Atenție, pasageri! Reguli noi pentru zboruri: Lista obiectelor interzise în bagajul de cală se extinde
Atenție, pasageri! Reguli noi pentru zboruri: Lista obiectelor interzise în bagajul de cală se extinde
Uniunea Europeană a impus recent o restricție severă privind transportul bateriilor externe (power bank-uri) în bagajele de cală ale pasagerilor care călătoresc din sau spre statele membre, o măsură menită să îmbunătățească siguranța zborurilor.
Citește și: Limite noi de viteză, pe şoselele din România: Cum pot șoferii să rămână fără permis chiar dacă au doar 80 de km/h
Decizia vine ca urmare a riscurilor asociate bateriilor litiu-ion, care pot provoca incendii sau explozii în condiții de presiune scăzută sau manipulare necorespunzătoare.
Conform noilor reglementări, power bank-urile – indiferent de capacitatea acestora – trebuie transportate exclusiv în bagajul de mână. Este interzisă utilizarea sau încărcarea acestora în timpul zborului, iar pasagerii sunt obligați să ia măsuri suplimentare de siguranță.
Printre acestea se numără izolarea bornelor pentru a preveni contactul accidental și, în unele cazuri, depozitarea dispozitivelor în huse sau pungi individuale din plastic, în funcție de cerințele companiei aeriene.
Legislația stabilește o limită de 100 watt-oră (Wh) per power bank, dar unele companii aeriene pot permite transportul dispozitivelor de până la 160 Wh, cu aprobarea prealabilă a operatorului. Orice power bank care depășește această limită este interzis la bord, fie în bagajul de mână, fie în cel de cală.
Decizia a fost luată în contextul unor incidente repetate în ultimii ani, în care baterii litiu-ion transportate în cala avionului au luat foc sau au explodat. Aceste evenimente, deși rare, au avut potențialul de a pune în pericol viața pasagerilor și a echipajului.
Este o măsură de precauție necesară pentru a garanta siguranța zborurilor comerciale. Orice sursă de energie necontrolată într-un spațiu presurizat reprezintă un risc major, avertizează specialiști în aviație citați de murciatoday.com.
Pasagerii care nu respectă aceste reglementări riscă confiscarea dispozitivelor la filtrul de securitate. În anumite situații, cei care încalcă noile norme pot fi amendați sau chiar interziși la îmbarcare.
Pentru a evita eventualele probleme, autoritățile recomandă tuturor călătorilor să consulte lista actualizată a obiectelor interzise în bagajele de cală înainte de fiecare zbor. Noile reguli sunt în vigoare în toate aeroporturile din Uniunea Europeană și se aplică tuturor companiilor aeriene care operează pe teritoriul UE.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice
Campanie de rechemare în service a aproape 100.000 de autovehicule, derulată de RAR, pentru probleme tehnice Registrul Auto Român derulează o campanie de rechemare în service a 26 de mărci de autovehicule fabricate în perioada 1998-2019, care au probleme tehnice. Oficialii RAR atrag atenția că aceste probleme tehnice vor avea un impact major asupra sistemelor […]
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025
Lista prețurilor care cresc de la 1 iulie. Energia, RCA, carburanți și rovinieta vor fi mai scumpe începând de AZI, 1 iulie 2025 Prima zi a lunii iulie vine cu o serie de creșteri de prețuri care vor fi resimțite direct în bugetele familiilor. Odată cu încheierea mai multor măsuri de plafonare aplicate de stat, […]
O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de vacanță pot pierde DEFINITIV tichetele, deşi au plătit impozit pentru ele
O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de vacanță pot pierde DEFINITIV tichetele, deşi au plătit impozit pentru ele Mii de români beneficiază de vouchere de vacanță de la locul de muncă, însă din diferite motive unii nu reușesc să le folosească până le expiră valabilitatea. Vestea bună este că cele nefolosite pot fi […]