Rămâi conectat

Actualitate

ASF o dă la întors: Vezi ce măsură a luat pentru scăderea polițelor RCA

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autoritatea de Supraveghere Financiară a abrogat prevederile articolului care stipulează obligația asiguratorilor de a stabil tarife de primă RCA și a transmis că tarifele respective vor putea fi modificate după 6 luni, scrie realitatea.net.

ASF a modificat Norma RCA nr. 23/2014 prin abrogarea prevederilor articolului 21, alineatul 1, care stipulează obligația asiguratorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor.

rca1Totodată, tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a modificărilor pe anumite categorii de riscuri (articolul 25, alineatul 5). Amendamentele aduse Normei RCA nr.23/2014 vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Este o primă măsură destinată normalizării situației în cazul tarifelor RCA; flexibilizăm cadrul de reglementare pentru a oferi societăților de asigurare libertatea de a-și optimiza portofoliile și de a atenua diferențele mari existente în acest moment”, a declarat Mișu Negrițoiu, președintele ASF.

Preţul asigurării RCA a explodat la început de an. Un tânăr va avea de plătit de trei ori mai mult decât un şofer de peste 40 ani. Doar pensionarii nu plătesc mai mult decât anul trecut. În ultimul an, poliţele RCA s-au scumpit pentru unele categorii de clienţi, în special pentru tinerii până în 30 de ani.

Calculele arată că un conducător auto de 27 de ani, va plăti în 2015 cu 5 până la 27%, mai mult comparativ cu preţul valabil în luna octombrie a anului trecut. Dacă în 2014 RCA-ul costa în jur de 1.400 de lei, acum pentru aceeaşi poliţă este nevoit să scoată din buzunar cu 300 de lei mai mult. Unele companii de asigurări au decis să majoreze tariful RCA cu 27%, 6% şi respectiv 2%.

Lucrurile stau diferit, însă, pentru conducătorii auto trecuţi de 40 de ani. Un şofer în vârstă de 44 de ani, care nu are nici o daună pe RCA, va plăti o poliţă cuprinsă între 545 de lei şi 870 de lei. Diferenţele dintre conducătorii tineri şi cei în vârstă sunt de două sau trei ori mai mari.

Pensionarii au parte de cele mai mici scumpiri, în medie până în zece lei. Dacă anul trecut o poliţă costa în jur de 163 de lei, în acest an, preţul ei a scăzut cu aproape 3-4 lei, în unele cazuri.

În România, studiile arată că dauna medie plătită pe segmentul RCA a crescut cu 53%, în ultimii şase ani.

Sursa: realitatea.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea