Rămâi conectat

Ştirea zilei

„Atunci când deficitul depășește potențialul economic și datoria accelerează, dragă guvern, nu te mai împrumuta”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre economia României

Bogdan Ilea

Publicat

în

„Atunci când deficitul depășește potențialul economic și datoria accelerează, dragă guvern, nu te mai împrumuta”: Ce spune Cristian Păun, profesor la ASE, despre economia României

Profesorul de la Academia de Studii Economice Bucuresti, din București, originar din Alba, Cristian Păun, a vorbit la Radio Unirea FM, despre deficitul bugetar și datoria publică și încotro se îndreaptă economia României.

Până la urmă, datoria publică este generată de deficitul bugetar, adică de faptul că guvernul angajează niște cheltuieli. În mare parte sunt cheltuieli cu salarii, pensii și asistență socială. Deși guvernul face mari eforturi de comunicare să ne spună că sunt și investiții în acest deficit, noi spunem că nu, ele sunt marginale, iar pentru aceste investiții oricum există fonduri europene. Deci nu trebuie neapărat să le prevezi din taxele românilor, pentru că o bună parte pot fi acoperite din fonduri europene.

Astfel, vedem că guvernul împrumută bani, produce aceste deficite peste potențialul real al economiei, aducând bani din viitor în prezent, și atunci trăim o iluzie. Cu cât deficitul este mai mare, cu atât costurile sociale și economice vor fi mai mari pe măsură ce continuăm. Și noi continuăm de ceva timp, având deficit excesiv din 2019, accentuat de pandemie. Părea că se corectează în 2021, dar a luat-o din nou razna în 2022-2023.” a spus Cristian Păun vorbind despre deficitul bugetar.

În ceea ce privește anul 2024, profesorul de la București preconizează că deficitul bugetar nu poate să fie temperat și și acest an este unul ratat din acest punct de vedere. Cu toate că există reguli macropreudențiale, statuate de lege, care spun că atunci când deficitul depășește potențialul economic și datoria se mărește, statul nu ar mai trebui să se împrumute, deoarece nu mai există o economie reală, care ar putea să plătească această datorie.

Guvernul ar trebuie să fie responsabil și să tempereze cheltuielile, în mod rațional și prudent, chiar și fără o lege. În viitor poate chiar ar trebui să se fie modificate anumite lucruri în privința legilor. Un exemplu dat de către invitatul emisiunii de la Radio Unirea FM pentru a întări cele spuse anterior, a fost cel țării Georgia, care prin Constituție, nu poate să depășească sau nu are voie să aibă deficitul de 3% mai mare din PIB.

În momentul de față, trăim într-o iluzie de prosperitate, vândută ca soluție magică. Trebuie să fim realiști și ancorați în realitate, recunoscând că românii o duc mai bine față de acum 10 sau 20 de ani, deci un progres există,” a concluzionat în final profesorul originar din Alba, Cristian Păun, la Radio Unirea FM.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen

Ziarul Unirea

Publicat

în

SCANDAL într-un magazin alimentar din Alba Iulia: Un bărbat REȚINUT după ce a agresat un client și l-a rănit. Nu este la prima faptă de acest gen Un bărbat a fost reținut după ce a agresat și rănit un client într-un magazin alimentar din municipiul Alba Iulia.  Citește și: SCANDAL într-o familie din Teiuș: Un […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea