ASTĂZI| Ședință de urgență a Guvernului pentru aprobarea noilor măsuri de relaxare. Ce restricții vor fi eliminate
ASTĂZI| Ședință de urgență a Guvernului pentru aprobarea noilor măsuri de relaxare. Ce restricții vor fi eliminate
Guvernul are vineri şedinţă, de la ora 20.30, pentru a aproba noi măsuri de relaxare începând cu data de 15 mai. Printre acestea se numără renunţarea la purtarea măştii în spaţiile deschise, cu excepţia pieţelor, târgurilor şi staţiile de autobuz, eliminarea restricţiilor de circulaţie pe timpul nopţii şi revenirea magazinelor la un program normal de funcţionare.
În prealabil va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Întrucât starea de alertă tocmai a fost prelungită pentru 30 de zile, iar premierul Florin Cîţu a anunţat că nu se va renunţa deocamdată la ea, orice măsură de relaxare va trebui să fie prevăzută într-o nouă hotărâre de Guvern.
Tot vineri va fi şi o întrunire a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, nu doar o şedinţă a CNSU.
Cele două organisme ar urma să stabilească, şi în urma discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis, relaxarea măsurilor, dar şi calendarul concret pentru fiecare etapă.
Chiar dacă preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că se renunţă la masca de protecţie în spaţii deschise, din 15 mai, dar şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii şi a mai dat câteva exemple de măsuri care vor fi luate din 1 iunie, cele două organisme trebuie să discute pe fiecare domeniu în parte când se va putea reveni la normalitatea de dinaintea pandemiei.
„Astăzi (vineri – n.r.), după ce mă întorc de la Suceava, o să avem o şedinţă de Guvern prin care trebuie adoptate câteva măsuri care să intre în vigoare de mâine, cele anunţate. Este vorba de a elimina restricţiile pe timp de noapte, restricţiile pentru magazine, portul măştii în spaţiile deschise şi aşa mai departe. Pe rând le vom lua pe toate şi le vom explica în hotărâre de Guvern, dar, deocamdată, astăzi decidem pentru 15, pentru ziua de mâine. După aceea urmează cealaltă bornă importantă, la 1 iunie, şi care se va întâmpla dacă avem, ca şi până acum, o rată de vaccinare foarte bună, mai bună decât ne aşteptăm. Pentru că noi am luat această decizie de a lua unele măsuri mai repede de 1 iunie, pentru că am avut succes şi în ceea ce priveşte şi rata de vaccinare şi rata de pozitivare, pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi”, a afirmat premierul Florin Cîţu care efectuează vineri o vizită de lucru în judeţul Suceava.
De asemenea, specialiştii din sistemul medical trebuie să se pună de acord şi să precizeze care sunt condiţiile în care calandarul de relaxare a măsurilor poate fi pus în aplicare – cu referire la rata de incidenţă şi rata de vaccinare.
Vicepremierul Dan Barna a precizat, după întâlnirea pe care a avut-o joi cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni despre pandemie şi măsurile de relaxare, că va fi posibilă şi organizarea evenimentelor culturale în exterior, iar sălile de fitness vor putea fi folosite până la 50% din capacitate.
„Pentru ca restricţiile să nu revină, e nevoie ca vaccinarea să continue cel puţin în ritmul actual”, a adăugat el.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari
Recalcularea pensiilor va mai dura încă cel puțin un an. Vești proaste pentru pensionari Vești proaste pentru pensionari din România: recalcularea pensiilor, un proces vital pentru aplicarea noii legi, se va prelungi cel puțin încă un an. Reprezentanții sindicalițtilor atrag atenția asupra volumului de muncă excesiv și subdimensionării personalului, care îngreunează finalizarea recalculărilor. Citește și: […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 28 de minute
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor