Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Sănătatea și natură

Asigurările de sănătate vă oferă servicii medicale în funcţie de cât plătiţi

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Decât bătrân şi bolnav, mai bine tânăr şi sănătos

Asigurările  de sănătate voluntare
A fost modificată din această toamnă, prin lege, calitatea de asigurator, acesta fiind  persoana juridică ori filiala AUTORIZATĂ neapărat de Comisia Naţională de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) să exercite activităţi de asigurare, să practice clasele de asigurări de sănătate din categoria asigurărilor de viaţă şi/sau generale şi care îşi asumă răspunderea de a acoperi cheltuielile cu serviciile medicale prevăzute în contractul de asigurare voluntară de sănătate, inclusiv coplata stabilită în condiţiile legii.
Vor exista asigurări de sănătate OBLIGATORII, de tip „RCA”, care vor acoperi un pachet minimal de servicii (coplata), asigurări VOLUNTARE şi asigurări SUPLIMENTARE de tip „Casco”, pentru cei care doresc şi alte servicii.
ASIGURĂRILE VOLUNTARE vor fi de două tipuri:
– COMPLEMENTARE, care vor suporta serviciile decontate doar parţial în pachetul de bază şi
– SUPLIMENTARE, care vor acoperi şi serviciile care nu se regăsesc deloc în pachetul minimal.
Aveţi însă mare grijă cu cine veţi încheia contractele de asigurare de sănătate obligatorii sau voluntare. Asiguratorul trebuie să fie autorizat de CSA. Nu vă lăsaţi vrăjiţi de ofertele prezentate de diversele firme de asigurare – reduceri fabuloase sau excursii în Caraibe. În  primul rând, ar trebui să vă intereseze dacă medicul dvs. de familie are contract cu respectiva firmă de asigurări şi, în plus, dacă medicii specialişti la care v-aţi tratat până acum au contract cu respectiva firmă de asigurări. Este foarte posibil ca atât medicii de familie cât şi  medicii specialişti să încheie contracte cu mai multe firme de asigurări, astfel încât să acopere o categorie cât mai largă de pacienţi, care au asigurări la diferite firme. Înainte de a semna contractul de asigurare este recomandat să vă interesaţi ce medici au în listă, adică, spre exemplu, dacă vă decontează cheltuielile cu internarea pe secţia de oftalmologie la Alba Iulia sau trebuie să căutaţi un oftalmolog la Târgu Mureş, pentru că numai acolo au medic care a încheiat contract cu respectiva firmă de asigurări.
Sunt şi foarte multe persoane care au asigurări private de pensie, pe pilonul II. Şi în acest caz este foarte bine să consultaţi lista cu medici contractaţi de firma de asigurare şi să nu treceţi automat – din comoditate ?- pe lista lor de asigurări de sănătate obligatorii. Pensia este una, sănătatea este alta. Este important de ştiut că nu vă puteţi muta, de la un asigurător la altul, decât după scurgerea unui an de la semnarea primului contract de asigurare (asta numai dacă nu doriţi să plătiţi doi asigurători în paralel).
Ce sunt asigurările voluntare de sănătate de tip COMPLEMENTAR şi SUPLIMENTAR
Prin asigurare COMPLEMENTARĂ se suportă minim coplata datorată de asigurat, în condiţiile legii. În ce priveşte asigurările voluntare de sănătate de tip SUPLIMENTAR, se decontează coplata pentru orice tip de servicii necuprinse în pachetul de servicii medicale de bază (ce vor fi definite  în această săptămână!) şi în plus opţiunea pentru un anumit personal medical, solicitarea unei a doua opinii medicale, condiţii hoteliere superioare, alte servicii medicale specificate în poliţa de asigurare.
Ce cuprinde contractul de asigurare voluntară de sănătate
Acesta trebuie să cuprindă lista coplăţilor pentru asigurări voluntare de sănătate de tip complementar, alături de celelalte elemente obligatorii prevăzute de lege (lista serviciilor din asigurarea voluntară suplimentară; lista furnizorilor (medicilor, clinicilor private sau de stat, etc) agreaţi; modalitatea de contactare a acestora, direct sau prin intermediul unui departament de asistenţă a asiguraţilor; drepturile şi obligaţiile părţilor, cu evidenţierea clară a riscului de îmbolnăvire individual; modalităţile de decontare a serviciilor medicale; modalităţile de încetare a valabilităţii contractului; modalităţile de soluţionare a eventualelor litigii.
CSA: Firmele care promit câştiguri pentru adeziuni la Casele private de sănătate acţionează în afara legii!
Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) atenţionează opinia publică asupra apariţiei unor firme care au început recrutările pentru atragerea adeziunilor la viitoarele Case Naţionale de Asigurări de Sănătate care vor fi create în sistem privat. Aceste firme fac promisiuni de „obţinere a unor profituri din adeziunile colectate personal, cât şi bonusuri din performanţele echipei”. CSA precizează că activităţile derulate de aceste firme, care se substituie intermediarilor autorizaţi pe piaţa de asigurări, sunt în afara legii şi constituie infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 20.000 lei la 100.000 lei.
„Avertizăm că activitatea acestor societăţi comerciale ar putea aduce prejudicii grave imaginii pieţei de asigurări, dar şi asiguraţilor şi potenţialilor asiguraţi. Această atenţionare reprezintă un demers necesar de a apăra interesele acestora, dar şi de a proteja imaginea industriei de asigurări. Asigurările nu se fac prin adeziuni, ci prin încheierea unor contracte în schimbul plăţii unor prime de asigurare”, avertizează preşedintele CSA, Constantin Buzoianu.
CSA subliniază că toate formele de asigurare, indiferent că acestea sunt de tip facultativ sau obligatoriu, se încheie doar de către companiile de asigurare autorizate, fie prin personal propriu, fie prin intermediari autorizaţi să desfăşoare activitate în piaţa de asigurări.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară

Ziarul Unirea

Published

on

Micul dejun pe timpul toamnei: Ce trebuie să mâncăm de dimineață pentru a oferi organismului energia necesară Nutriţionista Rusakova spune că toamna este cel mai indicat să mâncăm salate şi omletă la micul dejun. Un mic dejun ideal de toamnă ar trebui să includă fibre şi proteine vegetale, a declarat Daria Rusakova, nutriţionist şi candidat […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea