Aria naturală protejată din Piatra Cetii, distrusă de foc
Piatra Cetii, cu altitudine maximă de 1.233 m, între Tecşeşti şi Răicani, pârjolită de foc de câteva zile, este o rezervație naturală (cat IV IUCN). Potrivt estimărilor pompierilor, au fost distruse de foc circa 20 de hectare, păşune şi litieră de pădure, inclusiv Piatra Cetii.
Conform Natura 2000 Trascău, este “constituită dintr-un relief pitoresc, în cea mai mare parte reprezentat de creste, abrupturi, ţancuri şi stâncării (partea sudică), parţial de versanţi repezi acoperiţi cu vegetaţie forestieră. Se remarcă printr-o mare diversitate floristică, adăpostind o serie de endemisme şi plante aflate pe lista roşie a plantelor superioare din România ca specii care necesită ocrotire. Suprafaţa şi limitele acestei rezervaţii naturale sunt de 75ha conform Legii 5/2005, conform Natura 2000 Trascău. În cea mai mare parte limitele corespund cu baza abruptului calcaros care delimitează creasta principală. Către Pârâul Cetii, limita de nord se menţine în lungul curbei de 1000 m care ocoleşte vârful Piatra Cetii ca un arc de cerc de 1800. Zona tampon este acoperită în cea mai mare parte de pădure de fag cu carpen. Pajiştile (fâneţe şi păşune) sunt mai extinse pe latura sudică. Rezervația se află pe teritoriul sitului N2000 Trascău.
Una dintre plantele rare ce cresc pe Piatra Cetii este Nemţişorul Trascăului. Este o plantă întâlnită în Munţii Apuseni, în special în judeţul Alba (în jurul Cheilor Râmeţilor, în Rezervaţia Cheile Tecşeştilor, la Piatra Cetii, în Rezervaţia Scăriţa-Belişoara, pe Valea Feneşului, în jurul Văii Gălzii, la Runc. Specia prezintă flori albastre, grupate în raceme terminale.
P.S. În general, ONG-urile create pe teme ecologice se agită destul de mult atunci când patrimoniul lor protejat este în pericol sau, mai rău, distrus. În cazul de la Piatra Cetii, nu ne rămâne decât să aşteptăm liniştiţi parastasul de 40 de zile pentru flora afectată aici. Sunt invitate la comemorare atât ONG-urile cât şi instituţiile statului, abilitate în domeniu. Exclus pompierii, care merită un binemeritat concediu plătit, aceştia dându-şi deja obolul focului zile de-a rândul, în zona Tecşeşti-Răicani!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | S-a născut o stea în Apuseni! Oana Frenț, reprezentanție magistrală ca prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu
S-a născut o stea în Apuseni! Oana Frenț, reprezentanție magistrală ca prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu Oana Frenț este elevă la Școala Gimnazială Câmpeni și a fost recent prim balerină în rolul Clarei din Spărgătorul de Nuci, pe scena Casei de Cultură din Sibiu, iar […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui