ASTĂZI: Sesiune de observaţii astronomice, la Obeliscul din Cetate. Albaiulienii pot observa ECLIPSA totală de Lună
Vineri noaptea va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună din acest secol și va dura o oră și 43 de minute. Dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat de oriunde din România, în afară de primele minute când Luna încă nu a răsărit. În luna iulie a acestui an planeta Marte se află foarte aproape de Pământ.
Cu ocazia eclipsei totale de Lună, albaiulienii sunt invitați începând cu ora 21:00, în Cetate, lângă Obelisc, la observații astronomice gratuite. Pe lângă Lună vor mai putea observa și planetele Venus, Jupiter, Saturn și Marte, dacă vremea va permite.
Cea mai spectacloasă parte a eclipsei, intarea în umbră și traversarea ei, va putea fi văzută în totalitate din România, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.
În momentul răsăritului, Luna se va afla în penumbra planetei noastre, însă mai mult ca sigur, nu se va putea vedea ceva schimbat pe discul selenar.
Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începerea eclipsei, se produce la ora 20:14, când Luna se află sub orizont.
Intrarea în umbră începe la ora 21:24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puțin strălucitoare decât restul discului.
Culoarea Lunii se va schimba în regiunile acoperite de umbră.
După numai o oră Luna se va afla în totalitate în umbra pământului, moment care se produce la ora 22:29.
De atunci tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind și momentul în care începe totalitatea.
Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23:22. Atunci Luna se va afla la 20 de grade înălțime deasupra orizontului, înspre sud-est.
Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 2000-2100, însă la diferență mică de eclipsele din 26 iunie 2029 și 7 iulie 2047, care vor avea totalități cu durata de 102 minute.
La ora 00:13 Luna începe să iasă din umbră și va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă.
La ora 01:19 Luna va ieși complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului.
Eclipsa se termină la ora 02:29, cu ieșirea Lunii din penumbra Pământului.
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 și 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.
Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de N și S, Japonia și o parte din Rusia.
Pentru România, înălțimea Lunii în momentul de maxim nu va depăși 24 de grade deasupra orizontului.
Următoarea eclipsă vizibilă din țara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
Echipamente şi resurse tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ din comuna Săliștea: Achiziție în valoare de peste 300.000 de lei în derulare
Echipamente şi resurse tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ din comuna Săliștea: Achiziție în valoare de peste 300.000 de lei în derulare Primăria Săliștea a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de achiziție unor echipamente şi resurse tehnologice digitale pentru unităţile de învăţământ din comuna Săliștea. Achiziția, în valoare de peste 300.000 […]
Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Licitație pentru proiectare și execuție
Peste 2,5 milioane de lei pentru reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan Cugir”: Licitație pentru proiectare și execuție Primăria Cugir a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) procedura de contractare a proiectării tehnice și execuție în cadrul proiectului care vizează reabilitarea sălii de gimnastică a Colegiului Național „David Prodan” Cugir. […]
Trafic BLOCAT pe DJ106I: Arbore căzut pe carosabil, la Vingard Traficul rutier este blocat luni noaptea, în jurul orei 22.00, pe DJ106I, după ce un arbore a căzut pe carosabil, la Vingard. Citește și: 21 aprilie 2025 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba: Averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină. Localitățile vizate […]