Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA
Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA
Comisia Europeană a decis joi, 17 iulie 2025, să avertizeze România pentru netranspunerea integrală a Directivei privind cotele de TVA. Au fost emise avize motivate către România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile naţionale la dispoziţiile obligatorii ale Directivei 2022/542 privind cotele de TVA, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
Directiva permite utilizarea pe scară mai largă de către statele membre a cotelor reduse, inclusiv utilizarea cotelor zero pentru produse esenţiale, cum ar fi alimentele, produsele farmaceutice şi produsele de uz medical.
România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania trebuiau să comunice transpunerea completă a Directivei în legislaţia naţională până la 31 decembrie 2024
În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate României, Belgiei, Bulgariei, Greciei şi Spaniei, care din acest moment au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare; în caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancţiuni financiare, se arată în comunicat, conform Agerpres.
De asemenea, Comisia Europeană a decis joi să emită avize motivate către România, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile naţionale la modificările introduse de Directiva (UE) 2020/285 privind regimul special pentru întreprinderile mici.
Directiva permite întreprinderilor mici să vândă bunuri şi servicii fără a percepe TVA şi simplifică obligaţiile de conformitate în materie de TVA.
În plus, întreprinderile mici stabilite în alt stat membru decât cel în care este datorată TVA pot scuti de TVA livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii în acelaşi mod în care întreprinderile mici stabilite pe plan intern pot fi scutite în statul lor membru.
Termen impus
În consecinţă, Comisia a decis să emită avize motivate adresate Bulgariei, Greciei, Spaniei şi României, care din acest moment au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare.
În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la aceste cazuri, solicitând impunerea de sancţiuni financiare., se arată în comunicat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]