Rămâi conectat

Actualitate

Avertismentul unui analist economic român: „Neputând să-şi încaseze banii pe gaz, cel mai probabil Putin va stopa livrarea de gaze către Europa”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avertismentul unui analist economic român: „Neputând să-şi încaseze banii pe gaz, cel mai probabil Putin va stopa livrarea de gaze către Europa”

Dan Diaconu, analist economic, a comentat în cadrul unei postări pe blogul personal, referitor la situația complicată prin care trec țările din Europa, dependente de gazul natural rusesc.

”Trebuie să fii idiot ca să nu vezi cu ochii tăi faptul că ceea ce urmează este o catastrofă energetică pentru Europa. Vă reamintesc faptul că Rusia încă nu a anunţat pachetul de răspuns pentru restricţiile primite. Având cam jumătate din rezerva monetară blocată în băncile din străinătate, fiind efectiv scoasă de pe piaţa financiară internaţională, este cât se poate de limpede de intuit că meciul care se dă este unul mai mare decât simplul război din Ucraina.

Din punctul de vedere al actualei ordini mondiale, Rusia este terminată. E asemeni unui om căruia nu-i mai dai voie să respire. Şi aici e întreaga cheie. Putin pare să fi pus totul pe masă, asemeni unui jucător de poker. Nu mai urmează decât arătarea cărţilor, iar acela va fi deznodământul. Dacă pierde, Putin pierde tot. De asemenea dacă învinge. Victoria lui Putin va însemna un dezastru absolut pentru partea anglo-saxonă a lumii, iar el, fără doar şi poate, va fi cel mai mare ţar al istoriei. Probabil acesta e gândul care-l animă.

Este greu de înţeles pentru gloată faptul că sancţiunile impuse Rusiei sunt o armă cu două tăişuri. Vedem reportaje cu bărci de-ale oligarhilor arestate prin porturile lumii. Prostimea aplaudă considerând că acestea sunt victorii împotriva ruşilor. Doar că realitatea e puţin schimbată.

Principiul al III-lea al mecanicii ne spune că atunci „când un corp acționează asupra altui corp cu o forță (numită forță de acțiune), cel de-al doilea corp acționează și el asupra primului cu o forță (numită forță de reacțiune) de aceeași mărime și de aceeași direcție, dar de sens contrar”. E simplu: ruşii au intrat în Ucraina(acţiunea) unde au dat peste armata ţării(reacţiune); comunitatea internaţonală a impus restricţiile asupra Rusiei(acţiune), iar Rusia urmează să ia deciziile sale(reacţiune).

Rusia, în afara devastatoarelor bombe atomice, nu are altă armă decât cea energetică. Calculul e banal de înţeles de oricine: 40% din gaze, 35% din petrol şi aproape 50% din cărbunele Europei sunt ruseşti. E o iluzie să crezi că poţi compensa cumva aceste cifre. Putin ştie asta, la fel ştiu şi europenii. Iar momentul în care suntem e acela în care cineva se ridică nervos de la masa de joc şi o răstoarnă peste ceilalţi paricipanţi.

Neputând să-şi încaseze banii pe gaz, cel mai probabil Putin va stopa livrarea de gaze către Europa. E din nou o mişcare fără ieşire, o mişcare blocantă care va forţa un deznodământ radical. Teoretic Putin ar avea nevoie de banii Europei pentru încă vreo 2-3 ani. Asta pentru a-şi finanţa gazoductul suplimentar către chinezi. Însă e greu de crezut că va mai dori banii europeni în condiţiile în care nu are ce face cu ei. De asemenea, finanţarea o poate face din surse proprii în condiţiile în care îşi optimizează economia internă.

Ce înseamnă tot ce-am spus până acum? Că există o probabilitate covârşitoare ca Putin să oprească întreaga alimentare a Europei cu combustibili fosili. Asta va genera o penurie energetică fără precedent în Europa, un fel de scenariu care va duce la prăbuşirea întregului continent. Este cât se poate de clar că ţările nu vor sta cu mâinile-n sân, căutând să se protejeze. Cum vor face asta?
Căutând surse suplimentare indiferent de preţ. Aşteptaţi-vă aşadar la creşteri fabuloase ale preţurilor. Deja gazul se tranzacţonează la maximul istoric, ajungând, prin conversie, la un echivalent al barilului de petrol de 600$!!! Realitatea pe care-o ştiu toţi participanţii de pe pieţe este că pur şi simplu, la ora actuală, Rusia nu poate fi înlocuită de pe piaţa energetică mondială. Iar asta ne duce într-un scenariu fără ieşire.

Este limpede cred, pentru toată lumea, că suntem într-un setup deosebit de nefast. E un meci care nu are cum să se încheie „la masa tratativelor”. Iar asta face toată dezvoltarea de până acum pasibilă pentru un cutremurător război de mari proporţii.”, conform trenduri.blogspot.com

Sursa: bugetul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noi medicamente gratuite și compensate pentru români, de la 1 mai: Lista completă a tratamentelor care vor fi decontate de CNAS Ministerul Sănătății a anunțat pe data de 23 aprilie că vor fi introduse medicamente gratuite și compensate pentru mai multe categorii de pacienți. Prin intermediul unei hotărâri de la Guvernul României, de la data […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea