Rămâi conectat

Ştirea zilei

Avem 11 secţii de poliţie rurală în Alba cu vreo 200 de agenţi ce vor păzi munca ţăranului român

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

La începutul lunii iulie 2011 au fost înfiinţate şi au devenit funcţionale în judeţul Alba 11 secţii de poliţie rurală. Aceste subunităţi de poliţie au preluat activitatea biroului/formaţiunii de poliţie rurală de la nivelul poliţiei municipale/orăşeneşti şi coordonează activitatea posturilor de poliţie comunală, care li se subordonează. La fiecare post de poliţie îşi va desfăşura activitatea un poliţist de proximitate care zilnic va fi prezent la post pentru preluarea reclamaţiilor. Pentru creşterea gradului de siguranţă publică şi prevenirea evenimentelor rutiere poliţiştii vor răspunde rapid la solicitările cetăţenilor şi vor efectua patrulări intercomunale. Printr-o prezenţă activă în teren, poliţiştii secţiilor de poliţie rurală vor asigura intervenţia la evenimente şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona de competenţă, 24 de ore din 24.
Conducerea, arondarea, competenţa teritorială şi sediile celor 11 Secţii de poliţie rurală sunt:
Secţia 1 Poliţie Rurală Galda de Jos
Şef secţie: Comisar şef de poliţie Ioan Viorel. Este arondată Poliţiei municipiului Alba Iulia şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Almaşu Mare, Cricău, Galda de Jos, Ighiu, Întregalde, Meteş, Mihalţ şi Sântimbru.
Secţia 2 Poliţie Rurală Vinţu de Jos
Şef secţie: Comisar şef de poliţie Nicolae Olaru. Este arondată Poliţiei municipiului Alba Iulia şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Berghin, Blandiana, Ceru Băcăinţi, Ciugud, Săliştea, Şibot şi Vinţu de Jos.
Secţia 3 Poliţie Rurală Aiud
Şef secţie: Inspector de poliţie Vasile Radu. Este arondată Poliţiei municipiului Aiud şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Livezile, Lopadea Nouă, Ponor, Rădeşti, Rîmeţ, Rimetea şi Stremţ.
Secţia 4 Poliţie Rurală Unirea
Şef secţie: Inspector de poliţie Alin-Cristian Bercea. Este arondată Poliţiei municipiului Aiud şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Fărău, Hopârta, Lunca Mureşului, Mirăslău, Noşlac şi Unirea.
Secţia 5 Poliţie Rurală Blaj
Şef secţie:Comisar şef de poliţie Ioan Han. Este arondată Poliţiei municipiului Blaj şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Bucerdea Grânoasă, Cenade, Cergău, Crăciunelu de Jos şi Roşia de Secaş.
Secţia 6 Poliţie Rurală Jidvei
Şef secţie : Comisar de poliţie Dragoş Grama
Este arondată Poliţiei municipiului Blaj şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Cetatea de Baltă, Jidvei, Sîncel, Şona şi Valea Lungă.
Secţia 7 Poliţie Rurală Sebeş
Şef secţie : 1 ofiţer şef secţie – post vacant. Este arondată Poliţiei municipiului Sebeş şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Câlnic, Gârbova, Pianu, Săsciori, şi Şugag.
Secţia 8 Poliţie Rurală Şpring
Şef secţie : Comisar de poliţie Valerica Anghelescu. Este arondată Poliţiei municipiului Sebeş şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Cut, Daia Română, Doştat, Ohaba şi Şpring
Secţia 9 Poliţie Rurală Câmpeni
Şef secţie: Comisar de poliţie Gheorghe Jurj. Este arondată Poliţiei oraşului Câmpeni şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Avram Iancu, Bucium, Ciuruleasa, Mogoş, Roşia Montană, Sohodol, Vidra.
Secţia 10 Poliţie Rurală Albac
Şef secţie: Inspector principal de poliţie Daniel-Izidor Ciornei. Este arondată Poliţiei oraşului Câmpeni şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni. Competenţă teritorială pe raza comunelor: Albac, Arieşeni, Gârda de Sus, Horea, Poiana Vadului, Scărişoara, Vadu Moţilor.
Secţia 11 Poliţie Rurală Baia de Arieş
Şef secţie: 1 ofiţer şef secţie – post vacant. Este arondată Poliţiei oraşului Câmpeni şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni. Are competenţă teritorială pe raza comunelor: Bistra, Lupşa, Ocoliş, Poşaga, Sălciua.
*Cine şi cu ce patrulează pe zeci de kilometri?
După desfiinţarea posturilor comunale de poliţie şi a birourilor rurale din poliţiile orăşeneşti, toţi agenţii au fost comasaţi pe secţiile rurale de poliţie nou înfiinţate. Astfel, o secţie de poliţie poate avea între 10 şi 18 agenţi de poliţie. Dintre aceştia, doar câte unul singur (prin rotaţie) va asigura permanenţa la sediu, restul urmând să patruleze (cu maşina de serviciu) în comunele, satele şi cătunele arondate. În momentul în care în dispecerat se anunţă un eveniment, la faţa locului se va deplasa echipajul de poliţie aflat în patrulare în zona cu pricina. Pentru patrulare, fiecare secţie rurală ar trebui să aibă în dotare minim patru maşini în stare de funcţionare.
Deocamdată, IPJ Alba are în exploatare 183 de mijloace de transport, din care 22 sunt mai vechi de 10 ani iar 54 au aproape 250.000 de kilometri rulaţi. Dintre acestea, 127 sunt maşini româneşti: 88 Dacia Logan 1.4, 11 Dacia 1300, 16 Dacia Logan 1.6 şi 12 Dacia Logan 1.5. Potrivit unui memoriu înaintat Consiliului Judeţean Alba „majoritatea au defecţiuni tehnice la sistemele de siguranţă şi, de asemenea, este necesară efectuarea inspecţiilor tehnice periodice şi a reviziilor tehnice. Majoritatea autovehiculelor din dotarea parcului auto au anvelopele uzate peste normă iar acumulatorii auto au norma de exploatare depăşită. Având în vedere că efectivele din sistemul de ordine şi siguranţă publică precum şi cele de intervenţie rapidă lucrează pe trei schimburi, nu se poarte asigura patrularea acestora cu autovehiculele din dotare, pricina lipsei pieselor necesare reparării acestora (…) În momentul de faţă suntem în imposibilitatea asigurării mentenanţei parcului auto din cauza lipsei de fonduri”. Pentru a funcţionaliza parcul auto, IPJ Alba are nevoie de 350.000 lei (piese auto, acumulatori, anvelope) şi 100.000 lei (pentru ITP şi manoperă reparaţii auto), bani ce vor fi asiguraţi de Consiliul Judeţean Alba, pe baza Acordului de cooperare „Operativitate în intervenţii pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului”. Deci, s-ar părea că patrulele rurale vor avea în cel mai scurt timp şi cu ce să se deplaseze, în bune condiţii, în zonele arondate, astfel încât gospodarii să nu se mai teamă că, prin toamnă, hoţii îi vor lăsa fără roadele câmpului, fără lemnul din pădure sau fără orătania de prin bătătură….
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție

Bera Larisa

Publicat

în

Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate a fostului șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea