus. Religia va intra ca materie pentru examen. De când va fi aplicată măsura?
Religia devine materie de examen și va intra pe lista obționalelor de bacalaureat
Examenul maturității va avea o structură diferită, iar primii elevi care îl vor da vor fi cei care intră în clasa a opta din această toamnă. În funcție de profil, examenul va include o materie obligatorie și una la alegere.
A treia probă scrisă, cea din profilul opus dorită de candidat, nu va mai fi inclusă în calculul mediei, ci va fi un simplu calificativ.
Astfel, cei care vor susține Bacalaureatul după noua structură vor fi cei care termină clasa a 12- a în vara anului 2030. Elevii vor avea de susținut trei probe orale (comunicare în limba română și competențe în două limbi străine – în loc de una cum e în prezent) și competențe digitale.
Bacalaureatul s-a schimbat în ultimul secol, examenul ajungând să fie mai mult un test facultativ de memorie decât de gândire și analiză.
Citește și: Bacalaureat 2025, sesiunea de toamnă: S-a stabilit data începerii celei de-a doua sesiuni de bacalaureat. Prima probă are loc pe 4 august
Structura noului Bacalaureat
Vom avea schimbări și la probele scrise, chiar dacă rămân tot trei: limba română, proba profilului și cea la alegere din profilul opus.
La real vom avea:
- Limba română: oral și scris;
- Testare din două limbi străine: oral;
- Competențe digitale: oral;
- Proba scrisă a profilului: obligatoriu matematică și la alegere, informatică, fizică, biologie, chimie – cel mai probabil, grilă sau cerințe multe cu punctaj mic.
Ultima probă, cea din profilul complementar, va fi la alegere din șapte materii, printre care și religia. Va fi un test scris, care se va da în timpul anului școlar. Acest test nu va fi notat.
La uman, primele patru probe sunt ca până acum, însă la proba scrisă a profilului intră, pe lângă istorie, încă o materie umanistă preferată de elev, inclusiv religia. Ultima probă e la alegere din profilul complementar. Lucrarea nu va primi notă, ci doar calificativul admis sau respins.
Reacțiile profesorilor n-au întârziat să apară, unii contestând acest model nou de examinare
„Întrebarea mea este simplă. Pe baza căror studii s-au făcut aceste reglementări. Adică schimbarea poate să fie bună sau rea, dar să fie justificată de o analiză profundă a sistemului! De ce trebuie introdusă, cum ați întrebat. Poate trebuie, dar să știm de ce”, a declarat Prof. univ. Ovidiu Pânișoară.
Pentru a promova examenul maturități, candidații trebuie să primească „admis” la proba profilului opus, să fie prezenți la toate probele orale și să obțină cel puțin media 6 la cele două probe scrise.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Lista actualizată a medicamentelor uzuale, care dau pozitiv la aparatul Drug Test. Care sunt acestea
Lista actualizată a medicamentelor uzuale, care dau pozitiv la aparatul Drug Test. Care sunt acestea O serie de medicamente banale, pe care toată lumea le-a luat și le ia pentru tratarea unor afecțiuni, au fost incluse de Ministerul Sănătății pe lista medicamentelor, care pot genera efecte psihoactive ce pot afecta capacitatea de a conduce și […]
Condițiile care se impun și numărul de animale ce pot fi crescute într-o gospodărie. Amenzi usturătoare pentru cei ce nu le respectă
Condițiile care se impun și numărul de animale ce pot fi crescute într-o gospodărie. Amenzi usturătoare pentru cei ce nu le respectă Românii care cresc animale în propria gospodărie, trebuie să știe că este o lege care limitează numărul acestora. Există o regulă pentru numărul de păsări sau alte animale pe care gospodarii le pot […]
Angajatorii, obligați să deconteze costurile consultului oftalmologic și achiziției ochelarilor de vedere pentru salariații care lucrează la calculator
Angajatorii, obligați să deconteze costurile consultului oftalmologic și achiziției ochelarilor de vedere pentru salariații care lucrează la calculator Hotărârea de Guvern nr. 1028/2006, obligă angajatorii să ia măsuri pentru protejarea ochilor angajaților care utilizează calculatorul la locul de muncă. Reglementarea cere angajatorului să deconteze contravaloarea consultului oftalmologic și prețul ochelarilor de vedere. Actul normativ este […]