Rămâi conectat

Ştirea zilei

Aproximativ un milion de euro datorii la Fondul de asigurări sociale de sănătate în Alba

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Asigurările sociale de sănătate reprezintă sau ar trebui să reprezinte principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătăţii populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asiguraţi. Aceste asigurări de sănătate sunt obligatorii, persoanele asigurate trebuind să participe la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru formarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Practic contribuţia la FNUASS este suportată de asiguraţi, de persoanele fizice şi juridice care angajează personal salariat. Conform legii, colectarea contribuţiilor de la angajatori se face de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în contul unic deschis pe seama Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În ceea ce priveşte celelalte persoane fizice, colectarea contribuţiilor se realizează prin casele de asigurări de sănătate. Casele de asigurări de sănătate judeţene sunt de altfel cele care „au grijă” de restanţieri, adică cele care procedează la aplicarea măsurilor de executare silită şi propririlor pentru încasarea sumelor cuvenite bugetului fondului şi a majorărilor de întârziere datorate de asiguraţi.
La nivelul judeţului nostru, aşa cum ne-a precizat ec. Gheorghe Ştef, preşedinte – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, la data de 30 septembrie 2010, numărul înregistrat de asiguraţi plătitori era de 122.446. Aceştia sunt împărţiţi, pe categorii, astfel: salariaţi – 79.525; pensionari cu venituri mai mari de 1.000 lei – 17.795; şomeri – 12.591; liber profesionişti – 8.896; agricultori – 31; contracte de asigurare – 3.236; alte venituri impozabile – 344; facultativ – 28. „Comparativ cu situaţia înregistrată la sfârşitul lunii iunie trebuie spus că numărul de plătitori a crescut pe următoarele categorii de asiguraţi: salariaţi, liber profesionişti, agricultori, persoane asigurate pe baza unui contract încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Alba, persoane cu alte venituri impozabile şi asiguraţii facultativ”, ne-a declarat ec. Gheorghe Ştef. În ceea ce îi priveşte pe pensionarii din judeţ, dacă numărul celor care au venituri mai mici de 1.000 de lei a rămas acelaşi, în schimb a scăzut numărul de pensionari care contribuiau la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu peste 3.000 de persoane. Această scădere a dus implicit la diminuarea numărului total de asiguraţi plătitori de la 122.847 la sfârşitul lunii iunie a.c. la 122.446 la sfârşitul lunii septembrie.
Există şi asiguraţi de la noi din judeţ care „uită” să achite contribuţia la Fondul de asigurări sociale de sănătate. La Casa de Asigurări de Sănătate Alba sunt înregistraţi ca restanţieri la plata contribuţiei un număr de 4.022 de persoane, suma datorată de aceştia ridicându-se la 4.234.320 de lei, adică aproximativ 1 milion de euro. „Au fost emise un număr de 1.327 de titluri executorii şi s-au făcut 295 de propriri”, ne-a precizat preşedintele – director general al CAS Alba. Surprinzător sau nu categoria profesională cu cele mai mari restanţe este reprezentată la noi în judeţ tocmai de avocaţi, adică de cei care se numără printre liberii profesionişti cu venituri foarte mari.
Legat de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, vrea ca începând cu anul viitor acesta să fie gestionat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără intermediari, sens în care a şi pregătit un pachet legislativ prin care să se urmărească „eficientizarea mai multor domenii din sistemul sanitar, atât în plan financiar, cât şi în domeniul resurselor umane”. De asemenea, ministrul Sănătăţii a spus că va introduce un nou sistem prin care vor fi cheltuite fondurile colectate din contribuţiile la Sănătate ale asiguraţilor şi care va respecta principiul “banii urmează pacientul”. Astfel, 50% din contribuţiile locuitorilor dintr-un judeţ vor rămâne şi vor fi cheltuite în judeţul respectiv, restul de bani fiind colectaţi la nivel central şi redistribuiţi în funcţie de numărul de pacienţi care primesc servicii medicale în fiecare judeţ. Având în vedere că cei care contribuie la FNUASS sunt mai puţini decât asiguraţii propriu-zis, adică numărul beneficiarilor este mai mare decât al contribuabililor, iar banii altfel sunt insuficienţi, o schimbare ar fi binevenită. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului

Unirea Ziarul

Publicat

în

Primăria Alba Iulia luptă în instanță să recupereze 500 mp teren din pasajul din centrul municipiului Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au aprobat respingerea plângerii prealabile formulate împotriva HCL521/2023, prin care administrația locală dorește recuperarea a 505 mp teren din zona pasajului de lângă sediul primăriei. Este vorba despre terasa restaurantului Erol și accesele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea