Rămâi conectat

Actualitate

Bacalaureat 2013: Supraveghere video, subiecte diferite în funcţie de profil şi corectitudine

Dragoş Suciu

Publicat

în

Proba A la bacalaureat 0003Examenul de bacalaureat a început astăzi cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală la limba şi literatura română (proba A), susţinută până în 12 iunie. Primul ministru Victor Ponta cere stricteţe, supraveghere şi corectitudine în desfăşurarea examenului.

„E foarte importantă supravegherea la bacalaureat, camere de luat vederi, profesori, totul trebuie să fie supravegheat la sânge. Un elev bine pregătit trebuie să ia o notă mare, unul mai puţin pregătit – o notă mai mică, iar unul care fură trebuie să dispară din examen. Nu trebuie să existe niciun rabat şi niciun fel de diferenţă faţă de ceea ce se cere. Poţi fi mai puţin bine pregătit, dar nu poţi fi hoţ. Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci de la bacalaureat”, a declarat Victor Ponta despre examenul de bacalaureat.

În perioada 12-14 iunie va avea loc (proba B) evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă. Proba de evaluarea a competenţelor digitale (proba D) se întinde pe durata a cinci zile (17-21 iunie) care va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională în perioada 25-28 iunie (proba C).

Anul acesta, elevii de clasa a XII-a vor avea la bacalaureat subiecte diferite la probele scrise în funcţie de profilul urmat la liceu. Acest lucru este  prevăzut în metodologia de examen, care la articolul 43 prevede că subiectele pentru probele scrise vor în concordanţă cu programele şcolare şi cu programele de bacalaureat. De asemenea, subiectele sunt proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaţilor de analiză, de sinteză, de generalizare şi abstractizare.

„De anul trecut, elevii au avut la dispoziţie modele de subiecte în funcţie de profil. Nu poţi să pui nişte elevi de la uman care fac 7-8 ore de română pe săptămână să dea acelaşi examen ca cei de la real care fac trei ore de română. Este vorba de adecvarea la programa şcolară. Nu poţi să faci o programă de examen pe care să n-o fi predat la clasă”, a spus Ecaterina Andronescu, fostul ministru al Educaţiei care a realizat modele de subiecte.

Probele scrise la bacalaureat vor fi susţinute în 1 iulie la Limba şi literatura română (proba E a), iar în 2 iulie va avea loc proba la Limba şi literatura maternă (proba E b). Emoţiile continuă în 3 iulie (proba E c) atunci când elevii vor susţine proba obligatorie a profilului şi în 5 iulie ultima probă care va fi la alegere în funcţie de profilul terminat (proba E d).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi Furnizorii de energie electrică lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor informatice dedicate procesului de facturare. Prin introducerea de la 1 iulie 2025, a voucherului de energie pentru perosanele vulnerabile, acest lucru trebuie să se reflecte în noile facturi, a anunțat Asociația Furnizorilor de […]

Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată

Lucian Daramus

Publicat

în

ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată Astăzi, miercuri, 23 iulie 2025, are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a. Tot astăzi, Ministerul Educației va publica rezultatele oficiale la admiterea la liceu, în funcție de opțiunile completate și mediile obținute la Evaluarea Națională 2025. Repartizarea se realizează realizată automat, la […]

Citește mai mult

Actualitate

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate

Buzdugan Rebecca

Publicat

în

Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea