Avizul pentru siguranța la incendiu este obligatoriu de la 1 octombrie. La 2 ani după Colectiv, România nu a făcut niciun pas în privința siguranței la incendii
După aproape doi ani de la incendiul din clubul Colectiv, România nu a făcut niciun pas în privința siguranței la incendii. Legislația are zeci de ani vechime, deși vremurile s-au schimbat. În plus, zeci de mii de clădiri în care învață copii sau lucrează milioane de oameni nu au autorizații de siguranță la incendii. Iar termenul până la care instituțiile sau firmele le pot obține expira peste câteva zile.
La aproape doi ani de la tragedia care a șocat România și a schimbat un guvern, nimic nu pare să se fi schimbat. Autoritățile recunoșteau atunci că mâinile le sunt legate de o legislație depășitî de vremuri. Au promis că o schimbă și chiar au redactat reguli noi pentru siguranța la incendii. Odată stins însă scadalul, proiectul a fost uitat într-un sertar din ministerul Dezvoltării.
Răspunsul ministerului Dezvoltării: „În prezent, urmare a observațiilor primite de la numeroși factori interesați, oportunitatea continuării procedurii de promovare a proiectului de reglementare tehnică, în forma sa actuală este dezbătută la nivelul MDRAPFE.” (Sursa: biroul de presă al MDRAP).
Actul normativ care reglementează siguranța la incendii ne-ar putea pune la adăpost, spun specialiștii.
Noul proiect prevede, printre altele, obligativitatea ca firmele de construcții să folosească materiale mai rezistente la foc. Patronii și administratorii nu trebuie să aștepte, însă, noua lege. Ei sunt obligați ca, până la 1 octombrie, să obțină autorizația de securitate la incendii. Mai au o singură scăpare.
Pot fi sancționați inclusiv directorii sau administratorii clădirilor, în nume propriu. Iar valoarea unei amenzi ajunge și la 50 de mii de lei
Inspectorii de prevenire ar putea da mai multe amenzi, pentru că au fost depuse doar 23 de mii de cereri pentru autorizații și avize. Și doar cincii mii au reușit să le obțină.
Sursa: stiri.tvr.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?
Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]