Rămâi conectat

Ştirea zilei

ASTĂZI: PROTEST în fața Prefecturii din Alba Iulia, pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO

Darius BUZGURE

Publicat

în

Astăzi, în fața Prefecturii din Alba Iulia, va avea loc un protest pentru înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.

Au mai rămas doar două zile până când Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roșia Montană să între în patrimoniul cultural, termenul limită fiind 1 februarie 2020.

„Au trecut 7 ani de când Roșia Montana nu e în patrimoniul UNESCO şi suntem foarte aproape de punctul în care nu va mai fi posibilă includerea ei!

Actualul guvern are trecut la obiective în programul de guvernare – „reluarea procesului de includere a Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO”. Și..? Ce măsuri ia în direcția asta?

Niciunul dintre guvernele care s-au perindat la conducerea statului nu au „reuşit” să includă Roşia în UNESCO.

Sâmbăta, 1 Februarie expiră termenul până la care Guvernul poate trimite la UNESCO scrisoarea prin care să solicite ca Roșia Montană să intre în patrimoniul mondial. Dacă nu se iau măsuri până la acest termen limită, dosarul Roșiei Montane nu va putea fi inclus pe ordinea de zi a reuniunii Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO din această vară, iar la anul expiră raportul experților internaționali care recomandă includerea Roșiei Montane în patrimoniul mondial. Caz în care procesul de înscriere ar trebui reluat de la zero. Toate eforturile făcute pentru Roșia Montana vor fi fost de prisos!

Domnule Ludovic Orban, aveți 48 de ore la dispoziție să trimiteți scrisoarea de intenție pentru includerea Dosarului Roșia Montană pe lista tentativă UNESCO!

În acest sens Alba Iulia Civica și Rezist Alba organizează un protest, începand cu ora 19:00 (astazi, 30 Ianuarie 2020), în fața prefecturii din Alba Iulia. Acțiuni de protest vor fi organizate și în alte orașe, cum ar fi București și Cluj Napoca”, au transmis organizatorii.

Activiștii civici și de mediu anunță că astăzi, 30 ianuarie, începând cu ora 17, se vor aduna în fața Guvernului pentru a-i cere prim-ministrului Ludovic Orban, precum și miniștrilor Bogdan Gheorghiu, Cătălin Predoiu, Florin Câțu, Virgil Popescu și Bogdan Aurescu asumarea punctului 10 din programul de guvernare al PNL: ”reluarea procesului de includere a Roșiei Montana în patrimoniul UNESCO”.

Cum arată messajul trimis membrilor Guvernului, prin care li se solicită respectarea promisiunilor menționate în programul de guvernare

„Aveți în acest moment un rol-cheie în procedura de includere a Roșiei Montane în UNESCO. De decizia dvs. depinde soarta unei comunități și a unui patrimoniu excepțional, fără seamăn în lume.

Patrimoniul de la Roșia se degradează cât timp dvs. așteptați finalizarea procesului de la Washington, care va mai dura probabil ani buni.

Contrar la ceea ce spun reprezentanții companiei miniere și avocații statului român, includerea Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO ar anula argumentele RMGC și ar dovedi că locul are valoare istorică și culturală recunoscută la nivel mondial. Recunoașterea valorii universale a patrimoniului de la Roșia Montană nu are cum să afecteze litigiul, deoarece, din punct de vedere legal, Roșia Montană beneficiază deja de protecția oferită prin includerea pe Lista Monumentelor Istorice din România încă din 1992.

Acum a venit momentul să vă țineți de cuvânt. Cei mai mulți oameni de stat, prin deciziile lor favorabile distrugerii Roșiei Montane, au picat testul generației noastre. România nu are nevoie de încă o astfel de dezamăgire.

De 20 de ani, Roșia Montană este condamnată la sărăcie, la lipsa totală de perspective economice și speranță pentru viitor. De 20 de ani, actorii politici nu au făcut decât să promită și să susțină scenarii distructive pentru zonă, care ar fi măcinat munți și ar fi distrus definitiv patrimoniul Roșiei Montane. Despre acest patrimoniu, pe care mulți s-au grăbit să îl ia în derâdere, știm astăzi că este unic în lume. O spun specialiștii ICOMOS care, după cum bine știți, au recomandat înscrierea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial și pe lista monumentelor aflate în pericol de dispariție.

Este șansa pe care o așteaptă atât Roșia Montană, cât și România, țară semnatară a Convenției Patrimoniului Mondial încă din 1957. Merităm să ne simțim mândri de istoria noastră și este datoria dumneavoastră să dați cetățenilor acest prilej de bucurie.

Vă cerem, domnule prim-ministru Ludovic Orban, să vă asumați reluarea procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO și să trimiteți de urgență notificarea la UNESCO!”

Când a fost amânată includerea localității Roșia Montată în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

În vara anului 2018, după dezbaterile de la cea de-a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, care a avut loc în Bahrain, la Manama, includerea localităţii Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO fusese amânată.

Amânarea a fost solicitată de Ştefan Răzvan Rab, secretar de stat din Ministerul Culturii, care a reprezentat România la sesiunea UNESCO, până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources.

Dezbaterile privind dosarul Roşia Montană au durat aproximativ o oră şi jumătate, dar încă de la început, oficialii UNESCO au menţionat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimţământul statului parte.

Cu toate că includerea sitului Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial este îndreptăţită, îndeplinind toate condiţiile de autenticitate şi integritate cerute de UNESCO, delegaţia Azerbaidjanului a propus să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internaţional aflat în curs.

Dezbaterile privind dosarul Roşia Montană au durat aproximativ o oră şi jumătate, dar încă de la început, oficialii UNESCO au menţionat că, pentru includerea unui sit pe lista Patrimoniului Mondial, este nevoie de consimţământul statului parte. Cu toate că includerea sitului Roşia Montană pe lista Patrimoniului Mondial este îndreptăţită, îndeplinind toate condiţiile de autenticitate şi integritate cerute de UNESCO, delegaţia Azerbaidjanului a propus să se trimită dosarul înapoi statului român, având în vedere problema arbitrajului internaţional aflat în curs.

A fost demarată o campanie DECLIC pentru toți cetățenii care doresc să trimită de acasă un mesaj către Guvern cu privire la această problemă: https://facem.declic.ro/campaigns/email-action-rosia-unesco.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

„Bubuiturile vor deveni istorie” la Cluj: Primăria renunță la artificiile de Revelion 2025 pentru a se proteja animalele și mediul înconjurător. Cu ce vor fi înlocuite acestea

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Bubuiturile vor deveni istorie” la Cluj: Primăria renunță la artificiile de Revelion 2025 pentru a se proteja animalele și mediul înconjurător. Cu ce vor fi înlocuite acestea Primăria municipiului Cluj Napoca a decis să renunțe la focurile de artificii și petardele în noaptea de Revelion 2025, oferind, în schimb, un spectacol de drone și de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea